Vrućina ubrzava otkucaje srca: Evo kako da pravilno izmerite puls
Foto: Shutterstock

važno

Vrućina ubrzava otkucaje srca: Evo kako da pravilno izmerite puls

Zdravlje -

Kardiolozi upozoravaju da se ubrzan rad srca češće javlja tokom letnjih vrućina, promena vremena i visoke vlažnosti vazduha. Zato je jako važno da ovih dana češće kontrolišete puls, a evo i kako...

Normalan broj otkucaja srca u stanju mirovanja za odrasle osobe se kreće od 60 do 100 otkucaja u minuti. Generalno, niži broj otkucaja srca u mirovanju podrazumeva efikasniju funkciju srca i bolju kardiovaskularnu kondiciju. o kako možete proveriti broj otkucaja vašeg srca.

Da biste utvrdili broj otkucaja u srcu, jednostavno proverite puls. Stavite kažiprst i treći prst na vrat sa strane dušnika. Da biste proverili puls na zglobu, stavite dva prsta između kosti i tetive preko radijalne arterije - koja se nalazi na strani palca na zglobu.

Kada osetite svoj puls, izbrojite broj otkucaja za 15 sekundi. Pomnožite ovaj broj sa četiri da biste izračunali broj otkucaja u minuti.

Na primer, dobro utrenirani sportista može imati normalan broj otkucaja srca u mirovanju bliže 40 otkucaja u minuti.

Konsultujte se sa svojim lekarom ako je vaš broj otkucaja srca u mirovanju konstantno iznad 100 otkucaja u minuti
Konsultujte se sa svojim lekarom ako je vaš broj otkucaja srca u mirovanju konstantno iznad 100 otkucaja u minutifoto: Shutterstock

Imajte na umu da mnogi faktori mogu uticati na broj otkucaja srca, uključujući:

  • starost
  • nivo kondicije i aktivnosti
  • pušenje
  • kardiovaskularne bolesti, visok holesterol ili dijabetes
  • temperatura vazduha
  • položaj tela (stojeći ili ležeći, na primer)
  • trenutne emocije
  • telesna težina
  • uzimanje određenih lekova

Iako postoji širok raspon normalnih vrednosti, neuobičajeno visok ili nizak broj otkucaja srca može ukazivati na drugi zdravstveni problem.

Neuobičajeno visok ili nizak broj otkucaja srca može ukazivati na drugi zdravstveni problem
Neuobičajeno visok ili nizak broj otkucaja srca može ukazivati na drugi zdravstveni problemfoto: Shutterstock

Kako vrućina utiče na rad srca?

Kardiolozi upozoravaju da se ubrzan rad srca (tahikardija) češće javlja tokom letnjih vrućina, promena vremena i visoke vlažnosti vazduha.

Kada je vruće, vaše telo emituje toplotu da bi se ohladilo. To radi širenjem krvnih sudova i povećanjem broja otkucaja srca i protoka krvi, objašnjava Majkl Kroford, specijalista za rehabilitaciju srca, a prenosi Klevelendska klinika.

Kako krv brže teče kroz arterije i vene blizu površine vaše kože, gubi malo toplote. Količina krvi koja učestvuje u hlađenju tela može biti dva do četiri puta veća od tipičnog protoka.

- Vaš kardiovaskularni sistem zaista pojačava napore da zrači toplotu kako bi vas ohladio kada je vruće. Kao deo tog procesa, vaše srce na kraju radi mnogo više da bi tu krv proguralo - kaže Kraford.

Konsultujte se sa svojim lekarom ako je vaš broj otkucaja srca u mirovanju konstantno iznad 100 otkucaja u minuti (tahikardija) ili ako niste obučeni sportista i ako je puls u mirovanju ispod 60 otkucaja u minuti (bradikardija - usporen rad srca) - posebno ako imate druge znakove ili simptome, kao što su nesvestica, vrtoglavica ili kratak dah.

Prenela: O.M.

(izvor: Mayo Clinic/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track