korisni saveti

10 jednostavnih načina da dodate više kurkume u svoju ishranu: Probajte odlične recepte za čaj, smuti ili zdravi šot

Shutterstock

Kurkuma je začin koji se koristi već hiljadama godina kao prirodna pomoć za nekoliko zdravstvenih problema, uključujući kožne bolesti, respiratorne poremećaje i upalne bolesti.

Kurkuma ima snažna protivupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, a njeno dodavanje ishrani može poboljšati opšte zdravlje i ublažiti simptome povezane sa stanjima kao što su artritis i visok holesterol.

Kurkuma ima zemljani, gorkasti ukus i može se dodati u slatke i slane obroke i napitke, poput čajeva i kari jela.

Ovo je deset jednostavnih predloga kako da više kurkume dodate u svoju ishranu. 

"Zlatno mleko"

Zlatno mleko, poznato u Indiji kao haldi doodh, je umirujući napitak napravljen od mleka, mlevene kurkume i začina poput đumbira i crnog bibera.

Zlatno mleko možete piti u bilo kojem delu dana ili noći kao alternativu kafi bez kofeina ili kao umirujući napitak pre spavanja.

Da biste napravili zlatno mleko kod kuće pomešajte kašičicu mlevene kurkume u jednu šolju zagrejanog mleka ili biljnog mleka. Dodajte začine poput crnog bibera, đumbira i meda po ukusu.

Zlatno mleko možete piti u bilo kojem delu dana ili noći kao alternativu kafi Foto: Shutterstock

Čaj od kurkume

Pravljenje šolje čaja od kurkume je jednostavan i ukusan način da dodate kurkumu u svoju ishranu.

Za pripremu čaja od kurkume, dodajte pola kašičice kurkume, 2 kašičice limunovog soka i 2 kašičice meda u 2 šolje vode. Ostavite da provri, a zatim pustite da se ohladi pre nego što uživate. Dodavanje prstohvata crnog bibera može značajno povećati bioraspoloživost kurkumina, glavne aktivne komponente kurkume.

Supe i bujoni

Kurkuma se može dodati supama kako bi poboljšala njihov ukus i zdravstvene koristi.

Probajte da dodate nekoliko kašičica kurkume u slane supe, poput supe od piletine, bundeve ili sočiva. Kurkuma je takođe ukusna u domaćem bujonu od kostiju.

Prelivi za salate i marinade

Probajte da dodate kurkumu u domaće prelive za salate i marinade.

Za jednostavan preliv za salatu, pomešajte pola šolje maslinovog ulja, četvrtinu šolje jabukovog sirćeta, 2 kašičice meda, 1 kašičicu mlevene kurkume, pola kašičice mlevenog đumbira i prstohvat soli u staklenoj činiji. Uživajte u svom kurkumastom prelivu na zelenim salatama, ili ga koristite kao marinadu za piletinu i ribu.

Probajte da dodate kurkumu u domaće prelive za salate i marinade Foto: Shutterstock

Peciva

Kurkumu možete dodati u peciva poput kolača i slatkog hleba. Kurkuma se odlično slaže sa citrusnim ukusima, poput limuna i narandže.

Jela sa pirinčem

Prstohvat kurkume može dodati ukus, boju i nutritivne vrednosti jelima sa pirinčem.

Indijski žuti pirinač je jednostavno jelo koje se često služi uz glavna jela poput karija i dala. Priprema se kuvanjem basmati pirinča sa uljem ili ghee-om, belim lukom, lukom i začinima poput kurkume i cimeta, stvarajući ukusan prilog.

Jela sa jajima

Dodajte kurkumu u kajganu ili je koristite u fritatama, omletima i kišama.

Za pripremu salate od jaja sa kurkumom, izgnječite četiri kuvana jaja sa dve kašike majoneza, jednom kašičicom senfa, pola kašičice kurkume i prstohvatom soli i bibera. Preko salate stavite sveže iseckan vlasac za dodatni ukus i ukras.

Smuti 

Dodavanje kurkume u smutije je jednostavan način da povećate unos ovog protivupalnog začina.

Za kremasti smuti sa kurkumom, pomešajte jednu šolju mleka ili nemlečnog mleka, jednu i po šolju zamrznutih komadića ananasa, jednu bananu, pola kašičice mlevene kurkume ili jednu kašičicu sveže rendane kurkume, i jednu kašičicu sveže rendanog đumbira u blenderu. Blendajte dok ne postane glatko.

Šotovi su koncentrovani napici napravljeni od sokova, bilja i začina Foto: Shutterstock

Zdravi šotovi

Zdravi šotovi su koncentrovani napici napravljeni od sokova, bilja i začina. Kurkuma šotove možete napraviti kod kuće koristeći samo nekoliko jednostavnih sastojaka.

Kako pripremiti šot sa kurkumom?

Potrebno je: 

- jedna oljušćena narandža

- pola šolje vode

- komadić svežeg đumbira

- komadić sveže rendan

- kurkume

- 1 kašičia meda

Priprema

Blendajte dok ne postane glatko. Procedite mešavinu i čuvajte u staklenim teglama u frižideru. Uzmite šot kad god vam zatreba dodatna energija. 

Sočivo

Kada pripremate sočivo, pokušajte da dodate malo mlevene kurkume. Sočivo je odličan izvor vlakana i biljnih proteina.

Za jednostavan vegetarijanski obrok, kuvajte sočivo sa kokosovim mlekom, kurkumom i đumbirom, a uz to poslužite sa prilogom od pirinča.

Izvor: Health.com/Zdravlje.Kurir.rs

5 začina koji pomažu kod povišenog šećera: Neki od njih su i prijatelji mozga