Osam namirnica koje prirodno čine vaš osmeh svetlijim: Zdrave su i ukusne, a neke sigurno već imate kod kuće
Prema nekim podacima, skoro svaka druga osoba nije zadovoljna bojom svojih zuba, bilo da su prirodno malo tamniji ili žućkastih nijansi, ili su takvi postali sa godinama.
Naime, čak i oni zubi koji su nekada bili zaista lepi prirodno beli, sa godinama požute, potamne ili se na njima razvijaju mrlje. To je delimično zbog trošenja gleđi, a delimično zato što dim cigaeta i neke namirnice mogu da ih oboje.
Meni za izbeljivanje
Verovatno je svako bar jednom u životu probao pastu za zube, gel, tečnost za ispiranje usta, navlake za zube ili neki drugi proizvod za izbeljivanje zuba „uradi sam“. Mnogi, koji to mogu sebi da priušte, podvrgavaju se tretmanima izbeljivanja kod stomatologa.
Međutim, malo ko zna da se prvi korak ka blistavom osmehu pravi za stolom, izborom namirnica koje deluju kao prirodna sredstva za izbeljivanje. Evo koje su to namirnice i zašto bi trebalo češće da ih uključite u ishranu.
Brokoli i karfiol
Brokoli i karfiol, kada se jedu sirovi, u salatama, njihova hrapava površina pomaže u čišćenju zuba i desni. Što duže ih žvaćete, proizvodi se više pljuvačke, što pojačava efekat beljenja.
Jagode
Prirodna kiselina pomaže u razgradnji mrlja na površini gleđi. Da biste pojačali efekat beljenja, možete pomešati pire od jagoda sa malo sode bikarbone i trljati dobijenu smesu četkicom za zube oko minut. Zatim isprati mlakom vodom.
Sir i jogurt
Stimulišući proizvodnju pljuvačke, mlečni proizvodi imaju efekat beljenja sličan onom kod brokolija. Pored toga, mlečna kiselina pomaže u razgradnji površinskih mrlja na gleđi.
Semenke i sušeno voće
Zahvaljujući svojoj abrazivnoj konzistenciji, deluju kao prirodni eksfolijants za zube, uklanjajući plak i mrlje.
Ananas
Pored smanjenja upale, enzim bromelain prisutan u ananasu pomaže u uništavanju proteina koji, kada se talože na gleđi, čine zube žućkastim.
Crni luk
Jedinjenja sumpora sprečavaju stvaranje plaka na zubima, ali i između njih. Caka je u tome da ga jedete sirovog.
Celer i šargarepa
Visok sadržaj vode u celeru i šargarepi jača desni i pomaže u uklanjanju ostataka hrane, dok hrskava tekstura deluje kao prirodni eksfolijants.
Jabuke
Neutrališući bakterije koje uzrokuju plak i loš zadah,jabuke jačaju desni i uklanjaju mrlje.
Izvor: zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs