Uksuno i zdravo

Smokve su odličan saveznik u borbi protiv zatvora, dijabetesa i visokog holesterola: Sadrže korisna vlakna, kalcijum, vitamine

Shutterstock

Poznate po visokom sadržaju vlakana, smokve su prirodna pomoć zdravlju sistema za varenje, što ih čini pametnim izborom za one koji žele da kontrolišu zatvor, dijabetes i nivo holesterola. Bogate kalcijumom, smokve takođe doprinose zdravlju kostiju. Imaju potencijal da snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju zdravlje kože.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD, smokve mogu biti dobar izvor vode, energije, proteina, ugljenih hidrata, vlakana i šećera. Takođe mogu biti bogate kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i kalijumom. Dobar su izvor vitamina A, E i K. Smokve su takođe dobar izvor polifenola. Polifenoli su antioksidansi koji štite ljudsko telo od oksidativnog stresa.

Pomažu u održavanju normalnih vrednosti krvnog pritiska

Studija objavljena na PubMed-u potvrđuje da ekstrakt smokve ima potencijal da reguliše krvni pritisak. Poznato je da visok unos natrijuma, koji se često nalazi u soli, doprinosi hipertenziji. Ključno je uravnotežiti ovo hranom bogatom kalijumom.

Smokve, bogate kalijumom i siromašne natrijumom, nude idealnu opciju za ovu ravnotežu. Pozitivni efekti smokava na krvni pritisak ne zaustavljaju se samo na regulaciji; one takođe podstiču opuštanje i smirenost.

Pozitivan uticaj na dijabetes

Smokve bi mogle da igraju važnu ulogu u ishrani kod osoba sa dijabetesom, zahvaljujući bogatom sadržaju apscizinske kiseline, fitohormona poznatog po povećanju tolerancije na glukozu i pozitivnom doprinosu opštem zdravlju.

Studija iz 2018. godine u časopisu „Dijabetes“ otkrila je da ekstrakti apscizinske kiseline iz smokava mogu biti obećavajuće rešenje za kontrolu nivoa šećera u krvi i insulina nakon obroka.

Smokve su bogate vlaknima i idealan su dodatak kašama za doručak Foto: Shutterstock

Može poboljšati zdravlje sistema za varenje

Smokve, poznate po visokom sadržaju vlakana i brojnim hranljivim materijama, odavno su prepoznate po svojoj ulozi u poboljšanju zdravlja sistema za varenje. Posebno su efikasne u ublažavanju zatvora.

Studija u kojoj je učestvovalo 150 ljudi sa sindromom iritabilnog creva sa zatvorom (IBS-C) pokazala je značajno ublažavanje simptoma, uključujući bol, nadimanje i zatvor, kod onih koji su konzumirali oko četiri suve smokve (45 grama) dva puta dnevno.

Pomaže kod hemoroida

Ako patite od hemoroida, možete pomoći sebi tako što ćete da potopite suve smokve u vodu preko noći i popijete ih sa vodom ujutru. Ovaj napitak ima laksativno dejstvo i može pomoći u smanjenju pritiska na anus i u smirivanju hemoroida.

Može sniziti holesterol

Smokve mogu biti ključni igrač u kontroli nivoa holesterola. Istraživanje objavljeno u časopisu „Phytotherapy Research“ pokazuje da smokve mogu pozitivno uticati na lipidne profile povećavanjem HDL (dobrog) holesterola.

Ovo potkrepljuju i druge studije koje su primetile poboljšanja nivoa ukupnog holesterola, HDL holesterola i triglicerida nakon suplementacije ekstraktom lista smokve. Jedna od korisnih komponenti smokava je pektin, vrsta rastvorljivih vlakana. Pektin ne samo da podstiče zdravu stolicu, već ima i laksativno dejstvo zbog visokog sadržaja vlakana u smokvama.

Smokve sadrže visok nivo alkana, doprinose održavanju pH ravnoteže tela Foto: Profiomedia

Može poboljšati zdravlje kože

Studija u časopisu Indian Journal of Pharmaceutical Sciences otkrila je da ekstrakt smokve može efikasno povećati hidrataciju kože, sadržaj sebuma i smanjiti gubitak melanina i transepidermalne vode.

Njihovo bogatstvo antioksidansima kao što su flavonoidi i polifenoli pomaže u sprečavanju oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Smokve, koje sadrže visok nivo alkana, doprinose održavanju pH ravnoteže tela i koriste se u lečenju kožnih bolesti kao što su ekcem i psorijaza.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Smokve su prava blagodet za varenje: Otkrivamo vam recept za zdrav doručak sa ovim voćem