5 prednosti jutarnjeg vežbanja: Evo zašto se isplati biti ranoranilac
Foto: Shutterstock

važno

5 prednosti jutarnjeg vežbanja: Evo zašto se isplati biti ranoranilac

Fitnes -


Trening ili bilo koja fizička aktivnost je uvek dobra ideja, ali trening ujutru – pre posla – ima niz prednosti. Naravno da u početku nije lako ustati u zoru, ali videćete da će ova rutina pozitivno uticati na vaše zdravlje i ukupnu produktivnost.

Kada je reč o treninzima, čini se da zaista postoje dve vrste ljudi: oni koji vole da treniraju rano ujutru, pre posla, i oni koji treniraju uveče. U redu, ima i onih kojima je teško da se nateraju da vode aktivan život, ali možda ih ovaj test motiviše da počnu.

Naravno, ista rutina ne odgovara svim ljudima, pa će neki zaista bolje odraditi set vežbi uveče kada znaju da je radni dan iza njih i mogu da se posvete sebi. Ako želite da smršate i uopšte živite zdraviji život, važno je da radite i na ishrani i na vežbanju.

Izdvajamo pet razloga zašto se isplati ustati rano i vežbati pre posla. Posle nekog vremena, verovatno ćete shhvatiti da vas čak i kratak set vežbi razbudi bolje od kafe.

Bolje ćeš spavati

Znajući da ujutru pre posla morate da odradite trening brzine, vožnju bicikla ili trčanje, mogli biste ranije da odete u krevet. Obaveza treninga pre posla mogla bi da postane nešto što ne preskačete, pa ćete imati adekvatan način spavanja i strukturu dana.

Raniji odlazak u krevet i bolje spavanje ima niz prednosti. Bićete manje pod stresom, imaćete veću toleranciju na bol, jači imuni sistem i, generalno, svaki aspekt vašeg zdravlja će napredovati.

Između ostalog, uz redovno spavanje, vaša sposobnost izgradnje mišića bi mogla da se poboljša i brže sagorevate masti
Između ostalog, uz redovno spavanje, vaša sposobnost izgradnje mišića bi mogla da se poboljša i brže sagorevate mastifoto: Shutterstock

Veća je verovatnoća da ćete se držati rutine

Trening uveče takođe može biti odličan sve dok ima energije i volje, ali i sami znate da vas posao ponekad umara i jednostavno vam ne ide iz kreveta.

Možda posle posla imate neku drugu obavezu ili nešto iskrsne pa vam trening pati. Naravno, to ne mora da bude tako ako se dobro organizujete i ubedite da je fizička aktivnost nešto što ne smete da propustite.

Međutim, jutarnji trening bi vam mogao dati više slobode. Znate da ste uradili jednu važnu stvar rano ujutru, tako da posle posla možete da radite šta god želite. Sve ćete obaviti, i upravo zato volimo ranojutarnje vežbe - bez obzira koliko je teško nekada bilo.

Osećaćete se bolje

Ako dan započnete vežbanjem, sve će nekako biti lakše. Bićete puni energije za radni dan jer fizička aktivnost oslobađa hormone sreće, a krv bolje cirkuliše kroz telo i mozak. Ako se držite rutine, vaš nivo stresu nove radne pobedena pobedu na poslu.

U početku bi vam moglo biti žao jer ste spavali sat ili sat i po manje i znojili se, ali posle hladnog tuširanja možete videti samo pozitivne stvari.

jutarnja vežba smanjuje nivo hormona koji regulišu osećaj gladi
jutarnja vežba smanjuje nivo hormona koji regulišu osećaj gladifoto: Shutterstock

Lakše ćete kontrolisati apetit

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Brigam Jang zaključilo je da jutarnja vežba smanjuje nivo hormona koji regulišu osećaj gladi. Istovremeno, povećava nivo hormona koji su povezani sa osećajem sitosti. To su ustanovili na zanimljiv način - pokazivali su ženama fotografije hrane tokom dve nedelje.

U prvoj nedelji, žene su hodale 45 minuta ujutru, dok su u drugoj nedelji studije odustale od jutarnjih aktivnosti. Te nedelje, kada se ujutru nisu pomerali, ispitanici su imali jači odgovor na fotografije hrane, odnosno činilo se da im je hormon gladi bio na višem nivou. Sa ranim jutarnjim vežbama, lakše biste mogli da kontrolišete unos kalorija (što je posebno važno ako pokušavate da smršate) i da jedete manje.

Bićete fokusiraniji

Već smo rekli da bi vas rutina jutarnjeg treninga mogla ispuniti energijom i snagom tokom određenog vremenskog perioda. Mogli bi se lakše fokusirati na posao i lakše ga držati. To je zato što će vas fizička aktivnost probuditi i verovatno vam pokazati da je bolje da se klonite visokokalorične hrane i grickalica. To je obično slučaj kada vidimo koliko vežbanja treba da konzumiramo da bismo iskoristili ono što unosimo bezumnim grickanjem.

Mogli bi se lakše fokusirati na posao i lakše ga držati.
Mogli bi se lakše fokusirati na posao i lakše ga držati.foto: Shutterstock

Dakle, jasno je da se isplati biti ranoranilac i doživeti čari jutarnjeg treninga. Ne samo zbog broja na vagi, već prvenstveno zbog zdravlja.

Naravno, pre, tokom i posle treninga pijte dovoljno vode, a ne zaboravite na obrok pre aktivnosti. To može biti banana sa puterom od kikirikija, proteinska pločica ili omlet sa tostom. Ipak, preporučljivo je da pre treninga ne doručkujete obilno, ali ipak treba nešto da „zagrizete”. Moraćete da saznate šta vam odgovara, ali nemojte preskočiti doručak.

Prenela: N.R.

Izvor: Žena.hr / Zdravlje kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track