Koliko su liste bezglutenskih proizvoda pouzdane i korisne? Dilemu razrešava predsednica udruženja "Alergija i ja"

Zanimljivo je da u Evropskoj uniji samo 10 odsto proizvoda na čijim deklaracijama stoji da mogu sadržati tragove određenih alergena, zapravo i sadrži te alergene, te postoji inicijativa da se to promeni i preciznice definiše.

Shutterstock, Privatna Arhiva

Jedinstvena lista proizvoda bez glutena Nacionanog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani “Alergija i ja” nije nešto što bi trebalo prihvatiti bezrezervno, ali je velika pomoć osobama sa intolerancijom na gluten, alergijom na pšenicu i celijakijom, kaže za naš portal predednica ovog udruženja Snežana Šundić Vardić, koja je ujedno članica odbora European Federation of Allergy and Asthma Patient Platform, u ogranku Food Allergy Group.

- Uvek preporučujemo da budete obazrivi uvek i svuda, tako da i sam spisak ili listu bezglutenskih proizvoda posmatajte sa rezervom. Ono što posebno naglašavamo jeste da svaki kupac, odnosno pacijent, koji ima alergiju na pšenicu ili celijakiju ili bilo koju intoleranciju na gluten, dobro otvori oči prilikom kupovine svakog proizvoda. Gleda se takođe koji su proizvođači u pitanju i tačno znamo, recimo, da neki proizvođači, pogotovo velikih lanaca, stoje jasno sa svom potpisom iza svojih deklaracija, mada bi prema zakonu ta deklaracija uvek morala da bude jasna i s tačno navedenim podacima - naglašava Snežana Šundić Vardić.

Privatna Arhiva  Snežana Šundić Vardić

Zanimljivo je da u Evropskoj uniji samo 10 odsto proizvoda na čijim deklaracijama stoji da mogu sadržati tragove određenih alergena, zapravo i sadrži te alergene, te postoji inicijativa da se to promeni i preciznice definiše, kao i da se redefiniše gornja granica dozvoljenih čestica alergena po kilogramu proizvoda. Evropsko udruženje za celijakiju se trenutno drži norme do 20 ppm čestica, koja je preslikana i u Srbiji. Ova granica odvaja proizvode koji su 100 odsto bez glutena (gluten free) od ostalih, a obeleženi su znakom precrtane pšenice.

- Listu od stotinak proizvoda bez glutena koja postoji više od decenijeiažurira se minimum jednom godišnje, a uglavnom na šest meseci (datum ažuriranja je uvek jasno naglašen), je napravilo naše uruženje kako bismo olakšali život ljudima koji imaju intoleranciju na gluten, alergiju na pšenicu i celijakiju, a koju ima i oko 20 odsto naših članova. Naša Fejsbuk grupa Bezglutenci iz Srbije, zajednica u okviru udruženja, broji preko 8.000 članova i gotovo svi se hrane prema toj listi. U Hrvatskoj, recimo, postoji registar bezglutenskih proizvoda i ne bilo loše da i mi imamo jedan takav registar sa ozbiljnim regulativnim telom koje će se baviti time na svakodnevnom nivou - sugeriše naša sagovornica. 

Shutterstock  Tražite proizvode sa znakom precrtane pšenice

Poseban kuhinjski pribor 

Nivo glutena u svakom od ovih proizvoda, kao i novim, proverava se u laboratorijama, a zvanični mejl sa rezulatima proizvođač ili uvoznik prosleđuje udruženju. Slično je i u ostalim evropskim državama, navodi Snežana.

 - Lista je jako velika pomoć pacijentima koji izađu iz ordinacije gastroenterologa sa dijagnozom intolerancije na gluten ili celijakije bez ideje šta bi mogli da jedu i često su vrlo uplašeni. Naravno, uvek treba biti obazriv, čitati deklaracije, paziti. Ako neko od ukućana jede gluten, posebno bi trebalo odvojiti proizvode bez glutena, odvojiti poseban toster, poseban pleh, posebne tiganje od tefala, recimo, gde je moguće da se zadržava gluten, posebnu plastiku, drvene daske za sečenje, varjače, sve to posebno treba imati. Ili jednostavno ne unositi gluten u kuću - svetuje naša sagovornica.

Prve godine od dijagnoze 

Naročito bi trebalo biti obazriv nakon prvih godinu dana ili dve nakon postavljene dijagnoze, dok su crevne resice još uvek veoma oštećene. Striktno se prvo treba držati isključivo osnovnih zdravih, neupakovanih proizvoda i dobro voditi računa o samim deklaracijama.

Shutterstock  Dobro vodite računa o deklaracijama

- Čak i kad kupujete kakao, neki začin ili suvo voće, treba biti obazriv. U tom periodu bi trebalo izbegavati i ovas koji po prirodi ne sadrži gluten, ali može da bude kontaminiran pšenicom, izuzev kod proizvoda koji su posebno deklarisani i obeleženi znakom precrtane pšenice. Međutim, čak i u tom slučaju nekim pacijentima može da smeta, pogotovo u početku, jer ovas sadrži glutenu sličan protein avenin, koji organizam može da prepozna kao gluten - poručuje Snežana Šundić Vardić.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.