Mislite li da vam je telo zahvalno nakon ovakve dijete? Određena vrsta proteina ubrzava starenje

Dok se mnoge popularne dijete baziraju na unosu velikih količina proteina, treba imati na umu da neki izvori ovih makronutrijenata nose visok rizik koji bi mogao da vam skrati život.

Shutterstock

Dijete bogate proteinima su u vrlo popularne poslednjih godina, jer nude instant rešenje za gubitak težine i shodno tome za poboljšanje zdravlja, ali stručnjaci upozoravaju da situacija nije tako jednostavna. Proteini su izuzetno važni za zdrav život i postaju još značajniji kako starimo. Ipak, nisu svi proteini isti.

- Uobičajeno gledište je da treba da smanjimo unos hrane bogate proteinima kako starimo, ali istraživanja među populacijom starijom od 50 godina to ne potvrđuju - kaže je dr Suzana J. Feri koja je specijalizovana za anti-ejdžing i regenerativnu medicinu.

Njen stav potkrepljen je naučnim istraživanjima koja pokazuju da starijim osobama treba više proteina u odnosu na mlađe.

Shutterstock  Starijim osobama je potrebno više proteina zbog gubitka mišićne mase

To je uglavnom zbog gubitka mišićne mase koje dolazi s godinama. Zdravstveni zvaničnici trenutno preporučuju 50 grama proteina dnevno u okviru ishrane od 2.000 kalorija.

Greška je u forsiranju proteina 

Međutim, problem nije u proteinima samim po sebi, već u vrsti koju ljudi biraju, odnosnonezdravim izvorima, poput onih životinjskog porekla. Istraživanja sugerišu da su oni mnogo rizičniji za zdravlje u odnosu na biljne izvore

Uobičajena greška je prekomerno naglašavanje ishrane bogate proteinima, posebno onih životinjskog porekla, uz verovanje da je to ključno za zdravlje, dugovečnost i očuvanje mišića. 

Profimedia  Biljnni proteini su odlična zamena za one životinjskog porekla

- Mnogi misle da što više proteina unose, to će biti zdraviji, što često vodi do prekomernog unosa mesa, mlečnih proizvoda i jaja. Previše proteina životinjskog porekla zapravo može da ubrza starenje i narušiti zdravlje na ćelijskom nivou, suprotno popularnom verovanju. Razlog za to su dva štetna jedinjenja - krajnji proizvodi glikacije (AGEs) i trimetilamin-N-oksid (TMAO) - naglašava dr Moniša Banot, takođe stručnjak za dugovečnost i dodaje:

- Prvi se formiraju kada se proteini ili masti kombinuju sa šećerom u krvi. Životinjski proizvodi pripremljeni na roštilju, prženi ili pečeni sadrže visoke nivoe ovih jedinjenja, što dovodi do oksidativnog stresa i upala - glavnih uzroka starenja ćelija.

Biljni izvori 

Najbolji biljni izvori proteina su soja i proizvodi od soje (tofu, tempeh), sočivo, pasulj, leblebije, kinoa, čija semenke, semenke bundeve i suncokreta, bademi, orasi, ovas i integralne žitarice, sugerišu stručnjaci.

Prenela: N.R.

Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs