5 laganih joga vežbica za ukočen vrat: Oslobodite se napetosti za 10 minuta
Foto: Shutterstock

zbogom bolovima

5 laganih joga vežbica za ukočen vrat: Oslobodite se napetosti za 10 minuta

Fitnes -

Većina nas povremeno spava u nezgodnom položaju ili predugo sedi ispred kompjutera, što je postala stvakodnevica velikog broja zaposlenih, a cena je bolna ukočenosti vrata i ramena.

Isprobajte pet joga vežbi koje će razgibati vaš vrat i ramena i izdužiti njihove napete mišiće, a ono što je presudno jeste da ih izvodite redovno. Dovoljno je izdvojiti deset minuta dnevno i rezultati, posle nekog vremena, neće izostati. Samo budite strpljivi i uporni.

Najvažnije pravilo glasi da tokom izvođenja ovih vežbi ne biste smeli da osećate bol. Ako vam je neka vežba neprijatna ili bolna, odmah prestanite s njenim izvođenjem i pređite na nešto lakše.

Kod većih, dugotrajnih i ozbiljnijih problema s vratom, koja mogu uključuju oštećenja pršljenova, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Sedeće istezanje vrata u stranu

U sedećem položaju spustite desno uvo prema desnom ramenu. Pritom se pomozite desnim dlanom kako biste produbili položaj. Osetite istezanje na levoj strani vrata. Ostanite tokom nekoliko dubokih udaha i izdaha ili dokle god vam je prijatno. Pazite da vam se ramena ne podižu.

Ponovite vežbu na drugu stranu tako da levo uvo približite levom ramenu.

Poza mačke

Spustite se na "sve četiri". Proverite da su vam ramena tačno iznad zglobova šaka, a kukovi tačno iznad kolena. S udahom spustite stomak prema podu i zabacite glavu polako prema nazad. Zatim s izdahom zaoblite gornji deo leđa i bradu spustite prema grudima (položaj koji podseća na mačku koja se kostreši). Ponovite vežbu pet puta i pritom duboko dišite.

prvo istegnite kičmu ka podu, a potom ka plafonu, kao na slici
prvo istegnite kičmu ka podu, a potom ka plafonu, kao na slicifoto: Shutterstock

Osim što ublažava ukočenost vrata, ova asana poboljšava fleksibilnost vaše kičme i cirkulaciju, jača ramena i zglobove šaka i umiruje um.

Položaj mosta

Lezite na leđa i savijte kolena tako da vam noge budu blago razmaknute u širini kukova. Ruke ispružite uz telo. S udahom polako podižite kukove i leđa od poda. Možete da isprepletete prste ispod kukova za jaču potporu (nije obavezno). Ostanite u položaju tokom pet udaha i izdaha pa polako spustite sedalne kosti na pod. Položite dlanove na stomak. Ponovite vežbu 3-5 puta.

poza mosta je odlična i za štitnu žlezdu
poza mosta je odlična i za štitnu žlezdufoto: Shutterstock

Ovaj položaj odlično isteže zadnju stranu vrata, a uz to stimuliše i štitnu žlezdu jer pritiska prednju stranu vrata (brada se približava grudima).

Položaj ribe

Lezite na leđa ispruženih nogu. Polako podignite grudni koš od poda, oslonite se na savijene laktove pa zabacite glavu prema nazad. Ova vežba je odlična za opuštanje fleksora (pregibača) vrata, kao i za otvaranje grudnog koša.

ova vežba je odlična za otvaranje grudnog koša
ova vežba je odlična za otvaranje grudnog košafoto: Shutterstock

Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite (možete da izdahnete i na usta) i osetite kako napetost nestaje iz vašeg vrata i ramena.

Poza deteta

Sednite na pete. Polako spustite grudni koš i čelo prema podu. Ruke položite pored tela ili ispred sebe. Ostanite u položaju koliko god vam je prijatno.

ova poza ublažava glavobolje i smiruje nervni sistem
ova poza ublažava glavobolje i smiruje nervni sistemfoto: Shutterstock

Ova asana odlično opušta napetost u vratu i ramenima, smanjuje glavobolje, stišava misli i umiruje nervni sistem.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track