Zdravlje iz Prirode

Novo istraživanje o kurkuminu: Potvrđen njegov potencijal za mozak i metabolizam

Profimedia

Nova istraživanja ističu antioksidativna i antiinflamatorna svojstva kurkumina, ukazujući na njegov potencijal kao terapiju za metaboličke poremećaje i zdravlje mozga, dok nedavna studija o hranljivim materijama istražuje njegovu ulogu u lečenju i prevenciji neuroinflamacije i metaboličkih poremećaja.

Kurkumin je glavni bioaktivni deo kurkume, i upravo on daje kurkumi njenu karakterističnu žutu boju. Njegova uloga u medicini i nutricionizmu je izuzetno cenjena zbog impresivnog spektra terapeutskih svojstava.

Poznat je po svom antioksidativnom delovanju, gde pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i slobodnih radikala, koji su često povezani sa razvojem određenih hroničnih bolesti.

Fenolna jedinjenja daju boju mnogim plodovima i igraju vitalnu ulogu u olakšavanju rasipanja semena. Polifenoli takođe štite biljke od oksidativnih oštećenja izazvanih sunčevom svetlošću i drugim faktorima okoline, pored toga što čuvaju organoleptičke kvalitete biljnih prehrambenih proizvoda poput crvenog vina, maslinovog ulja i pšenice.

Polifenolisu uglavnom rastvorljivi u organskim rastvaračima poput acetona i etanola, a nerastvorljivi u vodi. Ova jedinjenja takođe ostaju stabilna u kiselim uslovima, kao što je želudac, što omogućava kurkuminu da ostane netaknut i utiče na metaboličke procese van gastrointestionalnog trakta.

Enzimi u crevima i jetri razgrađuju kurkumin u dve faze

  • Tokom faze I, dvostruke veze u kurkuminu se redukuju da bi se proizveli metaboliti poput dihidrokurkumina, heksa-hidrokurkumina, tetrahidrokurkumina i oktahidrokurkumina.
  • Tokom faze II, ovi metaboliti se konjuguju sa glukuronskom kiselinom i sulfatima. Neke studije su pokazale da kurkumin može biti metabolisan i crevnim bakterijama, posebno u debelom crevu.

Kurkumin protiv upala i oksidativnog stresa

Polifenoli mogu da se suprotstave upali i oksidativnom stresu, što su procesi koji su uključeni u razvoj hroničnih degenerativnih bolesti. Određeni metaboliti izvedeni iz kurkumina, kao što je tetrahidrokurkumina ( jedan od glavnih metabolita kurkumin), pokazuju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Polifenoli u kurkumi mogu da se suprotstave upali i oksidativnom stresu Foto: Shutterstock

Efekti kurkumina na gojaznost i upale

Meta-analiza je pokazala da 1.500 mg ili više kurkumina dnevno tokom mesec dana može značajno smanjiti indeks telesne mase (ITM) i druge telesne parametre, posebno uz promene načina života. Osmišljene su formulacije za poboljšanje biodostupnosti, kao što su kombinacija sa piperinom i nanokurkuminska enkapsulacija.

Studije su pokazale da kurkumin utiče na brzinu ćelijske vitalnosti i regulaciju ćelijskog ciklusa preadipocita. U visokim dozama, kurkumin podstiče fragmentaciju DNK i povećava stopu apoptoze aktiviranjem kaspaza (grupa enzima, proteaza, u telu koji igraju ključnu ulogu u procesu programirane ćelijske smrti ).

Niske doze kurkumina usporavaju rast ćelija, ali ne utiču na njihov opstanak

Mehanistički, kurkumin smanjuje fosforilaciju proteina retinoblastoma (Rb) i odlaže klonalnu ekspanziju i ćelijski ciklus, čime ispoljava antiadipogene efekte.

Kurkumin utiče na kinazu aktiviranu adenozin monofosfatom (enzim koji igra ključnu ulogu u regulaciji energetskog balansa u telu AMPK), blokirajući procese koji podstiču rast i skladištenje masti, dok istovremeno podstiče razgradnju masti, što može pomoći u kontroli gojaznosti i metaboličkog sindroma. On smanjuje proizvodnju masti u telu i pomaže sagorevanju postojećih masti.

U mozgu, kurkumin može smanjiti upalu tako što sprečava aktivaciju mikroglije i smanjuje prisustvo upalnih molekula, dok istovremeno podstiče antiinflamatorne procese.

Kurkumin podstiče razgradnju masti, što može pomoći u kontroli gojaznosti Foto: Shutterstock

Zaključak

Studije su pokazale da kurkumin ima pozitivan efekat na osobe sa prekomernom težinom i hroničnim upalama. Na primer, dnevna upotreba 80 mg kurkumina tokom tri meseca smanjuje upalne markere kod osoba sa gojaznošću i nealkoholnom masnom bolešću jetre.

Takođe, osobe sa dijabetesom tipa 2 koje su uzimale 300 mg kurkuminoida dnevno smanjile su insulin rezistenciju i nivo slobodnih masnih kiselina.

Kurkumin takođe utiče na crevnu floru, povećavajući sintezu masnih kiselina koje podržavaju zdravlje creva i imaju neuroprotektivna svojstva.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdilo efikasnost kurkumina u lečenju metaboličkih poremećaja i neurodegenerativnih bolesti.

Izvor: News-medical.net/Zdravlje.Kurir.rs

6 benefita kurkume za naše zdravlje, dijetolog otkriva zašto je ovaj začin najefikasniji u kombinaciji sa biberom