Ove namirnice smanjuju upalu i čuvaju zdravlje creva: Nutricionisti predlažu primer ukusne salate
Ishrana igra iznenađujuće veliku ulogu u tome kako telo reaguje na upalu, a određene namirnice su posebno korisne.
Nutricionisti otkrivaju kako da lakše izaberete hranu koja smanjuje upale i izbegavate namirnice koje je podstiču. Uz ovaj način ishrane creva će vam biti zdravija, a imuni sistem jači.
Hrana koja izazva upale
Namirnice koje se obično nalaze na listi krivaca za upale su crveno i prerađeno meso, rafinisane žitarice i dodati šećeri.
Deo razloga zašto ove namirnice doprinose zapaljenju je taj što imaju malo vlakana i hranljivih materija koje su obično prisutne u biljnoj hrani, objašnjava Kaseti. To takođe može da ima veze sa načinom na koji utiču na creva. Prerađena hrana može da poremeti ravnotežu bakterija u crevima, a pošto se većina imunih ćelija nalazi u digestivnom traktu, to može da izazove upalu.
Namirnice koje ih smanjuju
Anti-inflamatorna ishrana je često ona koja poboljšava zdravlje creva, jer je puna vlakana, antioksidanata i integralnih namirnica biljnog porekla, dodaje Kaseti.
Ove namirnice imaju dodatnu prednost jer obezbeđuju antioksidanse, još jedan antiinflamatorni nutrijent koji Kaseti preporučuje da unosite. Antioksidansi se bore protiv oksidativnog stresa, poznatog uzroka hroničnih upala.
Primeri protivupalnih namirnica
Kada sve ovo spojite, kako izgleda antiinflamatorna dijeta? Prema rečima dijetetičara, mediteranska ishrana je odličan primer koji treba slediti. Dugoročne studije povezale su ovu vrstu ishrane sa smanjenim nivoom hroničnih upala.
Van Na Čun, nutricionista dijetetičar iz Indijanapolisa preporučuje sledeće antiinflamatorne namirnice za pravljenje ukusnih obroka:
Ne morate da uključite svaku pojedinu stavku u vreme obroka - umesto toga koristite ovo kao polaznu tačku za inspiraciju. Na primer, izbalansirani tanjir može da sadrži malo nemasnih proteina, integralne žitarice i povrće ili voće. Dopunite ga sa nekim zdravim mastima ili uljima, i dobićete obrok koji smanjuje upale, poput primera koji sledi.
Pripremila: N.L.
Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice