Ove „najgore grickalice“ često su pune rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.
Krutika Nanavati, dijetetičar i nutricionista, ukazala je na opasnost od ove dve grickalice:
Slatke energetske pločice
Pločice od granole, voćne pločice i druge zašećerene energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, svakako nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo.
- Ove obrađene grickalice mogu da oštete metabolizam i izazovu insulinsku rezistenciju, ističe Nanavati.
Previše šećera može izazvati brze promene u nivou šećera u krvi. Ovo može dovesti do problema sa insulinom i insulinske rezistencije.
Krekeri
Prerađeni krekeri, koji mogu uključivati perece, krompir, kukuruz ili tortilja čips, obično sadrže rafinisana zrna, visok sadržaj natrijuma i nezdrave masti.
Krekerima napravljenim od rafinisanih žitarica nedostaju vlakna i mogu izazvati skokove šećera u krvi.
- Konzumiranje prevelikih količina natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska i mogu da opterećuju metabolizam, upozorava Nanavati.
- Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenizovana ulja koja se nalaze u krekerima, podstiču upalu i mogu oštetiti zdravlje creva i uticati na metabolizam, zaključila je ona.
Prenela: N.R.
Izvor: Index.hr / Zdravlje.kurir.rs