10 povrćki koje smanjuju hroničnu upalu u telu: Održavaju zdravlje bubrega, srca, očiju i creva

Profimedia

Povrće je neophodno za smanjenje upale jer je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i fitohemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju hronične upale. Ove hranjive materije pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutralizuju slobodne radikale — dva uobičajena krivca koji mogu izazvati upalu.

Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća može poboljšati zdravlje creva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro uravnotežen i raznolik crevni mikrobiom može pomoći u jačanju vašeg imunog sistema i smanjenju upale.

Spanać

Spanać je bogat vitaminima A i Cte antioksidansima poput kvercetina i kaempferola, koji pomažu u borbi protiv upala.

Shutterstock 
Njegov visok sadržaj vlakana takođe podržava zdravlje digestivno sistema može pomoći u kontroli težinefoto: Shutterstock

Ovo svestrano zeleno lisnato povrće može se konzumirati ​​sirovo u salatama ili kuvano u raznim jelima, pružajući prikladan način za dodavanje hranjivih materija za borbu protiv upala u vaše obroke.

Kelj

Prema istraživanju iz 2023, kelj može sprečiti upalu izazvanu crevima i poboljšati zdravlje creva.

Profimedia 
Poboljšavaju zdravlje creva i smanjuju upalu.foto: Profimedia

Prepun je esencijalnih hranjivih materija poput antioksidansa, minerala, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje creva i smanjiti upalu.

Brokoli

Brokoli je odličan izvor sulforafana, antioksidansa sa snažnim protivupalnim delovanjem.

Takođe je bogat vitaminima C i K i vlaknima, za koje studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšati otpornost na insulin.

Paprika

Paprike babure pune su vitamina A i C i antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od degenerativnih bolesti.

Shutterstock 
Za regulaciju težine i hidrataciju.foto: Shutterstock

Dostupne u raznim bojama, paprike babure dodaju ukus i hrskavost jelima, dok nas istovremeno snabdevaju velikom količinom antioksidansa za borbu protiv upala i podržavaju imunološku funkciju, kaže Best.

Njihov nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vode čine ih pravim izborom za regulaciju težine i hidrataciju.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom sa snažnim protivupalnim svojstvima.

Osim toga, njegov visok sadržaj kalijuma pomaže u regulaciji krvnog pritiska i podržava zdravlje srca.

Paradajz je ukusan u salatama, umacima i sendvičima te nude bogat izvor likopena, koji smanjuje simptome upala i rizik od hroničnih bolesti.

Šargarepa

Šargarepa je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog prehrambenog pigmenta koji se u telu pretvara u vitamin A.

Poznato je da vitamin A ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i ojačati vaš imuni sistem.

Shutterstock 
zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem.foto: Shutterstock

Bilo da se konzumira sirova kao hrskavi međuobrok ili kuvana u varivima i pečenjima, šargarepa pruža sladak ukus zajedno s mnoštvom protivupalnih hranjivih materija.

Beta-karoten u šargarepi takođe podržava zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Cvekla

Studija iz 2021. godine otkrila je da cvekla sadrži jedinjenja betalaine, za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju upale.

Njeni nitrati mogu poboljšati fizičku spremu i krvotok, promovišući zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Shutterstock 
poboljšava fizičku spremu i krvotok, promovišući zdravlje kardiovaskularnog sistema.foto: Shutterstock

Cvekla se može peći, kuvati ili dodati u sirovom stanju u salate, nudeći jedinstvenu zemljanu slatkoću uz protivupalna svojstva.

Beli Luk

Prema studiji iz 2020, beli luk sadrži jedinjenja sumpora i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.

Crni luk

Luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima protivupalno dejstvo.

Takođe je bogat vitaminom C, koji može pomoći u smanjenju upale i boljem funkcionisanju imunog sistema.

Osim toga, njihova probiotička vlakna hrane korisne crevne bakterije, doprinoseći boljem varenju.

Luk daje ukus jelima i osigurava kvercetin i druge flavonoide koji pomažu u smanjenju upalu i poboljšavaju zdravlje srca.

Celer

Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima.

Eksperimentalne studije pokazuju da celer ima protivupalna i antigljivična svojstva za podršku celokupnom zdravlju.

Shutterstock 
smanjenju nadutosti i podržati zdravlje bubrega.foto: Shutterstock

Sa svojom hrskavom teksturom i blagim ukusom, celer je svestran dodatak salatama, supama i užinama.

Nudi protivupalna i antioksidativna svojstva.

Njegova prirodna diuretička svojstva mogu pomoći u smanjenju nadutosti i podržati zdravlje bubrega.

Prenela: N.R.

Izvori: danas.zdravlje / zdravlje.kurir.rs