3 jasna znaka da vam nedostaje vitamin B12: Evo kako da prepoznate problem koji može da vam ugrozi zdravlje
Foto: Shutterstock

OPREZ

3 jasna znaka da vam nedostaje vitamin B12: Evo kako da prepoznate problem koji može da vam ugrozi zdravlje

Zdravlje -

Vitamin B12 je hranljiva materija koja pomaže u održavanju zdravih nervnih i krvnih ćelija u telu i pomaže u stvaranju DNK.

Vitamin B12 pomaže u radu nekih od ključnih funkcija tela koje uključuju metabolizam, nervni i kardiovaskularni sistem, a njegov manjak može da dovede do ozbiljnih problema.

Uobičajeni uzroci nedostatka vitamina B12 mogu da budu biološki ili dijetetski. Biološki je anemija, dok je dijetetski razlog veganska ishrana. Stručnjaci upozoravaju da je od ključnog značaja rano prepoznati simptome manjka ovog vitamina, jer mogu trajno da oštete organizam.

Nedostatak vitamina B12 se često manifestuje iznenadnim ili postepenim promenama mentalnog zdravlja ili ličnosti koje mogu da dovedu do ozbiljnih stanja kao što je paranoja.

neophodan nutrijent
neophodan nutrijentfoto: Shutterstock

Najčešći simptomi nedostatka vitamina B12

Iako postoji nekoliko fizičkih simptoma nedostatka B12, istraživanja sugerišu da je najčešći način na koji se manifestuje u neurološkim i psihijatrijskim simptomima.

Među najčešćim neurološkim simptomima je parestezija, stanje u kojem se u različitim delovima tela razvijaju osećaji peckanja ili svraba. Parestezija ukazuje na to da se nervni sistem bori protiv nedostatka vitamina B12.

Jedan od simptoma je i ataksija, poremećaj u kojem osoba počinje da gubi finiji govor, a motoričke sposobnosti počinju da opadaju.

trnci, peckanje i svrab
trnci, peckanje i svrabfoto: Shutterstock

Najgori simptom koji može da se javi je ono što naučnici nazivaju "delirijum". To je pad brojnih kognitivnih funkcija koje se gase u nedostatku ovog vitamina. Delirijum se najčešće manifestuje kroz paranoične misli da nas neko progoni, neorganizovane misaone obrasce ili slušne i vizuelne halucinacije. Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite svom lekaru.

Biološki simptomi

Biološki simptomi nedostatka vitamina B12 su različiti, ali ovo su neki od najčešćih:

  • Ubrzano disanje ili kratak dah
  • Glavobolje
  • Digestivni poremećaji
  • Gubitak apetita
  • Palpitacije (ubrzano lupanje srca)
  • Problemi sa vidom
  • Osećaj slabosti ili umora
  • Dijareja
  • Bolni ili crveni jezik, ponekad sa čirevima u ustima

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma obavezno se obratite svom lekaru.

Pripremila: N.L.

Izvor: Express.co.uk/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track