Šta je medicinski ugalj? Evo za šta je najefikasniji i kako se pravilno koristi

Verujemo da ste više puta čuli da medicinski ugalj, poznat i kao aktivni ugalj, ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje. Međutim, naučno su dokazane samo neke od njih, među kojima je i detoksikacija tela.

Shutterstock, Novica Vasić

Tatjana Popović, health coach i nutricionista objašnjava šta je u stvari medicinski ugalj, za šta je sve namenjen i kako se koristi. 

Šta je aktivni ugalj i kako se dobija?

Radi se o uglju koji je tretiran kiseonikom na veoma visokim temperaturama da bi postao porozniji.

- Ovaj tretman menja njegovu unutrašnju strukturu, smanjujući veličinu pora i povećavajući njihovu površinu. Zahvaljujući tome, poseduje sposobnost da veže i izluči štetne materije iz tela. Iz tog razloga, koristan je u lečenju trovanja hranom ili lekovima, a efikasan je i u ublažavanju gastrointestinalnih poremećaja, kao što su dijareja i brojne druge probavne tegobe - objašnjava naša sagovornica.

Melje se u crni prah, koji se prodaje u praškastoj formi ili se inkapsulira u formi supementa. Dodaje se i raznim industrijskim proizvodima – od sladoleda do pasti za zube. Konzumira se oralno, s tim da nema ni miris ni ukus.

Novica Vasić  Tatjana Popović, health coach i nutricionista

Kako se i za šta upotrebljava aktivni ugalj?

Medicinski ugalj ne apsorbuje se u crevima. Dakle, nakon konzumacije, dolazi u creva u nepromenjenom obliku. Njegova porozna tekstura ima negativan električni naboj, što privlači pozitivno naelektrisane molekule, kao što su toksini i gasovi. Kada tečnosti ili gasovi prolaze kroz aktivni ugalj, oni se vezuju za njega u procesu poznatom kao apsorpcija.

- Toksini i hemikalije se na taj način ,,zarobljavaju” u crevima i eliminišu kroz stolicu, umesto da se apsorbuju u telo pri čemu se dešava detoksikacija. Takođe, aktivni ugalj je veoma efikasan u apsorbovanju gasova, što može ublažiti simptome nadimanja i otežano varenje i druge probleme digestivnog trakta, kao što su dijareja i slično.

Zdravstvene prednosti aktivnog uglja

Aktivni ugalj je često u obliku kapsule i koristi se u različitim zdravstvenim i medicinskim situacijama zbog svojih jedinstvenih svojstava apsorpcije. Ovo su neki od najznačajnijih benefita koje ovaj ugalj može imati na ljudsko telo.

Shutterstock 

Detoksikuje telo

Nepravilan odabir namirnica u ishrani, svakodnevni stres, neredovan san, manjak fizičke aktivnosti, preparati puni hemije i drugi faktori doprinose nagomilavanju toksina, slabe imunitet, te loše utiču na zdravlje čoveka.

- Uklanjanjem toksina koji izazivaju alergijske reakcije, oksidativna oštećenja, te lošu funkciju imunološkog sistema, smatra se da aktivni ugalj smanjuje bol u zglobovima, povećava energiju i mentalne funkcije, te jača imunitet. Budući da je u stanju da apsorbuje toksine i hemikalije, te pomaže njihovo izbacivanje iz tela, aktivni ugalj se koristi za detoksikaciju tela i usled prekomerne upotrebe lekova, tako što sprečava apsorpciju leka, te brže eliminiše već apsorbovane lekove - kaže Popović.

Unapređuje funkciju bubrega

Aktivni ugalj može unaprediti funkciju bubrega smanjenjem broja otpadnih materija koje bubrezi treba da filtriraju. Ovo može biti posebno korisno za ljude sa hroničnom bolešću bubrega, kojima bubrezi nisu u stanju da uklone ureu i druge toksine filtriranjem krvi.

- Aktivni ugalj može da se veže za ureu i druge toksine, pomažući telu da ih eliminiše. Takođe, urea i druge otpadne materije mogu proći iz krvotoka u creva kroz proces poznat kao difuzija. U tom slučaju, oni se u crevima vezuju za aktivni ugalj i izlučuju stolicom.

Shutterstock  Aktivni ugalj ima značajnu ulogu u ublažavanju problema nadimanja, pojave gasova u crevima, te otežano varenje

Ublažava nadimanje i gasove, reguliše varenje

Aktivni ugalj, poznat po svojoj sposobnosti da apsorbuje i neutrališe, ima značajnu ulogu u ublažavanju problema nadimanja, pojave gasova u crevima, te otežano varenje.

- Ovaj efekat se postiže zahvaljujući jedinstvenoj strukturi aktivnog uglja, koja sadrži brojne male pore koje mogu da „uhvate“ i zadrže gasove i tečnosti prisutne u gastrointestinalnom traktu.

Ovo su dodatni primeri koji objašnjavaju kako aktivni ugalj pomaže da se organizam izbori sa ovim i sličnim stanjima.

