Jasno je već godinama da na mozak utiče naš probavni sistem. Poznato je da svako od nas, ako je pod nekim velikom stresom, obično ima i neke probavne poremećaje.
Neadekvatno funkcionisanje creva, naročito u uslovima nedostatka prebiotika (vlakana) i probiotika, može da doprinese razvoju mentalnih poremećaja poput depresije, anksioznosti i Alchajmerove bolesti, rezultati su brojnih istraživanja, a nutricionista Branka Mirković za naš portal otkriva u kojim namirnicama ima najviše ovih korisnih sastojaka i kako možete da bude sigurni da ste uneli dovoljno dobrih bakterija kroz ishranu.
Istraživanja su pokazala da problemi sa crevima mogu da budu povezani sa nesanicom i drugim poremećajima spavanja, dok probiotici i prebiotici imaju dokazano pozitivan uticaj na anksiozne poremećaje, uključujući panične napade, socijalnu anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaj i fobije. Nedavna istraživanja su takođe otkrila da probiotici mogu da ublaže simptome depresije, stabilizuju raspoloženje i smanje stres.
- Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije, koje pozitivno utiču na zdravlje creva kada se unesu u organizam. Prebiotici, s druge strane, predstavljaju vrstu vlakana koja služe kao hrana za te dobre bakterije, pomažući njihov rast i aktivnost u crevima - podseća nutricionista.
Hrana i namirnice koje treba da dodate ishrani da biste unosili probiotike i prebiotike svakodnevno:
Naša sagovornica savetuje da ne bacate tečnost od kiselog kupusa, kiselih krastavca, kiselih zelenih maslina, već da je dodajte je u salate, supe, prelive; pomešajte kiselo fermentisano povrće sa svežim povrćem i raznim svežim salatama.
- Da biste bili sigurni da ste uneli dovoljno dobrih bakterija kroz ishranu u toku dana kombinujte različite namirnice i sveže pripremljenu hranu, a izbegavajte zamrznute namirnice, je one ne sadrže probiotike. Najbolje je da preskočite visoko industrijski obrađenu i brzu hranu, pripremljenu u dubokoj masnoći i na visokim temperaturama. Izbegavajte dugotrajno kuvanje namirnica na visokim temperaturama, jer ćete tako uništiti korisne bakterije - savetuje.
Šolja jogurta, parče hleba od kiselog testa i jedno kuvano jaje predstavljaju odličan probiotički doručak, poručuje Branka Mirković.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.