Meksičke punjene paprike prema receptu nutricioniste: Lagan, ukusan i zdrav ručak
Inspirisane Meksikom, a prilagođene biljnim principima ishrane, ove punjene paprike pružaju idealan spoj hranljivih sastojaka i lakoće pripreme.
U skladu sa principima biljne ishrane, nutricionista i health coach Tatjana Popovićosmislila je varijantu popularnog jela - punjenih paprika - u kojoj meso zamenjuje kombinacija karakteristična za meksičku kuhinju. Mešavina kinoe, pasulja, kukuruza i aromatičnih začina čini ovaj nadev podjednako hranljivim i ukusnim. Priprema je jednostavna, što čini recept pogodnim i za one koji nemaju mnogo vremena za kuvanje.
Meksičke punjene paprike
Potrebno vama je (za 4-6 porcija)
- šolja kuvane kinoe
2 šolje bujona od povrća ili vode
4 ISC paprike, očišćene od semenki i prepolovljene po dužini
½ šolje paradajz pelata u kockicama, začinjenog po želji, i još malo za serviranje
kašika nutritivnog kvasca, po želji
2 kašičice kumina
so i biber po ukusu
1 ½ kašičica mlevene ljute paprike
1 ½ kašičica belog luka u prahu
400 g crnog pasulja, kuvanog i proceđenog
šolja kukuruza, kuvanog i proceđenog
2 kašike maslinovog ulja
Potrebno vam za serviranje (po želji)
- avokado, seckan na kriške
sok od limete
3 kašike peršunovog lišća, sitno seckanog
2 kašike crvenog luka, sitno seckanog
salsa sos
Priprema
Sipajte kinou i bujon od povrća ili vodu u šerpu, te kuvajte dok ne proključa. Nakon toga, smanjite temperaturu, pokrijte i kuvajte kinou još oko 20 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari. U velikoj posudi pomešajte kinou i ostale sastojke, osim paprika i maslinovog ulja. Mešajte dok se sastojci ne sjedine. Zagrejte rernu na 180 stepeni, te tepsiju obložite papirom za pečenje. Poslažite paprike na tepsiju, pa ih premažite maslinovim uljem. Paprike, zatim, napunite dobijenom mešavinom od kinoe, te tepsiju pokrijte folijom. Pokrivene paprike pecite oko 30 minuta. Sklonite foliju, povećajte temperaturu na 200 stepeni, te ih pecite dodatnih 15-20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Servirajte uz sastojke po želji i uživajte.
Izvor: Totallywellness.rs/Zdravlje.kurir.rs