5 najboljih suvih voćkica za kontrolu holesterola: Jednostavan način da podržite zdravlje srca
Sušeno voće je jedan od ukusnih i jednostavnih načina za povećanje nivoa dobrog holesterola i pomoć srcu.
Holesterol je glavni krivac za zdravlje srca. Visok nivo holesterola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su srčana oboljenja i moždani udar. Međutim, postoji neko sušeno voće koje, kada se konzumira, može pomoći u regulisanju i poboljšanju nivoa holesterola u telu na prirodan način. Ovo sušeno voće sadrži sve neophodne hranljive materije, zdrave masti i antioksidante koji pomažu u promociji zdravog kardiovaskularnog sistema.
Šivani Rati, iz dijetetskog odeljenja bolnice Šarda u Noidi, podelila je sa nama kako sušeno voće pomaže u kontroli holesterola i koje je najbolje sušeno voće koje rešava ovaj problem.
Kako sušeno voće pomaže kod holesterola?
Sušeno voće, uključujući bademe, orahe, pistaće i ostalo, sadrži nezasićene masti, dijetetska vlakna i biljne sterole.
Ove komponente deluju u kombinaciji na smanjenje LDL-a, odnosno „lošeg holesterola“, i povećanje HDL-a, odnosno „dobrog holesterola“.
Nezasićene masti: Bogate dobrim mastima, nezasićene masti smanjuju nivo LDL holesterola, a povećavaju nivo HDL-a.
Dijetetska vlakna: Rastvorljiva vlakna u digestivnom sistemu se kombinuju sa holesterolom kako bi pomogla u njegovom uklanjanju iz tela.
Biljni steroli: Prirodna jedinjenja koja se nalaze u biljkama blokiraju apsorpciju holesterola u crevima, što smanjuje nivo ukupnog holesterola.
Nekoliko najboljih suvih voćkica za kontrolu holesterola uključuju:
Bademi
Bademi su bogati hranljivim materijama, uključujući vitamin E, magnezijum i mononezasićene masti. Istraživačke studije pokazuju da svakodnevna konzumacija badema smanjuje LDL holesterol do 10%, a istovremeno poboljšava ukupni lipidni profil.
Stručnjakinja Šivani je podelila kako da grickate šaku sirovih ili blago pečenih badema ili da dodate seckane bademe u salate, ovsene pahuljice ili jogurt.
Orasi
Orasi su bogati velikim količinama masnih kiselina nazvanih omega-3, i odlični su za srčana oboljenja. Pomažu u smanjenju triglicerida i jačanju endotelne funkcionalnosti, što samim tim podržava bolje upravljanje holesterolom.
- Konzumirajte 5-7 celih oraha kao dnevnu užinu. Dodajte seckane orahe kao preliv za žitarice, peciva ili šejkove - predložila je Šivani.
Pistaći
Pistaći sadrže fitosterole, antioksidante i mononezasićene masti koje pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola. Takođe su dobar izvor kalijuma i vitamina B6, što podržava opšte zdravlje srca. Mala činija neslanih pistaća kao užina tokom dana jedan je od najlakših načina da ih uključite u ishranu. Još jedan pametan način bi mogao biti dodavanje pistaća u mešavine za jelo ili deserte.
Suvo grožđe
Suvo grožđe sadrži dijetetska vlakna i antioksidante, uglavnom u obliku polifenola. Ovi polifenoli pomažu u smanjenju LDL holesterola, čime se ograničavaju i upale. Pospite suvo grožđe po žitaricama ili salatama ili ga pomešajte sa orasima za zdravu užinu.
Urme
Urme su prirodni izvor rastvorljivih vlakana koja pomažu u kontroli nivoa holesterola:
- Takođe sadrže antioksidante koji pomažu opštem zdravlju srca“, rekla je Šivani. Podesite alarm ili vreme za konzumiranje (najmanje dve do tri) urme i uživajte u njihovoj blagodati.
Zaključak
Sušeno voće je jedan od ukusnih i jednostavnih načina za povećanje nivoa holesterola i pomoć srcu. Međutim, važno je napomenuti da mora da dopunjuje uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Redovno vežbajte, održavajte zdravu težinu i izbegavajte zasićene masti i trans masti u ishrani. Pored toga, najbolje je da se konsultujete sa lekarom pre nego što napravite drastične promene u ishrani.
Onlymyhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs