Bolesti srca su jedan od vodećih uzroka smrti kako u svetu tako i u Srbiji. Kardiovaskularno zdravlje može se poboljšati ne samo unosom pojedinačnih namirnica ili hranljivih materija, nego i pravilnim obrascem u svakodnevnoj ishrani.
Ono što jedete utiče na mnoge aspekte zdravlja srca, kao što su nivokrvnog pritiska, nivo holesterola i triglicerida, kao i na upalne procese našeg tela, kaže nutricionista Dijana Radetić i otkriva šta treba jesti, a šta izbegavati za zdravo srce.
Najbolja hrana za srce
Voće i povrće
Ishrana bogata voćem i povrćem je povezana sa smanjenim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
- Voće i povrće je bogato anioksidantima koji imaju značajnu ulogu u prevenciji oštećenja arterija. Birajte ono jarkih boja, a kada je to moguće neka bude sveže ili zamrznuto bez ikakvih drugih dodataka. Ukoliko koristite konzervisano voće odberite ono bez dodatog šećera, a konzervisano povrće sa manje dodate soli - savetuje Dijana.
Mahunarke
Mahunarke su bogat izvor biljnih vlakana, proteina i antioksidanata. Češći unos pasulja, sočiva, leblebije i graška u svakodnevnoj ishrani podstiče dobro zdravlje srca, smanjenjem visokog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska, te konačnim umanjenjem rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti.
Riba bogata omega 3 masnim kiselinama
Sardine, oslić i losos su bogati omega 3 masnim kiselinama koje umanjuju upalne procese u organizmu. Konzumiranjem ribe dva ili tri puta nedeljno značajno umanjuje nastanak bolesti kardivaskularnog sistema.
Najbolji načini ishrane
Studije su pokazale da je najbolji način ishrane za dobro zdravlje srca mediteranska ishrana i daš (DASH) dijeta.
- U svakom slučaju umerenost i raznovrsnost, kao i sezonsko i lokalno biranje namirnica je najbolji način ishrane za sveopšte zdravlje čoveka.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.