Da li imate stomačne tegobe zbog virusa ili trovanja hranom? Simptomi su slični, a evo kako da napravite razliku
Ako imate mučninu, dijareju i povraćanje, lako je odmah pomisliti da ste pojeli nešto pokvareno ili pokupili neki virus. Ali šta je u pitanju? Da li je to gastroenteritis ili trovanje hranom?
Koja je razlika i šta je gastroenteritis?
Gastroenteritis je infekcija creva koju izazivaju virusi, bakterije ili drugi mikroorganizmi.
Naša creva su prepuna ćelija – uključujući korisne mikroorganizme i ćelije koje oblažu creva. Kada u njih uđu štetni virusi, bakterije ili drugi patogeni, oni se razmnožavaju i izazivaju upalu sluzokože creva.
Kako dolazi do infekcije?
Vrlo često putem kontaminirane hrane, ali moguće je zaraziti se i na druge načine – recimo, ako dodirnete površinu na koju je neko povraćao zbog virusnog gastroenteritisa, virus može preći na vaše ruke. Ako potom dodirnete usta, možete i sami postati zaraženi.
Šta je trovanje hranom?
Trovanje hranom označava oboljenje izazvano unošenjem hemikalija, mikroba ili toksina putem hrane.
Na primer, ako pojedete hranu kontaminiranu pesticidima ili metanolom, to je trovanje hranom. Isto važi i ako pojedete recimo neku otrovnu vrstu ribe ili otrovne pečurke. Međutim, trovanje hranom ne podrazumeva alergijske reakcije na hranu.
Velika većina slučajeva trovanja hranom dešava se zbog mikroba i njihovih toksina. Kada ih unesete putem hrane ili pića, oni izazivaju upalu i oštećenje sluzokože creva.
Kako razlikovati gastroenteritis i trovanje hranom?
I gastroenteritis i trovanje hranom imaju slične simptome:
- dijareja
- povraćanje
- mučnina
- bolovi u stomaku
- temperatura
- glavobolja
Ali način na koji simptomi počinju može da se razlikuje.
- Virusni gastroenteritis, kao što je onaj izazvan norovirusom, obično izaziva simptome 24–48 sati nakon izlaganja, a simptomi traju dan ili dva.
- Trovanje hranom izazvano bakterijskim toksinima (npr. Staphylococcus aureus) može da se javi već 30 minuta nakon obroka, posebno ako ste jeli nedovoljno termički obrađeno meso. Dobra vest je da simptomi najčešće prolaze u roku od 24 sata.
Međutim, ne počinju svi slučajevi trovanja hranom tako brzo. Na primer, kod bakterije Listeria, simptomi se mogu javiti tek 70 dana nakon izlaganja, iako je prosečan period inkubacije oko tri nedelje. To otežava identifikaciju uzroka bolesti.
Uopšteno pravilo je da ako se simptomi jave vrlo brzo nakon jela – verovatno je trovanje hranom. Ako se simptomi pojave dan ili više nakon jela – verovatnije je virusni gastroenteritis. Ali, ovo nije strogo pravilo – postoji dosta preklapanja.
Kako sprečiti ove probleme?
Preventivne mere su slične za oba stanja:
- Operite ruke temeljno sapunom i vodom pre pripreme hrane.
- Koristite odvojene daske i noževe za sirovu i termički obrađenu hranu.
- Kuvajte hranu do kraja i čuvajte je na bezbednim temperaturama.
- Gastroenteritis se može preneti i putem izmeta, npr. ako ne operete ruke posle korišćenja toaleta ili presvlačenja deteta. Obavezno perite ruke nakon toga.
- Ako neko povraća ili ima dijareju, dezinfikujte kontaminirane površine. Stavite rukavice i operite površinu vrućom vodom i deterdžentom. Potom dezinfikujte sredstvom sa 0,1% hipohlorita (npr. varikina razblažena prema uputstvu).
Kako se leče gastroenteritis i trovanje hranom?
Lečenje oba stanja podrazumeva:
- sprečavanje dehidratacije
- ublažavanje simptoma
- pijte dovoljno tečnosti
- za teže slučajeve, kupite oralnu rehidratacionu otopinu u apoteci
Ako su simptomi jaki ili se ne povlače, obavezno se javite lekaru ili idite u hitnu pomoć. Važno je pratiti simptome i reagovati na vreme – pravilna higijena i pažnja pri rukovanju hranom su ključni za prevenciju.
Izvor: sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs
Zbog bakterija i voće i povrće mora u frižider: Doktorka otkriva kako da izbegnete trovanje