Koliko vlakana vam je potrebno svaki dan da bi creva bila zdrava? Gastroenterolog otkriva da smanjuju biološku starost
U jednoj studiji na više od 5.000 ljudi otkriveno je da samo jedan gram vlakana više na 1.000 unetih kalorija smanjuje biološku starost za pola godine.
Vlakna su možda jedan od najpotcenjenijih, a najvažnijih nutrijenata za naše zdravlje. Nisu važna samo za dobro varenje, već i za jačanje imuniteta, smanjenje upala i zaštitu od hroničnih bolesti. A ono što mnogi ne znaju - zdrava creva su osnova zdravog tela, jer od njih zavisi čak i način na koji starimo, kaže gastroenterolog dr Vil Bulsjevič.
- Nisu važna samo za redovno varenje, iako pomažu i u tome. Vlakna hrane dobre crevne bakterije, a one zauzvrat proizvode kratkolančane masne kiseline, poput butirata. Te materije smanjuju upale, jačaju crevnu barijeru, pomažu imunitetu, utiču na metabolizam i zdravlje mozga. Jednostavno rečeno - vlakna su ključ za zdrava creva, a zdrava creva su ključ za zdrav organizam i dugovečnost - navodi dr Bulsjevič.
Gde ih ima najviše?
Ne postoji jedna savršena vrsta vlakana, kaže on, i dodaje da je magija u raznovrsnosti, jer svaka vrsta vlakana hrani različite korisne bakterije.
- Zato uvek savetujem da se jede što više različite biljne hrane - voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i semenke. Samo tako unosimo ceo spektar vlakana i dobijamo maksimalne koristi - sugeriše dr Bulsjevič.
Koliko vlakana svakog dana?
Kako starimo, raste i rizik od hroničnih bolesti, a telo mora više da se trudi da ostane zdravo. Jedan od najboljih načina da mu pomognemo jeste da svakodnevno unosimo dovoljno vlakana, dodaje. Opšta preporuka je najmanje 25 grama dnevno za žene i 38 grama za muškarce, ali to bi trebalo da bude početak, a ne cilj.
- Većina ljudi unosi upola manje, pa ima puno prostora za poboljšanje. Moj savet je da težimo ka 30 i više grama dnevno, iz što više različitih biljnih izvora. Upravo ta raznovrsnost gradi zdraviju crevnu mikrobiotu, koja direktno utiče na zdravije starenje i duži život - sugeriše.
Na primer, dan može da počne sa žitaricama od celog zrna, uz užinu od bobičastog voća i jogurta, a da se završi jelom od povrća ili sočiva. Takav jelovnik nije samo bogat vlaknima, već je i zasitan, zdrav i ukusan.
Starenje unazad
Da to nisu samo teorije, pokazuju i istraživanja. U jednoj studiji na više od 5.000 ljudi otkriveno je da samo jedan gram vlakana više na 1.000 unetih kalorija smanjuje biološku starost za pola godine.
- Zamislite šta se dešava kad unosimo 10 ili 20 grama više, bukvalno starimo unazad. I to ne samo na papiru, nego to možete da vidite i osetite. Vlakna su možda i najmoćniji alat koji imamo da sebi dodamo više zdravih godina - smatra dr Bulsjevič.
Fokus na raznovrsnu biljnu ishranu znači da negujemo creva, smanjujemo rizik od bolesti i osećamo se bolje u svakoj životnoj dobi, poručuje.
Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs