7 prednosti klasične joga poze uvrtanja: Od boljeg varenja do manje bolnih leđa
Foto: Shutterstock

pokrenite se

7 prednosti klasične joga poze uvrtanja: Od boljeg varenja do manje bolnih leđa

Fitnes -

Uvrtanja ili torzije su izuzetno korisne joga poze (asane), a mnogima i omiljene, jer su vrlo prijatne za izvođenje. Ovaj ternim se koristi za sve položaje koji uključuju rotaciju trupa, odnosno poze gde je rameni pojas okrenut suprotno od kukova.

Maričiasana je među klasicima iz ove kategorije, a njeno praktikovnje stimuliše unutrašnje organe, čini kičmu savitljivom i slobodnom i doprinosi da se održi ili popravi zdravlje diskova između pršljenova. Ova joga vežba deluje i na dubljem nivou od fizičkog, otpušta emocionalne blokade i vodi um i telo ka neutralnom, uravnoteženom stanju.

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti maričiasane:

  • Poboljšava probavu: Uvrtanje stimuliše organe za varenje, kao i jetru i bubrege i poboljšava njihovu funkciju. Ova poza podstiče probavu i pomaže u detoksikaciji organizma tako što masira unutrašnje organe i uklanja toksine.
  • Povećava fleksibilnost: Maričiasana jača mišiće leđa, ramena i kukova, čime poboljšava fleksibilnost. Takođe pomaže u otvaranju grudnog koša i ramena, što je posebno korisno za osobe koje dugo sede ili rade za stolom.
  • Umiruje um: Kao i mnoge joga poze, ima umirujući efekat na um. Fokus potreban za održavanje uvrtanja i kontrolisano disanje smanjuje stres i anksioznost, što dovodi do mentalne jasnoće i opuštanja.
  • Ublažava bol u leđima: Maričiasana je posebno efikasna u ublažavanju napetosti i ukočenosti u donjem delu leđa. Uvrtanje pomaže u istezanju kičme, pruža olakšanje od bolova i popravlja držanje. Odlična je poza za one koji pate od blažih problema s leđima.
  • Jača trbušne mišiće: Uvrtanje angažuje mišiće trupa, pružajući blagu masažu trbušnim organima. Ovo pomaže u jačanju trbušnih mišića, poboljšava snagu i stabilnost trupa.
  • Poboljšava cirkulaciju: Asana podstiče protok krvi ka unutrašnjim organima i kičmi, što pozitivno utiče na cirkulaciju u celom telu, a posredno i na opšte zdravlje i vitalnost.
  • Ublažava menstrualne tegobe: Maričiasana ublažava menstrualne tegobe tako što pruža blagu masažu reproduktivnih organa. Takođe pomaže u balansiranju hormona i ublažavanju simptoma PMS-a.
pogledate preko desnog ramena i napravite 10-15 udisaja
pogledate preko desnog ramena i napravite 10-15 udisajafoto: Shutterstock

Kako se izvodi

Zauzimte lotos položaj ili turski sed kako ga mi zovemo i prebacite desnu nogu preko leve, levu ruku oslonite preko desnog kolena i oslonite se desnim dlanom na pod iza sebe. Polako uvrnite kičmu, okrećući prvo struk pa ramena i vrat na desno, sve dok ne budete mogli da pogledate preko desnog ramena. Ovde napravite 10-15 udisaja, a zatim uradite isto na drugu stranu.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track