Bez obzira na to da li želite da poboljšate redovnost varenja, odnosno pražnjenja, ublažite simptome nervoznih creva ili sprečite neku od dijagnoza povezanu sa debelim crevom, izbor namirnica igra važnu ulogu.

Debelo crevo, koje meri oko metar i po dužine, poslednji je organ gastrointestinalnog (GI) trakta. Ono pomaže u apsorpciji vode i hranljivih materija, kao i u izlučivanju otpada. Međutim, jedna od najznačajnijih činjenica je to što je (uglavnom) dom sve češće pominjanog mikrobioma creva, koji utiče na mnoge aspekte našeg zdravlja. Sledi popis namirnica koje podržavaju zdravlje ovog važnog organa.

Avokado

Avokado je odličan izvor protivupalnih biljnih jedinjenja i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što ga čini izuzetno korisnim za zdravlje debelog creva. Ova namirnica (tehnički voće) može lako da se doda i slatkim i slanim jelima, kao što su smutiji, pudinzi, salate, tost, umaci i namazi.

avokado-shutterstock-785296315.jpg
Shutterstock 

Bobičasto voće

Maline, brusnice, borovnice, kupine, jagode... sve vrste bobičastog voća su fantastične za zdravlje debelog creva. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, vode i korisnih biljnih jedinjenja, pomažu da se smanji upala u celom telu, kao i crevima. Dodajte ovo omiljeno voće u ovsenu kašu, smutije, salate, prelive i sosove.

Jogurt

Jedan od najdostupnijih izvora probiotika je jogurt, koji podstiče rast zdravog mikrobioma creva. Jogurt je savršena zdrava zamena za pavlaku, majonez, pa čak i krem sir u raznim receptima, kako slatkim tako i slanim. Takođe, dodaje suptilnu kremastu strukturu smutijima, umacima i mnogim drugim jelima.

jogurt-shutterstock-1646360413.jpg
Shutterstock 

Mahunarke

Pasulj, grašak, kikiriki i sočivo čine porodicu mahunarki i izvanredan su izvor vlakana i korisnih biljnih jedinjenja, pored proteina i drugih ključnih mikronutrijenata. Sve ovo pomaže pokretljivost (peristaltiku) creva i smanjuje upale. Bilo da ih dodajete u salate, supe, variva, jela iz rerne, takose ili nešto drugo, nema kraja ukusnim načinima uživanja u mahunarkama.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi i semenke svih vrsta su sjajan izbor za zdravija creva zahvaljujući njihovom sadržaju vlakana i korisnih biljnih jedinjenja. Orasi su, međutim, posebno korisni zbog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Ovo ih čini superhranom koja se lako može dodati u salate, supe, smutije, puding i još mnogo toga.

orasi-shutterstock-2330896185.jpg
Shutterstock 

Namirnica plus - sardine

Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, a ova vrsta malih riba su takođe jedan od retkih prirodnih izvora vitamina D, što ih čini odličnim izborom za zdravlje debelog creva. Uživajte u njima direktno iz konzerve, napravite riblju salatu ili sendviče, ili dodate u paste.

Pripremila: N.L.

Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs