7 zdravstvenih prednosti jabuka: Pomažu u snižavanju holesterola, čuvaju zdravlje srca i vitak stas
Jabuke su prepune hranljivih sastojaka, nisu samo ukusne, već mogu značajno doprineti vašem zdravlju. Ima ih tokom cele sezone, a evo zašto bi trebalo da ih uključite u svoju ishranu.
- Jabuke su povezane sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje zdravlja creva i smanjenje rizika od moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, srčanih bolesti, gojaznosti i nekih karcinoma - kaže Džesika Levinson, stručnjak za kulinarsku ishranu u Njujorku.
Prema informacijama američkog Ministarstva poljoprivrede, jabuka srednje veličine sadrži 4,8 grama vlakana, što je dobar izvor tih hranljivih materija. Takođe, ona sadrži 9,2 miligrama vitamina C, kao i manje količine drugih vitamina i minerala.
- Sve jabuke nude prednosti, iako će hranljivost i sadržaj antioksidanata neznatno varirati od jedne jabuke do druge – najbolja je ona vrsta u kojoj uživate - kaže Sarah Gold Anzlovar, vlasnica Sarah Gold Nutrition iz Bostona.
Evo zašto bi inače fraza „jabuka na dan tera doktora van“ možda imala nešto istine.
Jabuke mogu sniziti visok holesterol i krvni pritisak
- Studije su povezale konzumaciju jabuka sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, što se može povezati sa prednostima rastvorljivih vlakana koja se nalaze u jabukama, jer pomažu u snižavanju holesterola - objašnjava Anzlovar.
Prema Klinici Mejo, rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i stvaraju supstancu sličnu gelu.
Univerzitet u Ilinoisu navodi da rastvorljiva vlakna sprečavaju nakupljanje holesterola u zidovima krvnih sudova, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze (sužavanje arterija zbog nakupljanja plaka) i srčanih bolesti.
Takođe, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Jedno istraživanje pokazalo je da veći unos rastvorljivih vlakana može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Prethodna istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje jabuka (ili krušaka) smanjuje rizik od moždanog udara za 52 odsto. Takođe, studija objavljena u februaru 2020. godine pokazala je da su učesnici koji su dnevno jeli dve jabuke uspeli da smanje nivo LDL („lošeg“) holesterola i triglicerida.
Pomažu u varenju
Vlakna su dobra za varenje. Prema Harvardu, obe vrste vlakana (rastvorljiva i nerastvorljiva, koja se ne rastvaraju u vodi) važne su za varenje. Srećom, jabuke sadrže obe vrste vlakana, tvrdi Univerzitet Ilinois.
Rastvorljiva vlakna usporavaju varenje, pa se duže osećate siti, a takođe pomažu u kontroli šećera u krvi usporavajući varenje glukoze.
Nerastvorljiva vlakna pomažu u kretanju hrane kroz vaš probavni sistem, što je korisno za sprečavanje zatvora i održavanje redovne probave, objašnjava Harvard.
Jabuke mogu da podrže zdrav imunološki sistem
Jabuke mogu biti odličan izbor za podršku vašem imunitetu.
Istraživanja na životinjama pokazala su da ishrana bogata rastvorljivim vlaknima može pomoći da se imunološke ćelije koje izazivaju upalu pretvore u one koje jačaju imunitet.
Jabuke mogu ojačati imunitet, jer sadrže vitamin C, koji je poznat po tome što podržava rad imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da redovno uzimanje vitamina C pomaže u jačanju zaštite tela od patogena i štiti od oksidativnog stresa izazvanog zagađenjem i zračenjem.
Jabuke su voće pogodno za dijabetes
Ako imate dijabetes tipa 2, razmislite o dodavanju jabuka u svoju ishranu. Iako su jabuke voće, često postoji zabluda da ljudi sa dijabetesom ne smeju da jedu voće.
Rastvorljiva vlakna u jabukama mogu pomoći u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok, što može poboljšati nivo šećera u krvi, navodi Klinika Mejo. Takođe, zdrava ishrana bogata nerastvorljivim vlaknima može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Jedenje jabuka može podržati zdrav gubitak težine
Dijeta bogata voćem (i povrćem) može vam pomoći da održite zdravu težinu ili čak izgubite kilograme, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
- Pošto su jabuke bogate dijetalnim vlaknima, one zauzimaju visoko mesto na ovoj listi. Vlakna usporavaju varenje i podizanje šećera u krvi, čineći vas siti, što smanjuje verovatnoću da ćete se prejedati - objašnjava Levinson.
Prema studiji, ljudi koji su unosili najviše vlakana imali su značajno nižu telesnu težinu. Takođe, istraživanja pokazuju da su žene sa viškom kilograma koje su jele tri jabuke dnevno izgubile u proseku 1,22 kilograma nakon 12 nedelja.
Sa samo 95 kalorija po srednje velikoj jabuci, ovo voće je idealno da imate pri ruci kad god osetite želju za nečim slatkim.
Jabuke mogu pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti
Vreme je da počnete da jedete više jabuka i hrane bogate flavonoidima, poput bobica i čaja. Istraživanje iz avgusta 2020. godine pokazalo je da su odrasli stariji od 50 godina koji su konzumirali samo male količine hrane bogate flavonoidima, poput jabuka, bobica i čaja, imali 2 do 4 puta veći rizik od Alchajmerove bolesti i drugih demencija u poređenju sa onima koji su redovno jeli ovu hranu više od 20 godina.
Takođe, pregled istraživanja iz januara 2020. godine , flavonoid iz jabuka, štiti neurone od oksidativnog oštećenja i može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti, ali su potrebna dodatna istraživanja.
Jabuke mogu pomoći da vaša creva budu zdrava
Zdravlje creva je trenutno vrlo popularna tema, a jabuke mogu biti koristan saveznik za vaš digestivni sistem.
Jabuke sadrže pektin, vrstu skroba koji je prebiotik. Prebiotici hrane „dobre“ bakterije u crevima, jačaju imunitet, stimulišu proizvodnju hormona i pomažu apsorpciji minerala poput kalcijuma i fosfora, navodi Klivlendska klinika.
Takođe, jabuke sadrže korisne bakterije za creva, pokazalo je istraživanje iz jula 2019. godine. Studija je otkrila da sveže ubrane organske jabuke imaju raznovrsniju koloniju bakterija u poređenju sa onima kupljenim u prodavnici, pa je dobro razmisliti o kupovini na tržištu lokalnih farmera ili čak o sadnji.
Izvor: Everydayhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs
Jabuke i libido. Evo kako mogu da vam pomognu da začinite ljubavni život