Ova česta greška pri sečenju lubenice može biti štetna po zdravlje: Evo kako da je izbegnete
Lubenica je sinonim za leto: slatka, sočna i jarkih boja, podiže raspoloženje na svakom pikniku, roštilju ili koktel zabavi. Ali da biste zaštitili sebe i svoju porodicu, kao i goste, od ne baš prijatnih posledica letnje zabave sa ovim osvežavajućim voćem - trovanja hranom, ne preskačite ključni korak pre sečenja lubenice na kriške.
- Obavezno operite lubenicu pre sečenja! - upozorava dr Darin Detviler, stručnjak za bezbednost hrane i profesor na Univerzitetu Nortistern. Iako vam verovatno ovako nešto nikada nije palo na pamet, jer čak ni ne jedete koru, kada razmislite o tome, ovaj savet ima mnogo smisla.
Ko je sve dodirnuo tu lubenicu?
Za razliku od bobičastog voća, lubenice rastu na zemlji, što ih izlaže svim vrstama zagađivača: prašini, prljavštini, prljavoj vodi, neodgovarajućem kompostu i tako dalje. Nakon što se uberu, mogu da pokupe još više zagađivača tokom skladištenja, rukovanja i transporta dok putuju od njive do prodavnice, a zatim od prodavnice do vašeg kuhinjskog pulta.
Dok kupite lubenicu, dodirnulo ju je više od desetak ljudi, od kojih neki možda imaju kućne ljubimce, ili nisu pažljivo održavali higijenu ruku.
- Ne možete znati gde su im ruke bile ili šta su dodirnuli pre nego što su dodirnuli lubenicu koju ćete pojesti - ističe dr Detviler.
Salmonela, listerija, ešerihija koli...
- Zatim, kada uzmete nož da je otvorite, sečivo može da prenese sve te klice direktno sa kore na sočnu pulpu unutra, i tako sve te bakterije završe u vašem digestivnom traktu - kaže dr Detviler.
Od salmonele do listerije do ešerihija koli, ove bakterije vas mogu učiniti ozbiljno bolesnim. A ako se razbolite, verovatno ćete imati klasične simptome trovanja hranom poput mučnine, povraćanja i dijareje, koji se obično javljaju u roku od nekoliko sati do nekoliko dana nakon jela i traju otprilike isto toliko vremena.
Jedemo je sirovu
Prema rečima dr Detvilera, i način na koji obično pripremamo lubenicu za serviranje i konzumiranje ima neke sanitarne nedostatke.
- Za razliku od kukuruza, na primer, lubenica se jede sirova, tako da potencijalni patogeni neće biti uništeni kuvanjem ili pečenjem. Stoga je jedina efikasna mera koju možete preduzeti da biste smanjili rizik od trovanja hranom da operete lubenicu pre nego što počnete da je sečete. Ovo će ukloniti potencijalne zagađivače iz kore pre nego što imaju priliku da dođu do unutrašnjosti, odnosno do pulpe koju ćete uživati jedući - savetuje dr Detviler.
Budite posebno oprezni sa dinjom
Međutim, imajte na umu da se ovaj savet ne odnosi isključivo na lubenicu.
- Istu meru treba preduzeti i prilikom konzumiranja dinje. Zapravo, budite posebno oprezni sa dinjom, s obzirom na to da je grubi deo njene kore posebno pogodan za zadržavanje bakterija (za razliku od glatke kore lubenice), i treba je još temeljnije oprati pre konzumiranja - naglašava dr Detviler. Takođe napominje da je, kada jednom operete i isečete lubenicu ili dinju, najbolje da je odmah pojedete ili stavite u frižider u roku od dva sata, ili čak i ranije ako je temperatura vazduha visoka.
Ovo će sprečiti da voće uđe u temperaturnu „opasnu zonu“ između 5 i 60°C, gde se bakterije veoma brzo razmnožavaju. Isečenu lubenicu držite u činiji za salatu u frižideru ili na temperaturi ispod 4°C i pojedite je u roku od tri do četiri dana kako biste ograničili rast novih bakterija. Uz ove savete, moći ćete bez straha da uživate u kriškama ili kockicama lubenice i dinje.
Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
5 zdravstvenih prednosti semenki lubenica: Pomažu u regulisanju holesterola, sadrže vitamine i malo kalorija