Noge vam otiču na vrućini? Kako da to ublažite i da li ima razloga za uzbunu i posetu lekaru

Profimedia

Stopala mogu da oteknu iz raznih razloga, a jedan od glavnih je dehidracija, koja, sa svoje strane, izaziva zadržavanje vode.

Sa dolaskom leta i porastom temperature raste i čest i neprijatan problem – oticanje nogu. Ako ste primetili da su vam se stopala uvećala dok ste bili napolju na vrućini, niste jedini, jer je ovo relativno čest problem.

Noge mogu da oteknu iz raznih razloga, a jedan od glavnih je dehidracija, koja može da izazove zadržavanje vode u telu i time pogorša oticanje ekstremiteta. Kada smo dehidrirani, naše telo pokušava da sačuva što je moguće više tečnosti, a to dovodi do akumulacije vode u našim tkivima.

Zašto noge otiču leti?

Poput dehidracije, produženi periodi stajanja ili sedenja, posebno na visokim temperaturama, mogu da povećaju pritisak unutar vena u nogama. Ovaj povećani pritisak usporva cirkulaciju i dovodi do zadržavanja tečnosti i oticanja. Iz tog razloga osobe koje provode sate stojeći ili sedeći na vrućinama moraju da budu posebno oprezne.

Shutterstock 
leti telo zadržava više vode i solifoto: Shutterstock

Takođe, određena medicinska stanja, poput bolesti srca, bubrega ili jetre, mogu značajno da doprinesu oticanju. Otok ili edem se u osnovi javlja kada se previše tečnosti akumulira u tkivima nogu bilo zbog loše cirkulacije ili povećanog pritiska u krvnim sudovima.

Toplota pogoršava ovaj problem, jer uzrokuje da telo zadržava više vode i soli, što može da dovede do akumulacije tečnosti.

Kako sprečiti oticanje nogu?

Postoji nekoliko strategija koje možete da koristite da biste smanjili ovaj problem.

Izbegavajte toplotu kada je to moguće

Ako vam stopala otiču po toplom vremenu, pokušajte da se ohladite. Sedite u hladovini ili ostanite u klimatizovanim prostorijama kad god je to moguće. Koristite mali ventilator za hlađenje. Nanesite sprej za rashlađivanje na stopala i noge. Izbegavajte vruće kupke, tuševe i saunu. Na kraju tuširanja isperite stopala hladnom vodom da biste poboljšali cirkulaciju.

Shuterstock 
birajte laganiju hranufoto: Shuterstock

Pazite šta jedete

Birajte hranu sa malo natrijuma kao što su lagane čorbe, domaće supe i salate. Takođe, pokušajte da se držite podalje od prerađene hrane koja je obično bogata solju.

Povećajte unos vode

Možda izgleda kontraintuitivno, ali pijenje više vode zapravo može da ublaži oticanje tako što održava hidriranost tela i pomaže mu da izbaci višak soli.

Udobna obuća

Nošenje udobne obuće koja pružaju dobru podršku i koja je napravljena od prozračnog materijala može u velikoj meri da pomogne natečenim nogama.

Profimedia 
fizička aktivnost poboljšava cirkulacijufoto: Profimedia

Redovno vežbanje

Redovne vežbe kao što su hodanje, plivanje ili vožnja bicikla mogu da poboljšaju cirkulaciju i ublaže nakupljanje tečnosti u nogama.

Podizanje stopala

Kad god je moguće, podignite stopala iznad nivoa srca. Ovo pomaže u smanjenju pritiska na vene i promoviše dreniranje tečnosti.

Uzmite magnezijum

Obogatite ishranu magnezijumom, jer ovaj mineral, između ostalog, reguliše nivo tečnosti u telu, što može da pomogne u smanjenju otoka. Naći ćete ga u bananama, zelenom lisnatom povrću poput spanaća i kelja, semenkama, crnoj čokoladi... Ukoliko razmišljate o uzimanju suplemenata magnezijuma, prvo se konsultujte sa svojim lekarom.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Mada je većina slučajeva otečenih stopala bezopasna i privremena, ponekad može da bude znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Ako primetite jak ili uporan otok, bol, crvenilo ili toplotu u zahvaćenom području, odmah se obratite svom lekaru.

Pripremila: N.L.

Izvor: Daneverson.com.au/Zdravlje.kurir.rs