DA LI STE ZNALI?

Grožđe kao superhrana? Nova studija otkriva zašto bi trebalo da ga jedete što češće

Shutterstock

Novi recenzirani članak tvrdi da grožđe zaslužuje mesto među današnjim vrhunskim superhranama.

Nedavni članak objavljen u recenziranom časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry detaljnije razmatra termin „superhrana“ i predstavlja ubedljiv argument da sveže grožđe zaslužuje vodeće mesto među njima. Autor, dr Džon M. Pecuto, istaknuti stručnjak za resveratrol i istraživanje raka i dekan Koledža za farmaciju i zdravstvene nauke na Univerzitetu Zapadne Nove Engleske, pruža detaljan pregled potkrepljen širokim spektrom naučnih dokaza.

Prema članku, reč „superhrana“ se široko koristi, ali joj nedostaje zvanična naučna definicija ili standardizovani kriterijumi. Hrana koja se obično naziva superhranom često je deo mediteranske ishrane i obično je puna prirodnih biljnih jedinjenja koja podržavaju opšte zdravlje.

Dr Pecuto prvo istražuje širi pejzaž onoga što čini superhranu, a zatim preusmerava pažnju na grožđe, naglašavajući da se ono često zanemaruje u poređenju sa poznatijim opcijama poput bobičastog voća, uprkos tome što nudi slične zdravstvene koristi.

Kompleksno i moćno voće

Grožđe je prirodni izvor preko 1.600 jedinjenja, uključujući antioksidanse i druge polifenole kao što su flavonoidi, antocijanidini, katehini, fenolne kiseline, resveratrol i drugi. Polifenolima se pripisuju zdravstvene koristi grožđa, putem antioksidativne aktivnosti i uticaja na ćelijske procese. Čitavo grožđe i jedinstvena matrica ovih jedinjenja u njemu stvaraju biološke efekte, a ne jedna komponenta.

U naučnoj literaturi o grožđu i zdravlju objavljeno je preko šezdeset recenziranih studija. Uloga grožđa na kardiovaskularno zdravlje je dobro utvrđena, uključujući podsticanje opuštanja krvnih sudova i zdrave cirkulacije, kao i modulisanje nivoa holesterola.

Grožđe povoljno utiče na srce – opušta krvne sudove, poboljšava cirkulaciju i reguliše holesterol Foto: Profimedia

Klinička ispitivanja takođe pokazuju da grožđe podržava zdravlje mozga (pomaže u održavanju zdravog metabolizma mozga i blagotvorno utiče na kogniciju), zdravlje kože (povećana otpornost na UV zračenje i oštećenje DNK u ćelijama kože), zdravlje creva (moduliše crevni mikrobiom i povećava raznolikost u crevima) i zdravlje očiju (uticaj na mrežnjaču putem povećanja optičke gustine makularnog pigmenta).

Grožđe i nutrigenomika

Konačno, u oblasti nutrigenomike – proučavanja uticaja hrane na ekspresiju gena u telu – pokazano je da konzumiranje grožđa pozitivno menja ekspresiju gena u relevantnim sistemima tela. Pecuto sugeriše da su upravo te aktivnosti na genetskom nivou verovatno pokretačka snaga zdravstvenih koristi grožđa.

- Dr Pecuto pokazuje da je, na osnovu nauke, grožđe zaista superhrana i da bi trebalo da bude prepoznato kao takvo - rekao je Ijan Lemej, predsednik Kalifornijske komisije za stono grožđe, „i nadamo se da će korišćenje ove nomenklature u vezi sa grožđem postati uobičajena praksa. Srećom, bilo da se jede za zdravlje ili čisto uživanje kao zdrava užina, konzumiranje kalifornijskog grožđa je pobeda za potrošače.“

Izvor: Scitechdaily.com/Zdravlje.Kurir.rs

Grožđe zdravlje čuva - Smanjuje holesterol i podstiče rad bubrega i jetre, a evo kome se ipak ne preporučuje