Hajde da se hranimo zdravije

5 zdravih recepata za uskršnju trpezu: Učiteljica Rada otkriva kako da napravite ukusna praznična jela bez trunke mesa

Privatna Arhiva

Učiteljica Rada Rakovac iz Beograda već dugo uči decu slova, brojeve i lepote sveta – ali njena misija tu ne prestaje. Ona svoje đake edukuje i kako da se zdravo hrane. S nama je podelila 5 vegetarijanskih recepata, idealnih za zdravu uskršnju trpezu.

Čim se školsko zvono oglasi, Rada odlazi u svoj mali raj – povrtnjak u Dečkim vinogradima, nadomak Beograda. Tamo, okružena prirodom, sa rukama u zemlji i srcem punim entuzijazma, uzgaja organsko povrće, seje, zaliva i bere plodove koje kasnije pretvara u šarene, zdrave obroke.

Rada je vegan već 26 godina i to iskustvo pretočila je u jednostavne, ukusne recepte koji slave biljni svet.

- Kroz to vreme naučila sam da zdrava hrana ne mora da bude ni dosadna ni komplikovana – naprotiv! Pripremam jednostavne, sočne i šarene obroke, a ono što me najviše raduje jeste kada to podelim s drugima. Posebno volim da deci u školi približim zdravu ishranu, kroz zabavne radionice, priče i male kulinarske trikove. Ovde sam da vam prenesem deo svog sveta – da vas inspirišem da možda i vi zasučete rukave, posadite nešto svoje ili probate neki moj recept - kaže Rada. 

Učiteljica Rada je za Kurir.Zdravlje.rs pripremila pet jela bez mesa – osmišljenih da unesu boje, zdravlje i toplinu na prazničnu uskršnju trpezu. Sve je zasnovano na biljkama koje uglavnom sama gaji ili pažljivo bira, a svaki recept nosi njenu filozofiju: što jednostavnije, to lepše.

Čorba od koprive i krompira

Potrebno je

* 2, 3 šake mladih listova koprive

* 1 krompir 

* 2 šargarepe

* pera mladog luka

* malo svežeg celera

* mala šoljica sočiva

* mala šoljica kinoe

* prstohvat kima, kurkume, susama, semena golice i suncokreta

* 1 kašika maslinovog ulja

* so i biber po ukusu

Priprema

Svo povrće iseckati na kockice i ubaciti u vodu da se kuva. Kad omekša, ubaciti koprivu i kuvati još 5 minuta. Supu izblendirati do kremaste teksture i dodati semenke i začine po ukusu.

Čorba od koprive, ukusno i zdravo jelo Foto: Rada Rakovac

Prolećna salata sa maslačkom

Potrebno je

* maslačak

* rukola

* zelena salata

* mladi luk

* rotkvice

* prstohvat susama, golice, suncokreta

* sok 1 limuna

* maslinovo ulje

* so po želji

Priprema

Iseckati sve sastojke salate, preliti sokom od 1 limuna i maslinovim ulje, dodati semenke.

Prolećna salata sa maslačkom Foto: Privatna Arhiva

Punjeni patlidžan

Potrebno je

* 3 patlidžana

* 2 tikvice

*  2 šargarepe

* 200 g čeri paradajza

* 1 crvena paprika

* 100 g oraha prethodno potopljenih u vodu 24 h

* 1/2 kore limuna

* 50 g svežeg peršuna

* 1 glavica luka

* 400 g soka od paradajza

Priprema

Podeliti patlidžan na pola i izvaditi sredinu. Ostaviti beli deo sa strane. Grilovano kratko patlidžan da omekša. Poredjati svaku polovinu u vatrostalnu činiju. Dinstati posebno luk, šargarepu, sredinu patlidžana, tikvice, papriku. Na kraju dodati čeri paradajz. Usitniti orahe, dodati začine po ukusu, peršun i rendanu koru limuna. Sve to dodati na svaku polovinu patlidžana i na kraju preliti sokom od paradajza. Peći u pećnici na 220 stepeni, 20 minuta.

Punjeni vege patlidžan Foto: Privatna Arhiva

Vege sarme od zelja sa leblebijama

Potrebno je

* 2, 3 veze zelja

* 200 g leblebije

* 1 šargarepe

*  perca mladog luka

* malo svežeg celera

* 1 čen belog luka

* prstohvat kima, kurkume, susama

* so i biber po ukusu

Priprema

Potopiti leblebije dan pre pripreme.
Fil: na maslinovom ulju propržiti perje mladog luka, izrendanu šargarepu i celer, dodati obarene leblebije. Dodati beli luk, kim, susam, kurkumu i začine po izboru.
U obareno želje ubaciti fil i zarolati kao sarmu. Dodati malo vode i zapeći u rerni.

Leblebije su bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što je čini izuzetno korisnom za zdravlje. Bogate su antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A, E i C.

Sveže zelje sadrži obilje vitamina i mineralа, ugljenih hidrata i belančevina. Zbog jakih antiodsidativnih svojstava, zelje je jedna od najboljih namirnica za čišćenje organizma. Ovaj ručak je idealna hrana za jačanje prolećno i čišćenje organizma.

Vege sarme od zelja Foto: Privatna Arhiva

Libansko jelo sa paradajzom, paprikom, krastavcem (Vege tabbouleh)

Potrebno je 

 * bulgur 1 šoljica

* paradaj bez semenki

* 1 paprika

* 1 krastavac

* veza nane

* veza peršun

* 1/2 limun 

* maslinovo ulje

* so

Priprema

Bulgur se skuva sa 2 šoljice vode. Ostaviti da se ohladi. Iseckati paradajz, papriku i krastavac na sitne kockice. Dodati peršun, nanu sitno iseckano. Sve to pomešati sa bulgurom i začiniti maslinovim uljem, sokom od 1/2 limuna, so po ukusu.

Libansko jelo sa paradajzom, paprikom, krastavcem Foto: Privatna Arhiva

Bulgur, zdrava žitarica

U ovo jelo ide bulgur - izuzetno zdrava žitarica. Bulgur ima najvišu proteinsku vrednost od svih vrsta žitarica. Bogat je vitaminom B, cinkom i gvožđem. Pun je dijetetskih vlakana i preporučuje se u svim dijetama, jer pomaže da lakše smršate.

5 najpopularnijih režima ishrane na svetu: Nutricionista otkriva kako da proverite koji najbolje odgovara vašim potrebama 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.