Namirnice koje usporavaju starenje su one koje su minimalno obrađene i bogate hranljivim materijama, a među njima su prve na listi neke vrste voća, mahunarke i orašasti plodovi.
Među voćem, kivi zaslužuje istaknuto mesto u zaštiti od starenja i degenerativnih bolesti. Šipak i drugo crveno voće, takođe donose brojne dobrobiti našem organizmu, kao i:
Borovnice
Često se smatraju jednim od najboljih izvora prirodnih antioksidansa među svim vrstama voća. Sadrže visoki nivo antocijanina koji im daju karakterističnu plavu boju i poseduju snažna antioksidativna svojstva.
Maline
Maline su bogate vitaminom C, kvercetinom i elaginskom kiselinom, maline su poznate po svojoj sposobnosti da neutrališu slobodne radikale.
Jagode
Osim što su ukusne, jagode su bogate vitaminom C i flavonoidima, uključujući fisetin, koji je pokazao potencijalne prednosti u borbi protiv kognitivnog pada povezanog sa starenjem.
Jabuke
Poznate po izreci „jedna jabuka dnevno drži doktora podalje od kuće“, jabuke su dobar izvor vitamina C i grupe antioksidanata zvanih polifenoli. Kora jabuke posebno sadrži visoke nivoe ovih jedinjenja.
Grožđe
Ovo voće je bogato resveratrolom, vrstom polifenola koji je dobio veliku pažnju zbog svojih efekata na dugovečnost i zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Pomorandže
Poznati po svom sadržaju vitamina C, agrumi kao što su pomorandže su takođe bogati flavonoidima, kao što je hesperidin, koji mogu imati antiinflamatorna svojstva i poboljšavaju imuni sistem.
Integralne žitarice
Često čitamo kako je konzumiranje integralnih žitarica tokom obroka, kao zamena ili alternativa rafinisanim, garancija unosa ovih supstanci sa antioksidativnom efikasnošću.
Za razliku od rafinisanih žitarica, cela zrna sadrže sva tri dela zrna: klicu, endosperm i mekinje.
Mahunarke
U tom smislu se preporučuje i konzumiranje mahunarki. Njihova kora je bogata saponinima, polifenolima i fitatima, koji mogu imati značajan antitumorski efekat.
Od mahunarki, crni pasulj i crveni pasulj posebno su poznati po visokom sadržaju antioksidanata.
Druge mahunarke kao što su sočivo i leblebije su takođe dobri izvori antioksidanata, ali na nešto nižim nivoima od crnog i crvenog pasulja.
Konzumiranje ovih mahunarki sa ljuskom povećava unos korisnih antioksidanata, doprinoseći zdravoj i zaštitnoj ishrani.
Biljna ulja (posebno maslinovo)
Začinjavanje obroka sirovim biljnim uljima, posebno ekstra devičanskim maslinovim uljem, je još jedan koristan način da ostanete zdravi.
Piće
Među pićima, zeleni čaj je koncentrat korisnih hemijskih jedinjenja. Lako se može konzumirati za doručak ili tokom dana.
Prenela: N.R.
Izvor: Healthline/Zdravlje.Kurir.rs