Zbog čega je važno svakodnevno čistiti jezik? Evo šta boja naslaga govori o vašem zdravlju

Kada vam na pregledu lekar gleda grlo on takođe proverava i vaš jezik, jer mnogo otkriva o vašem zdravlju, ne samo vaše usne duplje već i o vašeg imuniteta.

Shutterstock

Međutim, nema potrebe da čekate odlazak kod doktora. Čišćenje jezika dva puta dnevno može vam pomoći da pratite zdravlje jezika, ali i da poboljšate dah.

Kako izgleda zdrav jezik?

Naš jezik igra ključnu ulogu u ishrani, razgovoru i drugim vitalnim funkcijama. To nije jedan mišić, već mišićni organ, sastavljen od osam parova mišića koji mu pomažu da se kreće.

Površina jezika je prekrivena sitnim izbočinama koje se mogu videti i opipati, zvane papile, koje mu daju mu hrapavu teksturu.

Shutterstock  Čišćenje jezika traje samo 10-15 sekundi, ali to je dobar način da proverite svoje zdravlje

Papile nisu isto što i "pupoljci ukusa"

Papile se pogrešno smatraju pupoljcima ukusa, međutim, one to nisu. Od vaših 200.000-300.000 papila, samo mali deo sadrži pupoljke ukusa. Odrasli imaju do 10.000 ukusnih pupoljaka i nevidljivi su golim okom, koncentrisani uglavnom na vrhu, bokovima i zadnjem delu jezika.

Zdrav jezik je ružičast iako se nijansa može razlikovati od osobe do osobe, od tamne do svetlo roze.

Mala količina belog premaza na jeziku je uobičajena. Ali značajne promene ili promena boje jezika mogu ukazivati na bolest ili druge probleme.

Kako da očistim jezik?

Čišćenje jezika traje samo 10-15 sekundi, ali to je dobar način da proverite svoje zdravlje i lako se može uključiti u svakodnevnu rutinu pranja zuba.

Možete očistiti jezik tako što ćete ga nežno očistiti običnom četkicom za zube. Ovo uklanja sve ostatke hrane i pomaže u sprečavanju nakupljanja mikroba na njegovoj gruboj teksturnoj površini.

Takođe, možete koristiti poseban strugač za jezik. Ovi zakrivljeni instrumenti su napravljeni od metala ili plastike i mogu se koristiti sami ili u kombinaciji sa četkicom za zube.

Takođe, čišćenje jezika pomaže u borbi protiv neprijatnog zadaha. Strugač za jezik je posebno efikasan u uklanjanju bakterija koje obično izazivaju loš zadah, a koje su skrivene na površini jezika.

Shutterstock  Čišćenje jezika pomaže u borbi protiv neprijatnog zadaha

Šta boja naslaga na jeziku govori o vašem zdravlju? 

Ako tokom čišćenja dva puta dnevno primetite na jeziku bilo kakve promene koje vas zabrinjavaju, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse ili stomatologom. Različita boja naslaga na jeziku ukazuje na moguće zdravstvene probleme. 

Bele naslage

Razvijanje belih naslaga na površini jezika jedna je od najčešćih promena kod zdravih ljudi. Ovo se može dogoditi ako prestanete da čistite jezik, čak i na nekoliko dana.

U ovom slučaju, ostaci hrane i mikrobi su se nakupili i izazvali plak. Nežno ribanje ili struganje će ukloniti ovaj premaz. Uklanjanje mikroba smanjuje rizik od hroničnih infekcija, koje se mogu preneti na druge organe i izazvati smetnje.

Žute naslage

Ovo može ukazivati na gljivičnu infekciju poznatu kao oralni drozd. Ova infekcija je česta kod starijih ljudi koji uzimaju više lekova ili imaju dijabetes. Takođe, može se javiti i kod dece i mladih odraslih osoba nakon bolesti, zbog privremenog potiskivanja imunog sistema ili upotrebe antibiotika.

Ako imate oralni drozd, lekar će obično propisati anti-gljivične lekove. 

Crne naslage

Pušenje ili konzumiranje obojene hrane i pića jakih boja – kao što su čaj i kafa, ili jela sa kurkumom, mogu dovesti do ovakvog izgelda jezika. Ova pojava je poznata i kao takozvani "dlakav jezik" i uzrokovana je prekomernim rastom bakterija što može ukazivati na lošu oralnu higijenu.

Ružičaste naslage

Ružičaste mrlje okružene belim rubom čine da vaš jezik izgleda kao mapa  i zbog toga se zovu "geografski jezik". Nije poznato šta uzrokuje ovo stanje, a ono obično ne zahteva posebno lečenje.

Shutterstock  Razvijanje belih naslaga na površini jezika jedna je od najčešćih promena kod zdravih ljudi

Bol i upala

Crveni, bolni jezik može ukazivati na niz problema, uključujući:

- nedostatke u ishrani kao što su folna kiselina ili vitamin B12
- bolesti uključujući pernicioznu anemiju, Kavasakijevu bolest i šarlah
zapaljenje poznato kao glositis
- povrede od toplih napitaka ili hrane
- čirevi, uključujući herpes i afte
- sindrom sagorevanja usta

Suv jezik 

Mnogi lekovi mogu izazvati suva usta, koja se takođe naziva kserostomija. To uključuje antidepresive, antipsihotike, relaksante mišića, lekove protiv bolova, antihistaminike i diuretike. Ako su vam usta veoma suva, može da vas boli.

Znaci koji potencijalno ukazuju na oralni karcinom

Bele ili crvene mrlje na jeziku koje se ne mogu ostrugati, kao i bezbolni čirevi, znak su da se morate javiti stomatologu u najkraćem roku. Oni su pod većim rizikom da se pretvore u rak. 

Oralni karcinomi imaju niske stope preživljavanja zbog odloženog otkrivanja i u porastu su. Zato je veoma važno da pratite stanje svog jezika,  i eventualne promena u boji, teksturi, ukolio se jave bolna mesta ili čireva, navodi Dilep Šarma, profesor i šef za oralno zdravlje, Univerzitet u Njukaslu.

Prenela: O.M.

Izvor: Science Alert/Zdravlje.Kurir.rs