5 namirnica koje najviše podižu holesterol: Nutricionista otkriva najbolje zamene

Privatna Arhiva, Oleksandr Prokopenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Povišen nivo holesterola znači da se u vašim arterijama desila potencijalno opasna promena u odnosu masnih supstanci koje kruže krvotokom.

Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva "skoka" masnoća uzrok ishrana zasnivana na namirnicama bogatim zasićenim mastima, kaže nutricionista Dijana Radetić. Povišen holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga na arterijama, te konačno i do njihovog zapušenja.

Stanja poput smanjene smanjene funkcije tiroidne žlezde (hipotireoza), dugogodišnje pušenje, unos velikih količina alkohola, kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija, takođe doprinose ovom poremećaju.

Pet namirnica koje je potrebno izbegavati:

Crveno meso

Starije meso, kao što je govedina, svinjetina i jagnjetina je bogato zasićenim masnim kiselinama.

- Pljeskavice, ćevapi, rebarca, kotleti i pečenja sadarže najviše masti u sebi. Ovo ne znači da je potrebno u potpunosti izbegavati ove namirnice, nego ih samo konzumirati povremeno. Ograničite količinu na 90 grama i birajte nemasnije delove mesa - savetuje nutricionista.

Pržene i pohovane namirnice

Pohovanje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dobokoj masnoći dovodi do uvećanja energetske vrednosti namirnice iz zasićene masnoće. Bolje je peći namirnice u supstvenoj masnoći ili samo blago namašćene u rerni, savetuje.

Shutterstock 
kombinacija masti koja je skinuta sa mesa, ali i kože životinjafoto: Shutterstock

Mesne prerađevine

Viršle, kobasice i slične prerađevine se prave od mesnih ostataka, masti koja je skinuta sa mesa, ali i kože životinja, pa iz tog razloga imaju visok nivo holesterola i zasićenih masti. Mesne prerađevine koje se prave od mesa peradi imaju nešto manje ove loše masnoće.

Profimedia 
budite sam svoj pekarfoto: Profimedia

Pekarski proizvodi

Peciva se obično prave sa margarinom, koji je proizvod hidrogenizacije ulja (uprošćeno, uljima se dodaje hidrogen da bi se proizvod pretvorio u čvrsto stanje).

- Pretvaranjem ulja u čvrst proizvod dobijaju se trans masti koje lako oštećuju unutrašnje zidove krvinh sudova. Izbegavanje pekare je najbolja opcija ili pravljenje peciva kod kuće kojima se kontrolišu sastojci - sugeriše Dijana.

Shutterstock 
(ne)skriveni šećeri, soli i trans masne kiselinefoto: Shutterstock

Slatkiši i grickalice

Slatkiši i grickalicene samo da su izvor skrivenih šećera i soli, već u velikoj količini sadrže trans masne kiseline. I u ovom slučaju je najbolje izbegavanje kada god je to moguće ili priprema domaćih kolača.

Umesto toga:

  • Povećajte unos hrane koja je izvor rastvorljivih dijetnih vlakana poput mahunarki, ovsa, ječma, bobičastog voća, jabuka, kruški, suvih šljiva, prokelja.
  • Birajte biljne izvore proteina kao što su mahunarke, pečurke, amarant, kinou, proizvode od soje.
  • Povećajte unos namirnica koje su izvor omega 3 masnoća poput masne vrste ribe (tuna, losos, haringa, skuša, bakalar), čia semenki, lanenog semena, oraha.
Shutterstock 
čuvajte arterije pametnijim izborom namirnicafoto: Shutterstock

Obratite pažnju

Preterivanje u alkoholu može da dovede do uvećanja nivoa holesterola i triglicerida u krvi, uvećanja krvnog pritiska, a onda i srčane insuficijencije, opominje naša sagovornica. Prekomerna upotreba alkohola dovodi do masne jetre.

Pušenje smanjuje nivo dobrog holesterola (HDL), a uvećava nivo lošeg (LDL). Hemikalije u duvanskom dimu oštećuju zidove krvnih sudova, što dovodi do lakšeg "kačenja" štetnih masnih naslaga.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.