7 zdravih stvari koje možete dodati u kafu: Glumica Dženifer Aniston u šoljicu sipa kašičicu kolagena
Espreso šotići, šlag i šećer su ranije bili jedine opcije koje ste mogli da dodate u šolju kafe. Zatim su se pojavili aromatizovani sirupi i začini od bundeve. Sada, zahvaljujući platformi za deljenje video zapisa sa TikTok-a, i influenserima koji se bave velnesom, niz novih i navodno boljih opcija dodaje se u kafu.
- Kafa više nije samo tečno sredstvo za isporuku kofeina - objašnjava dr Vinsent Pedre, medicinski direktor "Pedre Integrative Health" u Njujorku i autor knjige „Happy Gut“ .
Da bi pojačali već dobro utvrđene prednosti šoljice kafe, ljudi mešaju prahove, začine i superhranu kako bi pojačali zdravstvene efekte omiljenog napitka.
- Neki to rade jer veruju da im ovi dodaci omogućavaju da postignu različite zdravstvene ciljeve, od bolje kože do vitkijeg struka - kaže dr Pedre.
Naravno, većinu ovih „uradi sam“ zdravstvenih trikova nisu proverili stručnjaci, niti imaju istraživanja zasnovana na dokazima koja bi ih potkrepila. Zato smo zamolili stručnjake za ishranu da daju svoje iskrene povratne informacije o tome koje su dobre ideje, koje su bezopasne, a koje bi trebalo da izbegavate, i rangirali smo ih u skladu sa tim.
Evo kako se rangiraju, od najboljeg do najgoreg.
Začini
- Kao alternativa prethodno aromatizovanoj kafi, dodani začini poput cimeta i korena cikorije mogu vašoj šoljici kafe uneti prepoznatljiv ukus i privlačnu aromu, a istovremeno pružiti dodatnu zdravstvenu korist - napominje Džeki Njudžent, registrovana dijetetska nutricionistkinja, nutricionistkinja za biljke i članica savetodavnog odbora Forbs Helt za 2021. godinu.
- Možete dodati mlevene začine u kafu pre ili posle kuvanja“, kaže Njudžent i dodaje:
- Kada dodajete začine nakon toga, ostavite sveže skuvanu kafu da odstoji pet minuta kako bi se ukusi začina dobro proželi. Alternativno, možda ćete otkriti da je najbolje da začine umutite u mleko ili mleko na biljnoj bazi pre nego što ih dodate u kuvanu kafu.
Cimet, koji se smatra „slatkim začinom“, odlična je zamena za šećer, jer će zasladiti vaše piće bez dodatnih kalorija.
- Pored potencijalnih kardiometaboličkih i koristi za kontrolu telesne težine , zanimljiva informacija o cimetu je da može igrati manju, ali korisnu ulogu kao deo naučno zasnovanog protokola lečenja COVID-19 , iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdile ove koristi, dodaje ona.
Koren cikorije, osnovna namirnica kafe u stilu Nju Orleansa, dolazi u mlevenom obliku slično kao kafa, tako da se mogu kuvati zajedno.
Njudžent kaže da je to odlična opcija za one koji nisu ludi za prirodnom gorčinom kafe.
- A ako ga koristite dovoljno, vaša uobičajena šolja kafe sa kofeinom imaće manje kofeina jer će u toj šolji biti manje ukupne kafe. Pored toga, koren cikorije ima svojstva koja podstiču varenje delimično zahvaljujući sadržaju inulina.“
Proteinski prah
Profi, mešavina proteinskog praha i kafe, postala je viralna na TikToku, gde su milioni ljudi gledali video zapise u kojima se ova kombinacija reklamira kao proteinski napitak za podizanje energije sa prednostima za mršavljenje.
Iako dr Pedre tvrdi da je dodavanje praha u bilo koje piće odličan način da se unese više proteina u ishranu, postoji jedan problem: Vaše telo može da svari samo određenu količinu proteina odjednom. I, osim ako se proteini ne svare pravilno, samo deo proteina može da se apsorbuje, bez obzira na oblik u kom se unose.
Istraživanja pokazuju da dodavanje 1,5 grama (g) proteina surutkepo kilogramu telesne težine svakog dana u ishranu pomaže u smanjenju telesne masti, povećanju mišićne mase i održavanju pozitivnog azotnog bilansa. Ali samo oko 8 do 10 g može se apsorbovati na sat, tako da sa vremenom prolaska kroz tanko crevo od oko 90 minuta, maksimalna količina proteina koja se može apsorbovati je približno 15 g.
Stoga, da biste dobili maksimalnu količinu proteina, trebalo bi da rasporedite unos proteina tokom celog dana.
Kakao prah
Iako pojačava ukus kafe nalik desertu, kakao prah pojačava njegova zdravstvena svojstva, posebno zahvaljujući antioksidansima koji se nazivaju polifenoli:
- Studije sugerišu da kada se u ishranu uključi značajna količina kakaoa, njegovi antioksidanti mogu ponuditi antiinflamatorna svojstva, kao i zaštitu od faktora rizika od raka, neurodegenerativnih poremećaja, kardiovaskularnih bolesti i još mnogo toga. Kakao prah takođe dodaje vlakna u vašu šolju - 2 g po kašiki, prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) .
