Krompir može podići krvni pritisak ako se jede prečesto: Evo šta je najbolja zamena
Svi znaju da čips nije najzdravija hrana, ali stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krompira u bilo kom obliku potencijalno moglo biti loše po zdravlje. Prema istraživanju, jedenje krompira četiri puta nedeljno može biti štetno i doprineti stanju koje izaziva moždane i srčane udare.
Istraživanje objavljeno u BMJ je prvo koje je identifikovalo krompir kao ključni izvor hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.
Dodali su da su žene posebno ugrožene, iako su istraživanja pokazala da hipertenzija pogađa oba pola.
Šta jesti umesto krompira?
Istraživači savetuju da se krompir zameni povrćem bez skroba što je češće moguće.
Zanimljivo je da nisu pronašli povezanost između konzumiranja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog pritiska.
- Postprandijalna hiperglikemija nakon obroka sa visokim glikemijskim opterećenjem povezana je sa disfunkcijom endotela, oksidativnim stresom i upalom, a sve to su potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije, kaže studija.
Rizika od hipertenzije, uključujući faktore ishrane kao što su unos celih žitarica i unos celog voća i povrća.
Mnogi se ne slažu sa nalazima
- Zašto postoji razlika u nalazima za pomfrit i čips, i da li postoji bilo kakva veza sa sastojcima (kao što su mast i so) koji se dodaju krompiru, a ne samom krompiru?
Način na koji kuvate i šta jedete sa krompirom može povećati količinu soli, masti i šećera u vašoj ishrani.
Dakle, briga o njima, kao i prestanak pušenja i aktivniji, pomoći će da se smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, objasnio je Levi za The Guardian.
Prenela: N.R.
izvori: miss7zdrava / kurir.rs
Stomak vam krči kasno uveče? Jedite ove namirnice i topite kilograme dok spavate