  • Efekat na digestivni sistem - Korišćenjem aktivnog uglja, može doći do poboljšanja u celokupnom funkcionisanju digestivnog sistema. Ovo može biti posebno korisno kod osoba koje imaju osetljiv digestivni trakt ili one koje su konzumirale hranu koja izaziva gasove.
  • Neutralizacija mirisa - Pored umanjenja gasova, aktivni ugalj može pomoći i u neutralizaciji neprijatnih mirisa, što je dodatna prednost za osobe koje pate od problema sa gasovima.
  • Apsorpcija gasova - Aktivni ugalj ima izuzetno visoku poroznost, što mu omogućava da apsorbuje gasove i toksine u digestivnom sistemu. Ovo može značajno pomoći kod nadimanja i smanjiti nelagodnost koja nastaje usled povećane količine gasova i druge tegobe.
  • Lečenje gastrointestinalnih problema - Aktivni ugalj se ponekad koristi u medicinske svrhe za lečenje određenih stanja, uključujući nadutost i gasove, kao i kod trovanja hranom, koje može izazvati gastrointestinalne tegobe.
  • Sprečava dijareju - S obzirom na njegovu upotrebu kao gastrointestinalnog apsorbenta kod predoziranja i trovanja, veruje se da aktivni ugalj može biti koristan tretman za dijareju. Naučnici su zaključili da aktivni ugalj može sprečiti apsorpciju bakterija i lekova koji mogu uzrokovati dijareju, tako što će ih ,,zarobiti” na svojoj poroznoj površini.
Shutterstock  Veruje se da aktivni ugalj može biti koristan tretman za dijareju

  • Filtrira vodu - Aktivni ugalj se sve češće koristi u procesima filtracije vode zbog svoje sposobnosti da apsorbuje različite štetne materije koje su štetne po zdravlje. U nastavku su primeri na koje sve načine aktivni ugalj doprinosi procesu filtriranja vode.
  • Uklanjanje hemijskih supstanci - Aktivni ugalj je efikasan u uklanjanju raznih hemijskih supstanci iz vode, uključujući hlor, pesticide, i druge teške metale.
  • Smanjenje neprijatnog mirisa i ukusa - Aktivni ugalj može poboljšati ukus i miris vode apsorbovanjem supstanci koje uzrokuju neprijatne mirise i ukuse, kao što su hlor, olovo i drugi teški metali.
  • Apsorpcija mikroorganizama - Iako nije primarno sredstvo za uklanjanje bakterija i virusa, aktivni ugalj može doprineti smanjenju broja određenih mikroorganizama u vodi.
  • Filtracija lekova i hormona - U nekim slučajevima, aktivni ugalj može pomoći u filtriranju tragova lekova, hormona i drugih farmaceutskih proizvoda koji se mogu naći u vodi i biti opasni po zdravlje čoveka.

Važno je napomenuti da, iako aktivni ugalj može ukloniti mnoge štetne hemijske supstance, nije potpuno efikasan protiv svih vrsta zagađivača. Na primer, ne uklanja minerale, soli i rastvorene neorganske supstance.

Takođe, filteri sa aktivnim ugljem moraju se redovno menjati kako bi se održala njihova efikasnost, jer se pore, tokom određenog vremena, mogu napuniti nakupljenim supstancama. U slučajevima ekstremnog zagađenja vode, kada ne pomažu ni pomoćni preparati, preporučuju se dodatne metode zajedno sa filtracijom aktivnim ugljem.

Dakle, filtracija vode pomoću aktivnog uglja predstavlja važan korak u obezbeđivanju čiste i bezbedne vode za piće. Koristi se kao jedna od ključnih komponenti u mnogim sistemima za prečišćavanje vode, pomažući u smanjenju različitih zagađivača i poboljšanju kvaliteta vode.

Ovo ga čini neophodnim alatom u modernim procesima tretmana vode, kako u kućnim, tako i u komercijalnim i industrijskim primenama.

Shutterstock  Aktivni ugalj koristi se u maskama za lice i sredstvima za čišćenje lica

  • Čisti kožu - Aktivni ugalj se takođe koristi u maskama za lice i sredstvima za čišćenje lica, jer može pomoći da se iz kože izvuku nečistoće i višak masnoća.

Bez obzira na to što ga sadrže brojne paste za zube i drugi kozmetički preparati, nema značajnih istraživanja koja podržavaju njegovu upotrebu za izbeljivanje zuba, oralno ili dermatološko zdravlje.

Iako ima mnoge benefite po organizam, važno je napomenuti da je pri upotrebi aktivnog uglja neophodan oprez, jer nekontrolisana ili prekomerna upotreba može imati neželjene efekte, poput konstipacije, tamne stolice, ili, u retkim slučajevima, blokadu gastrointestinalnog trakta.

Takođe, aktivni ugalj može ometati apsorpciju nekih lekova i nutrijenata, te vam savetujem pre svega pregled, odnosno konsultacije sa lekarom ili farmaceutom pre njegove upotrebe.

Kakose uzima medicinski ugalj?

Aktivni ugalj se sve više koristi kao crna boja za hranu, pa je moguće da ga unesete u organizam konzumiranjem različitih namirnica.

- Kao suplement se konzumira oralno, u jednoj dozi od 100 grama. Svakako, preporučujem vam da razgovarate sa lekarom, kako biste saznali koja vrsta proizvoda i doza je najbolja za vaše zdravstveno stanje - ističe Popović.

Prenela: O.M.

Izvor: totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs