Kako se rešiti visokog holesterola? Stručnjaci tvrde da će rezultati biti pozitivni uz svakodnevnu upotrebu ovih namirnica

Shutterstock

Visok holesterol je jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Postoji mnogo razloga za to - od nezdrave ishrane do stresnog načina života. Stručnjaci tvrde da hranom možete promeniti situaciju na bolje.

Ova kategorija uključuje biljne sterole i stanole koje možete pronaći u biljkama, oni su komponente koje imaju sličnu hemijsku strukturu kao holesterol, pa sprečavaju njegovu apsorpciju.

Ima ih u nerafinisanim biljnim uljima, orasima, žitaricama, semenkama, ali i u jogurtu. Bilo bi dobro uzimati barem gram dnevno i trebalo bi da budu prisutni u svakodnevnoj ishrani za vidljive rezultate.

Vlakna

Vlaknasu zapravo ugljeni hidrati, ali za razliku od nezdravih ugljenih hidrata kao što su šećer i skrob, vozovi na bazi biljaka putuju do kraja digestivnog sistema netaknuti.

Postoje rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna

U kategoriju rastvorljivih spadaju, na primer, pasulj i kaša, a kategorija nerastvorljivih pšeničnih mekinja.

Vlakna su izuzetno važna jer pomažu da se eliminišu otpadni proizvodi iz našeg tela. Brojna istraživanja su potvrdila da vlakna smanjuju holesterol u krvi, a mogu da deluju i preventivno.

Pasulj, boranija i ovsene mekinje samo su neke od namirnica bogatih vlaknima koje bi svakako trebalo da budu na vašem meniju.

Shutterstock 
Brojna istraživanja su potvrdila da vlakna smanjuju holesterol u krvi, a mogu da deluju i preventivnofoto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Većina, uključujući bademe, orahe i kikiriki, su dobri za snižavanje holesterola. Međutim, izbegavajte njihove slane verzije, posebno ako ste skloni visokom krvnom pritisku.

Veruje se da se koristi orašastih plodova kriju u njihovom sastavu. Naime, sadrže sterole i mononezasićene masti koje štite krvne sudove od oštećenja. Bogate su i vlaknima i vitaminom E.

Pokušajte da uvek imate pri ruci orašaste plodove jer će vam oni biti moćni saveznici u borbi protiv holesterola. Osim toga, oni su u svakom slučaju bolje i zdravije grickalice od čipsa, pa umesto njih birajte orašaste plodove.

Soja

Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi značajno smanjuju nivo holesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su izuzetno zdravi i donose niz prednosti ljudskom organizmu, uključujući i snižavanje holesterola.

Naravno, za konkretne i vidljive rezultate soja se mora redovno konzumirati. Pošto ima specifičan ukus, uvodite ga u ishranu postepeno - svakim danom malo više.

Obezbedite sebi sojino mleko, jogurt i druge proizvode od soje, kao što su tofu i tempeh. Stručnjaci tvrde da ćete primetiti pozitivne rezultate za oko 15 dana.

Shutterstock 
oja i njeni proizvodi značajno smanjuju nivo holesterola u krvifoto: Shutterstock

Zdrava ulja

Maslinovo ili repino ulje spadaju u kategoriju zdravih ulja. Sadrže uglavnom mononezasićene masti, što znači da ne povećavaju niti snižavaju nivo holesterola u krvi.

Međutim, oni pomažu u jačanju zidova arterija, čime se smanjuje rizik od oštećenja holesterolom. Istraživanja pokazuju da zamena zasićenih masti, poput masti i putera, sa zdravim uljima dovodi do smanjenja holesterola.

Ovas

Ovas sadrži jedinjenja beta glukana koja imaju zaštitni efekat na telo. Kada se beta glukan formira u sistemu za varenje, on se vezuje za holesterol i tako sprečava njegovu apsorpciju.

Holesterol se zatim izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružiće redovna jedenje ove žitarice, a najbolje u vidu ovsenog doručka bar svako drugo jutro.

Prenela: N.R.

Izvor: Gracija.me/Zdravlje.Kurir.rs