7 grešaka pri izboru doručka: Evo zbog čega ne možete da smršate
Doručak se s razlogom naziva najvažnijim obrokom, jer može da diktira izbor hrane tokom dana. Pravi izbor namirnica pomaže da izgubite na težini i budete zdraviji.
Užurban tempo života je najčešći razlog zašto ujutru preskačemo doručak ili se on pretvara u usputni obrok iz pekare na putu do posla. Ako pokušavate da skinete višak kilograma, za početak promenite način na koji mu pristupate.
Preskačete doručak
Ne morate da doručkujete, posebno ako niste gladni, objašnjava nutricionista Izabel Smit. Međutim, preskakanje nije način da unesete manje kalorija tokom dana, jer bi kasnije mogli da grickate više nego da ste doručkovali.
Ona dodaje da prema njenom iskustvu, oni koji doručkuju imaju tendenciju da jedu uravnoteženiju ishranu tokom dana.
Kada niste previše gladni, skloni ste da donosite zdravije odluke.
Ne jedete dovoljno proteina
Umesto da se fokusirate na ugljene hidrate, poput peciva, obratite pažnju na proteine. Oni pomažu u očuvanju mišićne mase, što može da poveća potrošnju kalorija i smanji grickanje između obroka.
Nutricinista Loren Haris-Pinkus preporučuje unos od 20 do 30 grama proteina pri svakom obroku, uključujući doručak.
Doručak nije dovoljno obilan
Teško je dobiti sve hranljive materije koje su potrebne telu ako jedete oskudan doručak.
Nedostaju vam vlakna
Vlakna su važan nutrijent koji pomaže da izgubite na težini, ali većina nas ne jede dovoljno vlakana.
Haris-Pinkus sugeriše da cilj treba da bude da uz doručak dobijete jednu trećinu vaših dnevnih potreba za vlaknima, što je oko osam grama vlakana za žene i 13 grama vlakana za muškarce.
Kako postići ove brojke?
- Šolja kuvanih ovsenih pahuljica sadrži četiri grama vlakana
- Šolja malina ima osam grama vlakana
- Srednji grejpfrut ima tri grama vlakana.
- Šolja spanaća ima oko jedan gram vlakana
Na vašim tanjiru nema boja
Kada pogledate tanjir s doručkom, da li ima voća ili povrća na njemu? Ako je preplavljen morem bež i braon boje, vreme je da promenite ono što jedete.
Takve namirnice su pune dobrih vlakana i hranljivih materija koje jačaju celokupno zdravlje i mogu da vam pomognu u mršavljenju.
Dodajte smrznuto bobičasto voće ili seckane jabuke u svoje pahuljice ili stavite šaku spanaća u kajganu ili smuti za savršen doručak.
Fokusirani ste samo na kalorije
Gubitak težine znači stvaranje kalorijskog deficita, ali nije sve u kalorijama – takođe se računa i kvalitet.
Prenela: N.R.
Izvor:Eatingwell.com/Zdravlje.Kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice