Na Svetski dan gojaznosti endokrinolog opominje: "Ne postoji organ, od srca do mozga, koji ne pati zbog viška masti"
Gojaznost nije samo estetski problem - to je ozbiljna metabolička bolest koja povećava rizik od brojnih zdravstvenih tegoba, uključujući dijabetes, bolesti srca i visok krvni pritisak.
U razvijenim zemljama svaka treća osoba je gojazna (35 odsto), a zabrinjavajuće je što njihovbroj - uključujući i decu - neprestano raste. Radi se o hroničnoj metaboličkoj bolesti koja nastaje kada telo skladišti višak masti u meri koja može da ugrozi zdravlje i dovede do ozbiljnih komplikacija. Zašto nastaje, kakve posledice može da ima i kako je najefikasnije lečiti, objašnjava za naš portal endokrinolog Slađana Drobnjak.
- U osnovi gojaznosti leži energetski disbalans - unosimo više kalorija nego što ih trošimo. Ipak, njen nastanak ne zavisi samo od preteranog unosa hrane i nedovoljnog kretanja, već je povezan i s genetikom, hormonskim poremećajima, stresom, lošim kvalitetom sna, socijalnim faktorima, ali i sa određenim lekovima kao što su glikokortikoidi, kontraceptivi, antihistaminici, antidepresivi i insulin- navodi naša sagovornica i dodaje:.
- Hipokrat je još davno rekao da "korpulencija nije samo bolest za sebe, već i pretnja za razvoj drugih bolesti", a moderna medicina to potvrđuje.
- Gojaznost povećava rizik od srčanih oboljenja, visokog pritiska, moždanog udara, dijabetesa, određenih vrsta raka, neplodnosti, problema sa disanjem tokom spavanja, oboljenja zglobova i kostiju... - opominje doktorka.
Gojaznost dovodi do više od 200 različitih bolesti, pre svega dijabetesa, insulinske rezistencije, hipertenzije, oboljenja srca i krvnih sudova, moždanog udara, venske tromboze i mnogih drugih.
Da li je bolje biti "jabuka" ili "kruška"?
Za procenu gojaznosti najčešće se koristi BMI (indeks telesne mase), koji se izračunava deljenjem telesne težine (kg) kvadratom visine (m²). Prema ovom indeksu:
- BMI 25 - 30 kg/m² označava prekomernu telesnu masu
BMI 30 - 35 kg/m² označava umerenu gojaznost (klasa I)
BMI 35 - 40 kg/m² označava tešku gojaznost (klasa II)
BMI > 40 kg/m² označava ekstremnu gojaznost (klasa III)
- Stepen gojaznosti još uvek nije i pravi parametar zdravstvene ugroženosti, bolji pokazatelj je mesto na kojem se masno tkivo taloži. Tako masnoća koja se nakuplja oko struka (abdominalna ili viscelarna gojaznost "tipa jabuke") nosi veći zdravstveni rizik od one koja se taloži oko kukova (gluteofemoralna ili subkutana gojaznost "tipa kruške"). Prema medicinskim smernicama, obim struka veći od 88 cm kod žena i 102 cm kod muškaraca ukazuje na povećan rizik od metaboličkih i srčanih oboljenja - naglašava dr Drobnjak.
Visceralna mast, koja se skuplja unutar stomaka, nije samo pasivan "skladišni prostor", ona je aktivno metaboličko tkivo koje luči preko 60 različitih supstanci (adipokine, pre svega leptin i adiponektin) koje mogu da smanje osetljivost na insulin i ubrzaju razvoj ateroskleroze i dijabetesa tipa 2.
- Gojaznost je hronična upala slabog intenziteta koja dovodi do brojnih metaboličkih poremećaja koji umanjuju kvalitet života - dodaje naša sagovornica.
U Srbiji više od 50 odsto građana živi sa prekomernom telesnom masom, više od 20 odsto živi sa gojaznošću, a zabrinjava što na godišnjem nivou raste pojava gojaznosti kod dece.
Lečenje na više nivoa
Lečenje gojaznosti je dugotrajan proces koji zahteva ozbiljne promene životnog stila. Ne postoji organ u telu gojazne osobe koji ne trpi posledice viška masti, zbog čega je važno reagovati na vreme.
- Ključ uspeha leži u pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i psihološkoj podršci, a u težim slučajevima primenjuju se i lekovi ili čak hirurške metode. S obzirom na to da gojaznost povećava rizik od hroničnih bolesti i skraćuje životni vek, u njenom lečenju je neophodan multidisciplinarni pristup - tim stručnjaka koji uključuje endokrinologa, nutricionistu i psihologa - poručuje dr Drobnjak.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.