Povrće je neophodno za smanjenje upale jer je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i fitohemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju hronične upale. Ove hranjive materije pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutralizuju slobodne radikale — dva uobičajena krivca koji mogu izazvati upalu.
Osim toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća može poboljšati zdravlje creva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro uravnotežen i raznolik crevni mikrobiom može pomoći u jačanju vašeg imunog sistema i smanjenju upale.
Spanać
Spanać je bogat vitaminima A i Cte antioksidansima poput kvercetina i kaempferola, koji pomažu u borbi protiv upala.
Kelj
Prema istraživanju iz 2023, kelj može sprečiti upalu izazvanu crevima i poboljšati zdravlje creva.
Brokoli
Brokoli je odličan izvor sulforafana, antioksidansa sa snažnim protivupalnim delovanjem.
Paprika
Paprike babure pune su vitamina A i C i antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od degenerativnih bolesti.
Njihov nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vode čine ih pravim izborom za regulaciju težine i hidrataciju.
Paradajz
Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom sa snažnim protivupalnim svojstvima.
Osim toga, njegov visok sadržaj kalijuma pomaže u regulaciji krvnog pritiska i podržava zdravlje srca.
Šargarepa
Šargarepa je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog prehrambenog pigmenta koji se u telu pretvara u vitamin A.
Poznato je da vitamin A ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i ojačati vaš imuni sistem.
Beta-karoten u šargarepi takođe podržava zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem.
Cvekla
Studija iz 2021. godine otkrila je da cvekla sadrži jedinjenja betalaine, za koje se pokazalo da pomažu u smanjenju upale.
Cvekla se može peći, kuvati ili dodati u sirovom stanju u salate, nudeći jedinstvenu zemljanu slatkoću uz protivupalna svojstva.
Beli Luk
Prema studiji iz 2020, beli luk sadrži jedinjenja sumpora i antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.
Crni luk
Luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima protivupalno dejstvo.
Takođe je bogat vitaminom C, koji može pomoći u smanjenju upale i boljem funkcionisanju imunog sistema.
Osim toga, njihova probiotička vlakna hrane korisne crevne bakterije, doprinoseći boljem varenju.
Celer
Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i protivupalnim jedinjenjima.
Eksperimentalne studije pokazuju da celer ima protivupalna i antigljivična svojstva za podršku celokupnom zdravlju.
Sa svojom hrskavom teksturom i blagim ukusom, celer je svestran dodatak salatama, supama i užinama.
Nudi protivupalna i antioksidativna svojstva.
Prenela: N.R.
Izvori: danas.zdravlje / zdravlje.kurir.rs