Zašto menopauza otežava gubitak kilograma? Evo kako to možete da preokrenete u 3 koraka

Profimedia

Mnoge žene koje ulaze u menopauzu suočavaju se sa sličnim problemom - ne mogu da izgube kilograme čak i ako redovno vežbaju.

U nedavnoj anketi Verywell Health-a ispitanice iz generacije Bejbi bum, kao i generacije X, navele su menopauzu, starost i sporiji metabolizam kao razlog zbog kojeg im se gubitak težine čini nemogućim i nisu jedine.

- Žene u menopauzi u proseku dobijaju 0,7 kilograma godišnje i menjaju oblik tela, što ukučuje višak masti koja se nakuplja oko stomaka - kaže dr Katlin Džordan, stručnjak za perimenopauzu i menopauzu.

- Neke od promena u težini i telesnom sastavu koje se dešavaju u srednjim godinama mogu da se pripišu starenju i prirodno usporenom metabolizmu. Ali, smanjen nivo estrogena zbog menopauze, kao i simptomi menopauze koji utiču na san i mentalno zdravlje, takođe igraju važnu ulogu - dodaje dr Džordan.

Estrogena je inače odgovoran za mišićnu masu, telesnu snagu, metabolizam masti i glukoze. Masnoća se u mladosti obično skladišti oko grudi, zadnjice i butina. Međutim, tokom menopauze, opadajući nivo hormona dovodi do veće akumulacije masnog tkiva oko stomaka i smanjene mišićne mase.

Profimedia 
estrogen kontroliše i gladfoto: Profimedia

Dr Džordan napominje da, pored ovih telesnih promena, smanjena produkcija estrogena može da poveća glad, jer estrogen obično pomaže u kontroli apetita. Osim toga, može dodatno da doprinese nekim uobičajenim simptomima menopauze, uključujući valunge, loš kvalitet sna i promene raspoloženja.

Žudnja za slatkišima i izležavanjem

Manjak estrogena će vas možda naterati da želite da jedete nezdravu hranu, kao i da ne želite da vežbate, kaže dr Pičamol Džirapinjo, vanredni profesor sa Harvard Medical School.

Dr Džirapinjo dodaje da promene u ličnom i profesionalnom životu tokom menopauze ponekad same od sebe dovode do smanjene fizičke aktivnosti. Na primer, majke male dece se više kreću zbog roditeljskih obaveza, a kako njihova deca odrastaju i zahtevaju manje pažnje, nivo dnevne aktivnosti prirodno opada.

Shutterstock 
i želja za vežbanjem može da bude pod kontrolom estrogenafoto: Shutterstock

Ove fiziološke promene i promene u životnim okolnostima mogu da otežaju kontrolu kilograma tokom menopauze. Međutim, postoje načini da se minimizira dobijanje na težini ili čak izgubi ako je potrebno, a hormonska terapija je uobičajena opcija u tom smislu.

Primera radi, studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, zaključila je da je hormonska terapija povezana sa smanjenjem ili preraspodelom masnoće na stomaku, poznate kao visceralna mast. Ova visceralna mast se sakuplja između trbušnih organa poput slezine, želuca i jetre, i može da vas predisponira za insulinsku rezistenciju i tip 2 dijabetes.

- Preporučila bih pacijentima da o ovome razgovaraju sa svojim ginekologom, jer se terapija hormonima prepisuje od slučaja do slučaja - naglašava dr Džirapinjo.

Shutterstock 
pobrinite se da se dovoljno odmaratefoto: Shutterstock

Tri koraka

Dodaje da održavanje zdrave težine može da smanji rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i problema sa disanjem kao što je apneja u snu.

Saveti za kontrolu težine

  • Neka vam kvalitetan san bude prioritet: Loš ili nedovoljan san povećava proizvodnju hormona stresa kortizola. Previše kortizola može da uvećava masno tkivo na stomaku i povisi nivo šećera u krvi.
  • Ne preskačite trening snage: Dizanje tegova najmanje dva puta nedeljno pomaže da izgradite i održite mišićnu masu, što može da ubrza metabolizam.
  • Prilagodite unos kalorija: Sporiji metabolizam tokom menopauze ometa sposobnost tela da efikasno sagoreva kalorije. Pokušajte da ograničite prerađenu hranu, zaslađene napitke i alkohol kako biste uzeli u obzir nižu potrebu za kalorijama.

Pripremila: N.L.

Izvor: Verywellhealth.com/Zdravlje.kurir.rs