Noću se vrtite u krevetu i san vam ne dolazi na oči? Ove joga vežbe mogu da pomognu
Foto: Shutterstock

opustite se

Noću se vrtite u krevetu i san vam ne dolazi na oči? Ove joga vežbe mogu da pomognu

Zdravlje -

Noću se stalno vrtite u krevetu i san vam nikako ne dolazi na oči? Premda se povremena nesanica ne čini kao veliki problem, svi oni koji se s njom svakodnevno suočavaju znaju koliko nedostatak sna narušava zdravlje i kvalitet života.

Miran san u trajanju od barem 7 do 8 sati izuzetno je važan jer se tokom njega organizam obnavlja na ćelijskom nivou, a to je i vreme kada se telo oslobađa toksina. Ako patite od nesanice, isprobajte relaksirajuće joga poze (asane) koje će savršeno umiriti vaš nerni sistem i pripremiti vas za dobar san. Vežbe koje vam otkrivamo idealne su i za početnike, a bez problema ih možete izvoditi i u krevetu.

1. Sedeći pretklon

Sednite na prostirku (ili krevet) ispruženih nogu i pravih leđa. Kroz udah se izdužite i ispružite ruke uvis. Po potrebi malo savijte kolena pre pretklona. Zatim s izdahom spustite torzo prema nogama. Važno je da u pretklonu vaša kičma ostane prava, stoga ako vas zatežu mišići, još malo savijte kolena. U zavisnosti od dubine položaja, uhvatite listove, gležnjeve ili pak stopala.

opušta telo i podstiče probavu
opušta telo i podstiče probavufoto: Shutterstock

Ostanite u položaju barem pet udaha i izdaha. Kako bi se vaše telo još bolje opustilo, zadržite ovaj položaj i duže, može i nekoliko minuta.

Dobrobiti: Ova vežba umiruje nervni sistem, opušta telo i smiruje um, izdužuje celu zadnju stranu tela i poboljšava probavu.

2. Ležeći tvist

Lezite na leđa i savijte kolena. Ruke ispružite sa strane. Pomerite kolena u desnu stranu, a glavu okrenite na levu. Ostanite u pložaju barem pet dubokih udaha i izdaha, a zatim zamenite stranu. Ako ste fleksibilniji, noge možete i prekrstiti pa ih pomeriti u stranu.

isteže mišiće grudnog koša
isteže mišiće grudnog košafoto: Shutterstock

Polako izađite iz položaja pa privucite kolena na grudni koš. Malo se ljuljajte na jednu, pa na drugu stranu.

Dobrobiti: Ova vežba isteže gluteuse i mišiće grudnog koša, “otvara” srce, poboljšava mobilnost kičme, deluje relaksirajuće i podstiče probavu.

3. Poza srećnog deteta

Ovo je položaj koji rado izvode mala deca. Lezite na leđa, savijte kolena pa podignite stopala od poda. Uhvatite rukama svako stopalo s unutarnje ili spoljašnje strane tako da kolena nežno gurate prema grudima.

opušta donji deo leđa
opušta donji deo leđafoto: Shutterstock

U ovom položaju se nježno ljuljuškajte s jedne na drugu stranu.

Dobrobiti: Ova vežba opušta i isteže telo, umiruje um, smanjuje stres i anksioznost, ublažava bolove u donjem delu leđa.

Poza plus - noge uza zid

smanjuje umor u nogama
smanjuje umor u nogamafoto: Shutterstock

Smestite se na krevet, privucite sedalne kosti uza zid, lezite na leđa i podignite noge pravo uza zid. Opustite ruke sa strane ili ih položite na stomak i grudni koš. Ostanite u ovom položaju koliko god vam je prijatno i duboko dišite.

Dobrobiti: Ova asana opušta um, smanjuje umor u kukovima i nogama, umiruje glavobolju, smanjuje stres i anksioznost.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track