Ove 2 grickalice povećavaju rizik od insulinske rezistencije: Štete metabolizmu i podižu šećer u krvi

Shutterstock

Iako su određene grickalice primamljive, to ne znači da su nužno zdrave. Neke od njih mogu značajno uticati na naš metabolizam, ali i na naše celokupno zdravlje, što dovodi do problema kao što je insulinska rezistencija.

Ove „najgore grickalice“ često su pune rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka koji podižu nivo šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tela da reguliše insulin.

Krutika Nanavati, dijetetičar i nutricionista, ukazala je na opasnost od ove dve grickalice:

Slatke energetske pločice

Pločice od granole, voćne pločice i druge zašećerene energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, svakako nemaju toliku nutritivnu vrednost kao što mislimo.

- Ove obrađene grickalice mogu da oštete metabolizam i izazovu insulinsku rezistenciju, ističe Nanavati.

Previše šećera može izazvati brze promene u nivou šećera u krvi. Ovo može dovesti do problema sa insulinom i insulinske rezistencije.

Shutterstock 
Rafinisane žitarice i veštački zaslađivači mogu da pogoršaju zdravlje našeg organizma.foto: Shutterstock

Krekeri

Prerađeni krekeri, koji mogu uključivati perece, krompir, kukuruz ili tortilja čips, obično sadrže rafinisana zrna, visok sadržaj natrijuma i nezdrave masti.

Krekerima napravljenim od rafinisanih žitarica nedostaju vlakna i mogu izazvati skokove šećera u krvi.

- Konzumiranje prevelikih količina natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska i mogu da opterećuju metabolizam, upozorava Nanavati.

- Nezdrave masti, kao što su delimično hidrogenizovana ulja koja se nalaze u krekerima, podstičuupalu i mogu oštetiti zdravlje creva i uticati na metabolizam, zaključila je ona.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr / Zdravlje.kurir.rs