10 namirnica koje ublažavaju simptome menopauze: Pomažu kod valunga, čuvaju kosti i umiruju

Većina žena ulazi u menopauzu oko 50. godine, kada postepeno slabi funkcija jajnika. Simptomi ovog stanja mogu da budu od blagih do veoma burnih, te mogu, u velikoj meri, ometati svakodnevne navike i negativno uticati na kvalitet života.

Shutterstock, Novica Vasić

Pored brojnih hormonskih terapija, postoje prirodni načini za ublažavanje simptoma menopauze. Tatjana Popović, health coach i nutricionista, preporučuje 10 namirnica, uključujući i neke biljke, koje vam u tome mogu pomoći. 

Laneno seme
U ishranu obavezno uvrstite laneno seme, kao i druge namirnice koje sadrže fitoestrogene, tj. biljna jedinjenja koja su slična estrogenu. Pojedina istraživanja utvrdila su da fitosetrogeni doprinose hromonskoj ravnoteži, jer imaju sličnu strukturu ženkim polnim hormonima, pa mogu da zavaraju organizam i stvore privid veće količine estrogena, čime se umanjuju brojni neprijatni simptomi menopauze.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je takođe korisno za ublažavanje simptoma menopauze, jer i ono sadrži fitoestrogene. Ima ih još u mahunarkama, poput pasulja, zatim u šargarepi, jabukama i trešnjama. Međutim, ukoliko ste imali rak dojke, a tumor je bio pozitivan na estrogen, ne smete konzumirati fitoestrogene. Osim toga, kokosovo ulje sadrži i zdrave masti koje će vam pomoći da ubrzate metabolizam.

Shutterstock  Zeleno lisnato povrće sadrži kalcijum, neophodan za očuvanje zdravlja kostiju

Zeleno lisnato povrće

Jedite što više zelenog lisnatog povrća, jer ono sadrži kalcijum, neophodan za očuvanje zdravlja kostiju. Naime, nedostatak estrogena u menopauzi utiče na nastanak osteoporoze, pa je potrebno da unesete najmanje 1200 mg kalcijuma dnevno, ishranom ili suplementima. Pre nego što se odlučite za suplemente konsultujte se sa lekarom.

Integralne žitarice
Jedite integralne bezglutenske žitarice, poput kinoe i integralnog pirinča, jer sadrže vitamin E. Jedan je od najefikasnijih antioksidanasa, koji štiti ćelije od slobodnih radikala, te prevenira kardiovaskulrne tegobe, koje se često javljaju u menopauzi zbog neuravnoteženih hormona.

Losos
Nagle promene raspoloženja takođe su jedan od simptoma menopauze. Naime, zbog oscilacije hormona, može doći do razvoja depresije. Zato jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, jer ona stimuliše proizvodnju serotonina, tzv. hormona sreće.

Shuttestock  Čaj od žalfije jer ublažava valunge, noćno znojenje i obilne menstruacije

Žalfija
U menopauzi obavezno pijte čaj od žalfije jer ublažava talase vrućine, odnosno valunge, te noćno znojenje i obilne menstruacije.

Matičnjak
Možete da pijete i čaj od matičnjaka, jer opušta, umiruje i poboljšava raspoloženje i umne sposobnosti.

Kantarion
Ova biljka takođe ublažava valunge i noćno znojenje. Dobro je sredstvo za borbu sa nesanicom, otklanja depresiju i uznemirenost. Možete piti čaj od kantariona, ali i konzumirati prirodne preparate poput ulja ove biljke.

Crvena detelina
I ova biljka može da vam bude od velike koristi jer sadrži fitoestrogene. Osim toga, sprečava oštećenja kardiovaskularnog sistema i kostiju, što je veoma česta pojava u menopauzi.

Prenela: O.M.

Izvor: totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs