5 prednosti autofagije: Povoljno utiče na imunitet, prevenciju bolesti, gubitak kilograma

Shutterstock, Privatna Arhiva

Autofagija, poznata i kao povremeni post, poslednjih godina postala je veoma popularan način ishrane i mnogi ga smatraju idealnom opcijom za mršavljenje. O tome kako tačno funkcioniše proces autofagije, koje namirnice se preporučuju i ko bi trebalo da je izbegava, za Zdravlje Kurir govori Jelena Radosavljević, nutricionista.

Autofagija je proces kojim vaše telo razgradjuje i reciklira oštećene ćelijske komponente. Ime potiče od grčke reči „ auto“ (sam) i „phagein“ (jesti). Što doslovno znači „ samo - jedenje“

- Tokom autofagije ćelije uklanjaju oštećene ili nepotrebne delove kao što su proteini i druge organele, kako bi održale homeostazu i zdravlje ćelija - kaže Radosvljević.

Shutterstock 
Jedna od glavnih prednosti autofagije je ta da se bori protiv starenja čitavog organizma.foto: Shutterstock

Neke od koristi autofagije su:

  • Detoksikacija ćelija- Ukljanjanje oštećenih i nefunkcionalnih ćelija, pomaže u sprečavanju nakupljanja toksina.
  • Obnavljanje tj.regeneracija ćelija - Tako nas organizam štiti od bolesti, preranog starenja, prekomerne težine...
  • Gubitak težine - Autofagija utiče na hormone koji kontrolišu glad kao što su grelin, glukogan i insulin, gde smanjuje osećaj gladi i tako doprinosi gubitku telesne težine.
  • Prevencija hroničnih bolesti – Autofagija je posebno značajna kod zaštite organizma od neurodegenerativnih bolesti. Eliminacijom oštećenih proteina sprečava bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest.
  • Imunološka funkcija –Autofagija pomaže u borbi protiv infekcija uklanjanjem intracelularnih patogena kao što su bakterije i virusi.

Bori se protiv starenja organizma

Jedna od glavnih prednosti autofagije je ta da se bori protiv starenja čitavog organizma.

- Autofagija se dešava u periodu kada ne unosimo hranu. Proces se spontano dešava svako veče dok spavamo jer tada prirodno prolazimo kroz period bez jela. Jednostavno rečeno, autofagija je metabolički proces gde ćelije počinju da jedu same sebe nakon što hrana nije uneta nakon osam sati, najidealnije je 12-16 sati. Telo počinje da koristi masti iz organizma, kada njih sagori, kreće u potragu za oštećenim ćelijama - objašnjava naša sagovornica.

Shutterstock 
Da bismo ubrzali autofagiju treba konzumirati : zeleni čaj, kafu, đumbir, cimet, nar, crni luk, jabuke, soju i razno bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, ribu, orašaste plodovefoto: Shutterstock

Izbegavajte ugljene hidrate, mlečne proizvode, alkohol...

Hrana sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata može pokrenuti i ubrzati autofagiju.

- Da bismo ubrzali autofagiju treba konzumirati : zeleni čaj, kafu, đumbir, cimet, nar, crni luk, jabuke, soju i razno bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, ribu, orašaste plodove. Namirnice koje treba izbegavati, koje nisu dozvoljene ili smanjuju efikasnost autofagije su ugljeni hidrati ( beli hleb, slatkiši, gazirani sokovi, testenine..), alkohol, mlečni proizvodi - kaže nutricionista.

Pored ishrane, fizička aktivnost i adekvatan san su takodje važni faktori koji doprinose autofagiji.

Kome se preporučuje, a kome ne?

Iako je korisna za mnoge, autofagija se ipak ne preporučuje svima.

- Autofagija se preporučuje osobama koje su izložene stresu, sportistima, osobama koji se oporavljaju od određenih bolesti, osobama sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, kao i osobama koji žele da smanje telesnu težinu - kaže Radosavljević.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Autofagija se ne preporučuje:

  • trudnicama i dojiljama
  • deci i adoloscentima jer rast i rzvoj zahtevaju stabilan unos hranljivih materija
  • osobama koje boluju od anoreksije i bulimije
  • osobama sa hroničnim oboljenjima bubrega i jetre...

Veoma je važno da se, pre nego što započnete sa bilo kojom strategijom za podsticanje autofagije, konsultujete lekarima i nutricionistima.

foto: James Marsh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković takođe praktikuje autofagiju

Kako kaže, ovaj način ishrane doprineo je njegovim izvrsnim rezultatima. On praktikuje povremeni post, koji kombinuje sa vožnjom bicikla između perioda jela i posta. Ovaj pristup mu pomaže da održi vitko telo, poboljša metaboličko zdravlje i mentalnu jasnoću, navodi se na njegom zvaničom sajtu.

- To što sam 16 sati dnevno bez hrane doprinelo je poboljšanju mog probavnog sistema. Imam bolji san i više energije tokom dana - rekao je Đoković.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:06
"LAVLJA DIJETA"  Izvor: Kurir TV