5 namirnica koje treba izbegavati ako imate problematičnu kožu: Akne od njih samo bujaju
Foto: Profimedia

budite kao novi

5 namirnica koje treba izbegavati ako imate problematičnu kožu: Akne od njih samo bujaju

Lepota -

Svi znamo da ono što unosimo u telo utiče na zdravlje kože - lepota ipak počinje na tanjiru, a da određene namirnice treba izbegavati, jer mogu da povećaju šanse za pojavu akni.

Bubuljice su deo normalnih procesa u pubertetu koji se pojavljuju na koži, ali nažalost nisu povezane samo sa tinejdžerskim godinama. Mnoge žene se bore sa aknama i u kasnijim godinama.

problematična koža
problematična kožafoto: Shutterstock

Pojava bubuljica ne mora da ma veze s godinama

Prema studiji Instituta za istraživanje kože u Singapuru, više od 12 odsto žena starijih od 35 godina i dalje se suočava sa aknama. Iako nisu opasne po zdravlje, mogu da budu vrlo neprijtan problem koji utiče na samopouzdanje i društveni život.

Iako su genetika i okruženje glavni faktori koji utiču na izgled kože i način života, uključujući ishranu, mogu da povećaju rizik od akni. Upravo zbog toga bi bilo dobro izbegavati sledeće namirnice.

Obrano mleko

Studija sprovedena na tinejdžerima pokazala je da konzumacija nemasnog i obranog mleka dovodi do povećanja akni.

- Obrano mleko može da pogorša akne jer sadrži goveđe hormone rasta koji su rastvorljivi u mastima. Oni se ne rastvaraju jer nema masti u obranom mleku. Hormoni preostali u telu mogu da dovedu do akni - objašnjava dr Bobi Buka.

Izbegavajte mlečne proizvode kako ne bi izazvali akne
Izbegavajte mlečne proizvode kako ne bi izazvali aknefoto: Profimedia

Rafinisani ugljeni hidrati

Svaka prerađena bela hrana na bazi šećera ili belog brašna (testenina, beli hleb, deserti, sokovi ili gazirana pića) je hrana sa visokim glikemijskim indeksom i stoga oslobađa šećer u krvotok, što izaziva akne.

- Ove namirnice izazivaju oštećenja kože i drugih sistema, uzrokujući upale i pogoršanje akni, rozaceu i druge kožne poremećaje - objašnjava dermatolog Dženifer Mekgregor.

Banane

Bilo bi dobro razmisliti o izbegavanju namirnica koje imaju visok glikemijski indeks. Banane su voće sa neverovatno visokim glikemijskim indeksom, čak 62 od mogućih 100.

Da li svako jutro uživate u smutiju od banane? Postoje određene zdravstvene prednosti ove navike, ali je se možete na neko vreme da biste proverili efekat na izbijanje akni.

Na primer, trešnje su voće koje ima mnogo niži glikemijski indeks, samo 20, i trebalo bi više da koristite slične vrste voća.

izbegavajte namirnice koje imaju visok glikemijski indeks
izbegavajte namirnice koje imaju visok glikemijski indeksfoto: profimedia

Suvo voće i voćni sokovi

Dok sveže voće sadrži prirodni šećer, sušeno voće i voćni sokovi su izvori koncentrovanog šećera. Poznato je da on podstiče proizvodnju ulja i upale, a konzumiranje prekomerne količine sušenog voća i sokova stvara visok unos šećera, što je povezano sa aknama.

Najbolje bi bilo da izaberete kombinaciju orašastih plodova koji su puni proteina i zdravih masti sa malo sušenog voća za prirodnu slatkoću. Na ovaj način dobijate potpunu užinu i dovoljno energije.

Pica

Pica je mnogima omiljeno jelo koje ima visok glikemijski indeks, što znači da brzo oslobađa glukozu.

Kao što je ranije pomenuto, ovo može da dovede do porasta šećera, podstičući upalu, što na kraju dovodi do izbijanja akni. Veruje se da sir dodatno pogoršava oštećenje kože jer sadrži hormone koji izazivaju probleme.

picu zamenite kokicama
picu zamenite kokicamafoto: Profimedia

Šta se može jesti umesto toga?

Umesto pice ili čipsa, možete uživati u kokicama pripremljenim kod kuće. Kokice se prave od kukuruza i predstavljaju kompletnu hranu koja sadrži vlakna i vitamine B.

Prenela: N.R.

Izvor: Zena.net.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track