Šta je najbolje jesti tokom letnjih vrućina? Spisak namirnica koje "hlade" telo
Foto: Profimedia

ajurveda

Šta je najbolje jesti tokom letnjih vrućina? Spisak namirnica koje "hlade" telo

Ishrana -

Sa porastom temperatura sve nam je teže da se rashladimo, a pogrešan izbor namirnica tokom vrelih letnjih dana može samo da odmogne.

Prvi korak u suočavanju sa letnim vrućinama trebalo bi da bude konzumiranje veće količine vode. Izbegavate veštačke, kupovne sokove i ledenene čajeve, pivo i kafu jer sadrže šećer, alkohol i kofein koji dodatno opterećuju vaše telo. Uz vodu su dobar izbor i mineralna voda, nezaslađeni biljni čajevi, kao i sveže ceđeni sokovi od voća i povrća.

Magični trio

I mnoge namirnice u svežem obliku obiluju tečnošću, te nam pomažu da održimo adekvatan nivo hidracije. Najpoznatija letnja poslastica je naravno, lubenica. Osim što je ukusna i zdrava, izdvaja se time što u samo 100 grama više od 90 grama vode, a obiluje i vlaknima, vitaminima A i C, magnezijumom, kao i antioksidansima poput likopena.

osvežava, a puna vitamina C
osvežava, a puna vitamina Cfoto: Profimedia

Nimalo ne zaostaje ni dinja. U 100 grama ima oko 90 grama vode, a sadrži i oko dva grama vlakana koji blagotvorno deluju na probavu.

Na popisu je i osvežavajući krastavac koji je skoro u potpunosti "skrojen" od vode. Sadrži 95 odsto tečnosti i samo 15 kalorija na 100 grama. Time se izdvaja kao idealni saveznik u održavanju težine, ali i u gubitku kilograma.

Ublažite vrelinu leta

Prema drevnoj disciplini ajurvedi, namirnice možemo da podelimo u tri kategorije u odnosu na njihove energetske karakteristike: one koje hlade, one koje greju organizam i neutralne.

Evo šta bi trebalo da izbegavate, a šta je poželjno da uvedete u svakodnevnu ishranu, da biste ublažili vrelinu leta.

spoj krastavca i jogurta
spoj krastavca i jogurtafoto: Shuterstock

Hrana koja hladi telo

  • Voće: jabuka, grejpfrut, kivi, limun, pomorandža, kruška, jagoda, lubenica, mango
  • Povrće: celer, krastavac, patlidžan, zeleno lisnato povrće, svež paradajz, brokoli, avokado, spanać, tikvice
  • Žitarice: ječam, heljda, proso, soja, integralna pšenica
  • U ostalu hranu koja hladi spadaju jogurt, morski plodovi, ali i pojedini topli napici poput zelenog čaja ili različitih vrsta biljnih čajeva, kao što su nana, lipa, kamilica, zova

Neutralne namirnice

  • Voće: kajsija, smokva, grožđe, masline, ananas, šljiva
  • Povrće: šargarepa, kupus, kukuruz, krompir, slatki krompir, grašak
  • Žitarice/ostalo: pirinač, raž, ali i semenke i orašasti plodovi, kao i neke vrste pasulja

Izbegavajte

Ono što bi trebalo da preskočite ili smanjite su šećer, kofein i alkohol.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track