5 prednosti autofagije: Povoljno utiče na imunitet, prevenciju bolesti, gubitak kilograma
Autofagija, poznata i kao povremeni post, poslednjih godina postala je veoma popularan način ishrane i mnogi ga smatraju idealnom opcijom za mršavljenje. O tome kako tačno funkcioniše proces autofagije, koje namirnice se preporučuju i ko bi trebalo da je izbegava, za Zdravlje Kurir govori Jelena Radosavljević, nutricionista.
Autofagija je proces kojim vaše telo razgradjuje i reciklira oštećene ćelijske komponente. Ime potiče od grčke reči „ auto“ (sam) i „phagein“ (jesti). Što doslovno znači „ samo - jedenje“
- Tokom autofagije ćelije uklanjaju oštećene ili nepotrebne delove kao što su proteini i druge organele, kako bi održale homeostazu i zdravlje ćelija - kaže Radosvljević.
Bori se protiv starenja organizma
Jedna od glavnih prednosti autofagije je ta da se bori protiv starenja čitavog organizma.
- Autofagija se dešava u periodu kada ne unosimo hranu. Proces se spontano dešava svako veče dok spavamo jer tada prirodno prolazimo kroz period bez jela. Jednostavno rečeno, autofagija je metabolički proces gde ćelije počinju da jedu same sebe nakon što hrana nije uneta nakon osam sati, najidealnije je 12-16 sati. Telo počinje da koristi masti iz organizma, kada njih sagori, kreće u potragu za oštećenim ćelijama - objašnjava naša sagovornica.
Izbegavajte ugljene hidrate, mlečne proizvode, alkohol...
Hrana sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata može pokrenuti i ubrzati autofagiju.
- Da bismo ubrzali autofagiju treba konzumirati : zeleni čaj, kafu, đumbir, cimet, nar, crni luk, jabuke, soju i razno bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, ribu, orašaste plodove. Namirnice koje treba izbegavati, koje nisu dozvoljene ili smanjuju efikasnost autofagije su ugljeni hidrati ( beli hleb, slatkiši, gazirani sokovi, testenine..), alkohol, mlečni proizvodi - kaže nutricionista.
Kome se preporučuje, a kome ne?
Iako je korisna za mnoge, autofagija se ipak ne preporučuje svima.
- Autofagija se preporučuje osobama koje su izložene stresu, sportistima, osobama koji se oporavljaju od određenih bolesti, osobama sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, kao i osobama koji žele da smanje telesnu težinu - kaže Radosavljević.
Veoma je važno da se, pre nego što započnete sa bilo kojom strategijom za podsticanje autofagije, konsultujete lekarima i nutricionistima.
Olivera Marković
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice