Dijana Radetić

5 grešaka koje pravimo kod prelaska s posne na mrsnu ishranu: Nutricionista savetuje šta raditi ako se ipak prejedete za Vaskrs

Shutterstock, Privatna Arhiva

Vaskršnji post je najduži, kao i najstrožiji, a pored svih prednosti koje nam donosi, postoji i jedna mana ili zamka koju nosi njegov završetak, a to su "gladne oči".

Obično je nakon dugog posta, kada se ne jedu namirnice životinjskog porekla, a nekim danima ne unose ni biljne masnoće, želja za mrsnom hranom veća od stvarnih potreba našeg tela, kaže za naš portal nutricionista Dijana Radetić. Na vama je da istrajete u smirenosti i suzdržanju, posebno na sam dan Vaskrsa (kada je iskušenje najveće), jer ako se budete trudili da u dva obroka nadoknatite sve one mrsne đakonije kojih ste se poslednjih dana lišavali - nećete se lepo provesti.

- U zavisnosti od običaja tokom Vaskrsa neko će mrsiti već za doručak, a neko tek za ručak. Bez obzira na to trebalo bi biti staložen i umeren da biste izbegli digestivne probleme i tako pokvarili veselje. Šta će se naći na Vaskršnjoj trpezi zavisi od tradicije određenog regiona, kao i same porodice. U svakom slučaju kuvana jaja su nezaobilazna, kod nekih se sprema kuvana kolenica, kobasica, šunka, kod drugih pečenje, a ne treba zaboraviti ni na kolače. Kao što vidimo iz priloženog, nakon dugog uzdržavanja od mesnih i masnih proizvoda, prvi dan mrsa obiluje baš ovakvim namirnicama i zato je važno biti umeren - savetuje naša sagovornica.

Sledi pet najčešćih grešaka koje pravimo kod prelaska sa posne na mrsnu ishranu, kao i način da to uradite pravilno.

Kada se prekida post, telu su potrebni manji, ali češći obroci Foto: Shutterstock

  • Prejedanje - Kada se prekida post, telu su potrebni manji, ali češći obroci. Postepeno treba povećavati veličinu obroka i period između obroka, do postizanja redovne rutine u ishrani. Takođe, možda i ne morate da uzmete sve od pripremljene trpeze za ručak, ostavite nešto i za večeru.
  • Halapljivost - Dobro je uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se olakšalo varanje. Ne zaboravite da varenje hrane počinje već u ustima. 
Pomozite telu dodavanjem "živih" enzima i dobrih bakterija

Sveže sirovo povrće je puno enzima koji dobro deluju na organizam i varenje. Probiotici ili dobre bakterije mogu da se nađu ne samo u kapsulama, nego i u fermentisanim proizvodima, kao što su jogurt, kiseli kupus i slični proizvodi, savetuje nutricionista.

  • Zanemarivanje povrća - Napunite pola tanjira povrćem, ono ne služi samo kao prilog, nego pomaže u kontroli apetita, kao i da se manje pojede teške i masne hrane.
  • Alkohol na prazan stomak - Ne pijte alkohol na prazan stomak, otvara apetit i umanjuje kontrolu pri jelu. 
  • Preskakanje vode - Ne zaboravite na vodu. Samo jedan gram alkohola nosi sedam kalorija, a ukoliko birate neko alkoholno piće koje još sadrži i nešto šećera i/ili masti u sebi onda dobijate pravu kalorijsku bombu. Posle čaše alkoholnog pića, obavezno polako ispijte čašu vode.
Alkohol na prazan stomak otvara apetit i umanjuje kontrolu pri jelu Foto: Shutterstock

Prva pomoć iz kuhinje kod digestivnih problema

Ukoliko ste se oglušili o sve navedene savete, Dijana Radetić predlaže nekoliko lekova iz špajza koji uspešno otklanju digestivne tegobe izazvane preterivanjem za stolom, od mučnine i nadutosti, do viška gasova i bolova u stomaku. 

  • Jabukovo sirćei med - Ima alkalizirajuće dejstvo, koje pomaže kod regulisanja varenja. U čašu vode dodati supenu kašiku jabukovog sirćeta i jednu kafenu kašičicu meda, te dobro promešati. Ovaj napitak piti dva do tri puta dnevno za brz oporavak.
    Seme komorača ili anisa - Veoma je korisno kod otklanjanja digestivnih problema izazvanih začinjenom i masnom hranom. Pola kafene kašičice praha semena od komorača umešati u malo vode i uzimati dva puta dnevno. Čaj od semenki anisa se pravi tako što se dve kafene kašičice smrvljenih semenki prelije šoljom vrele vode i ostavi da odstoji deset minuta. Ili sažvaćite manju količinu semenki anisa posle obroka. 
    Đumbiri med - Stimuliše proizvodnju digestivnih sokova koji pomažu u varenju hrane. Dve kafene kašičice soka od izrendanog đumbira pomešati sa kafenon kašičicom meda u čaši vode i popiti. Domaći čaj od đumbira priprema se tako što se kafena kašičica praha đumbira prelije šoljom vrele vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta.
Domaći čaj od đumbira pomaže u varenju hrane Foto: Shutterstock

  • Soda bikarbona - Digestivni problemi obično nastaju tokom povećane količine želudačne kiseline, a soda bikarbona je jednostavan i efikasan antacid (neutrališe želudačnu kiselinu). Pola kafene kašičice sode bikarbone rastvoriti u pola čaše vode. Ovaj napitak oslobađa od nadutosti.
    Čaj od nane - Umiruje stomak i otklonja digestivne probleme. Ohlađen čaj od nane se pije polako i u malim gutljajima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Šta jesti kad ste na dijeti? Nutricionista otkriva primer detoks jelovnika za jedan dan