Kolagenska dijeta, prednosti i mane: Dijetolog otkriva kako zaista izgleda način ishrane koji postaje trend
Kolagenska dijeta je način ishrane koji se fokusira na unos namirnica bogatih kolagenom i nutrijenata koji podržavaju njegovu proizvodnju u telu. Međutim, kao i svaka popularna dijeta ima svoje prednosti i mane.
- Kolagenska dijeta može biti odličan način da poboljšate zdravlje kože, zglobova i kostiju, ali je važno da se prati uravnotežen plan ishrane, stalna fizička aktivnost, hidracija i konsultuje sa stručnjakom pre nego što se odlučite na dugoročnu primenu - kažedr Veroslava Stanković, dijetolog i dodaje:
- Kolagen je ključan protein za zdravlje krvnih sudova, kože, zglobova, kostiju i kose, ali se njegova prirodna proizvodnja smanjuje s godinama.
Šta je kolagen i koliko vrsta postoji?
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i čini osnovu vezivnog tkiva.
Postoji najmanje 28 različitih vrsta kolagena, ali četiri su najvažnije:
* Tip I – najzastupljeniji u koži, kostima, tetivama i ligamentima
* Tip II – prisutan u hrskavici i ključan za zdravlje zglobova
* Tip III – nalazi se u koži, krvnim sudovima i organima
* Tip IV – značajan za strukturu bazalnih membrana u telu
Ko je osmislio kolagensku dijetu?
- Kolagenska dijeta postala je popularna zahvaljujući dr Josh Axe-u, nutricionisti i autoru koji je promovisao ovaj način ishrane kao odličan način da se poboljša zdravlje kože, kostiju i creva. Dijeta je bazirana na konzumiranju hrane bogate kolagenom, kao i nutrijenata koji podstiču njegovu prirodnu sintezu u telu - objašnjava dr Stanković.
Principi kolagenske dijete
Kolagenska dijeta podrazumeva:
* Unos kolagena kroz hranu i suplemente
* Povećan unos vitamina i minerala koji podstiču sintezu kolagena
* Smanjenje konzumacije šećera i prerađenih ugljenih hidrata koji razgrađuju kolagen
Hrana bogata kolagenom
* Čorbe od kostiju (najbolji prirodni izvor kolagena)
* Riba i morski plodovi (posebno koža lososa)
* Pileće meso (bogato vezivnim tkivom)
* Jaja (posebno žumance)
Nutrijenti koji podstiču proizvodnju kolagena
* Vitamin C (citrusi, kivi, paprika)
* Cink (semenke bundeve, govedina, leblebije)
* Bakar (orašasti plodovi, mahunarke)
* Aminokiseline glicin i prolin (želatin, meso, mlečni proizvodi)
Povrće i voće ne sadrže kolagen. Međutim, to ne znači da je kolagen dijeta samo meso i riba. Povrće i voće obezbeđuju vredne vitamine i minerale koji podržavaju apsorpciju i proizvodnju kolagena u telu. Najvažniji od njih su vitamini C, A, E i bakar.
Apsorpcija kolagena i suplementi
- Kolagen koji se unosi kroz ishranu i suplemente mora da se razgradi u manje peptide i aminokiseline kako bi ga telo apsorbovalo. Hidrolizovani kolagen (kolagen peptidi) je najlakše svarljiv i najbolje se apsorbuje.
Prednosti kolagenske dijete
* Poboljšava elastičnost i hidrataciju kože
* Jača zglobove i smanjuje bolove u hrskavici
* Doprinosi zdravlju kose i noktiju
* Pomaže u održavanju čvrstoće kostiju
* Može poboljšati varenje i zdravlje creva
Mane kolagenske dijete
* Ograničen izbor hrane može biti izazovan za neke ljude
* Nije pogodno za vegane i vegetarijance jer se kolagen uglavnom dobija iz životinjskih izvora
* Nedovoljno naučnih studija koje potvrđuju sve tvrdnje o njenim dugoročnim benefitima
Šta bi trebalo izbegavati?
* Šećer – ubrzava razgradnju kolagena
* Prerađenu hrana – povećava upale u telu
* Prekomeran unos alkohola – slabi sintezu kolagena
Posledice smanjenja nivoa kolagena na naš organizam: Nutricionista savetuje kako da ga nadoknadimo na prirodan način