Domaći voćni jogurt za minut: Nutricionista otkriva savršen recept i za osobe sa dijabetesom
Voćni jogurt u domaćoj varijanti je dobar kao osvežavajući napitak koji blagotvorno deluje na organizam, obično se prepisuje u dijetama za mršavljenje u vidu užine, a naročito je pogodan u ishrani osoba sa dijabetesom.
U rashladnoj vitrini najbliže prodavnice možete naći industrijski voćni jogurt, ali taj nema mnogo toga zajedničkog sa pravom domaćom poslasticom, kada je sami pravite. Osnova, odnosno jogurt je zajednička stvar, ali sva "nadgradnja" je bolja u kućnoj varijanti, kaže na vom blogu nutricionista Jasna Vujičić.
- Ovde nećete naći šećer, modifikovani skrob, zgušnjivače (pektin, karubu gumu), koncentrate voćnih sokova i arome (uglavnom veštačke). Naći ćete samo jogurt i voće po želji - naglašava nutricionista.
Nutricionista predlaže da koristite samo jogurt i voće (sveže bobičasto voće ili smrznuti "crveni" miks: malina, crna ribizla, borovnica, višnja). Sve što vam je potrebno su štapni mikser i 1-2 minuta vremena. Ako neko voli sladunjav ukus, može da doda i kafenu kašiku meda.
Voćni jogurt u domaćoj varijanti je dobar kao osvežavajući napitak koji blagotvorno deluje na organizam, obično se prepisuje u dijetama za mršavljenje u vidu užine, a naročito je pogodan u ishrani osoba sa dijabetesom - savetuje Vesna.
Kako napraviti svoj voćni jogurt?
U blender (štapni ili bilo koji drugi) stavite jednu meru voća (npr 100 g) i dve mere jogurta (recimo 200 ml bilo kojeg jogurta od 0,5 do 1% m.m.). U sezoni, kao što je sada, možete da iskoristite sveže voće, ali ni smrznuto nije loše. Uključite blender na kratko, a kada je gotovo, sipajte svoj voćni jogurt u veću čašu ili šolju. Po želji možete ukrasiti jogurt sa komadićima voća.
NAPOMENA: Ovu smesu možete i da zamrznete pa da je kasnije jedete kao sladoled ili kao prilog uz čokoladni kolač.
Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.kurir.rs