Imajte na umu da kakao prah sadrži kofein - više od 12 miligrama (mg) po kašiki, prema USDA - „tako da će šoljicu kafe sa kofeinom učiniti malo boljom, što može biti zabrinjavajuće za neke ljude kojima je potrebno da ograniče unos kofeina, kao što su trudnice ili osobe sa visokim krvnim pritiskom ili uzimaju lekove protiv anksioznosti.“
Maslac
Dejv Asprej je popularizovao dodavanje putera od životinja hranjenih travom u kafu kada je lansirao "Bulletproof Coffee" 2011. godine.
- Možda nije za svakoga, ali puter od životinja hranjenih travom – ne običan puter – u kafi zapravo može imati neke stvarne zdravstvene koristi - kaže Pedre.
Puter od životinja hranjenih travom je bogat CLA (konjugovanom linolenskom kiselinom), što neka istraživanja pokazuju da može pomoći u gubitku težine.
- Dok su istraživanja na životinjama bila obećavajuća, studije na ljudima su dale samo umeren gubitak težine. Ono što znamo jeste da stavljanje putera u kafu može potisnuti apetit i pomoći osobi koja uključuje povremeni post da ga koristi kao most za podršku stanju posta u jutarnjim satima. Na taj način, svakako može pomoći u podsticanju gubitka masti i težine tokom vremena.
Limun
Voda i čaj sa limunom su decenijama omiljeni kokteli za dobrobit, ali nedavni viralni trend na TikToku sugeriše dodavanje soka od citrusa u kafu. Haštag #lemoncoffee je prikupio preko osam miliona pregleda, sa pretpostavkom da kombinovanje kofeinskog stimulansa sa voćem deluje kao pomoć za mršavljenje.
Njudžent tvrdi da postoji niz naučno potkrepljenih zdravstvenih koristi limuna.
- Nova istraživanja pokazuju da što je veći unos citrusnog voća, to je manji rizik od raka pluća. Limun nudi i moguće neurološke koristi zahvaljujući citrusnim flavonoidima. Međutim, ceđenje limuna u kafu neće vam pomoći da iscedite masti, sprečite glavobolje ili lečite dijareju. Pedre koristi vodu sa limunom „kako bi pokrenuo varenje“. Jedna veoma mala studija sa 10 ljudi otkrila je da limunov sok povećava proizvodnju želudačne kiseline.Dakle, svako ko dodaje limun u kafu, trebalo bi da na to gleda kao na pomoć pri varenju, a ne kao na nešto što treba da se pije isključivo na prazan stomak - savetuje Pedre.
On predlaže da se kafa konzumira pre obroka, „ili kao što to rade u Evropi, espreso sa začinjenom korom limuna dodat posle obroka“.
Kolagen u prahu
Dženifer Aniston je nedavno podelila video svog jutarnjeg osveženja, koji uključuje mericu njenog kolagena. Ona se, kao i neke druge holivudske zvezde, kune u takozvanu „Glow Coffee“, odnosno kolagensku kafu, za koju tvrde da kožu čini čvršćom, a ten blistavijim.
- Kolagen je vlaknasti protein koji se nalazi u telesnim tkivima, poput kostiju, kože, mišića i tetiva. Čini oko jednu trećinu ukupnih proteina u telu i upravo je to ono što ovim tkivima daje snagu i elastičnost - objašnjava Pedre:
- Kako starimo, proizvodi se manje kolagena. Jedno područje na koje ovo može uticati je koža — sa manjom elastičnošću to znači više bora.“ Takođe se nalazi u zglobovima, i baš kao i koža, nivoi kolagena mogu se smanjivati sa godinama, i kako se to dešava, osoba može biti sklonija bolovima u zglobovima zbog artritisa.
Suplementi kolagena dolaze u mnogo različitih oblika, a prah je najlakše dodati u napitke poput kafe. Jedna studija je otkrila da oralna suplementacija kolagenom (postoje i losioni i kreme) poboljšava elastičnost kože, gustinu dermalnog kolagena i hidrataciju kože. Pored toga, druge studije su pokazale da oralna suplementacija kolagenom može poboljšati bolove u zglobovima povezane sa artritisom.
Soda bikarbona
Ljudi su počeli da dodaju ovu kuhinjsku namirnicu, odnosno natrijum bikarbonat, u kafu u nadi da će neutralisati njene kisele efekte, jer je soda bikarbona alkalna. U teoriji, razblaživanje veoma kisele (obično jeftine) kafe sodom bikarbonom neutralisaće prirodne kiseline u kafi i olakšati je želucu. Međutim, u praksi to verovatno nije tako dobra ideja.
Pored toga, kao što joj i hemijski naziv govori, soda bikarbona je bogata natrijumom, sa više od 1.200 mg u jednoj kašičici, prema analizi Ministarstva poljoprivrede SAD. Tako da verovatno neće biti ni ukusna.
Ako vam kafa smeta želucu, uvek možete potražiti sortu sa niskim sadržajem kiseline (tamno pržena kafa i espreso imaju tendenciju da je imaju manje, prema Klivlendskoj klinici ) ili piti hladno kuvanu kafu, za koju su istraživanja pokazala da ima znatno manje kiselih jedinjenja u poređenju sa tradicionalnom kafom.
Everydayhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs