Koji su vitamini najvažniji za jačanje imuniteta? Nutricionista otkriva dve greške koje svi pravimo
Kako dani postaju kraći, a temperature niže, naš organizam se suočava sa porastom respiratornih infekcija, ovo je period kada je posebno važno obratiti pažnju na ishranu i unos ključnih nutrijenata koji jačaju imunitet i opšte zdravlje.
- Tokom jeseni i zime posebno je važno obratiti pažnju na unos vitamin D, jer ga tada dobijamo manje iz sunčeve svetlosti, a njegov pad u organizmu direktno je povezan s češćim infekcijama. Magnezijum takođe zaslužuje posebno mesto jer ima važnu ulogu u regulaciji stresa, a hroničan stres može ozbiljno oslabiti imuni odgovor organizma - kaže za naaš portal Jovana Živić, nutricionista.
Koji su najčešći simptomi nedostatka ovih vitamina?
Prvi znakovi da nam nešto nedostaje često su opšti i lako prepoznatljivi. Umor, česte prehlade, suva koža, ispucale usne ili nokti mogu ukazivati na manjak određenih mikronutrijenata.
- Nedostatak vitamina D može se manifestovati kroz bolove u mišićima i kostima, dok manjak magnezijuma često izaziva nervozu, grčeve u mišićima i probleme sa snom.
Najzdraviji i najefikasniji način unosa vitamina uvek je putem uravnotežene ishrane. Hrana ne donosi samo vitamine, već i vlakna, minerale i fitonutrijente koji zajedno imaju snažno zaštitno dejstvo.
- Međutim, realnost savremenog načina života, brze hrane i čestih stresnih situacija često nas sprečava da unosimo dovoljno potrebnih nutrijenata. U takvim slučajevima, suplementi mogu biti korisna podrška, naročito u sezoni prehlada i gripa ili ako su laboratorijskim analizama već potvrđeni određeni nedostaci - opominje naša sagovornica.
Namirnice bogate ovim važnim nutrijentima
Unos vitamina i minerala putem hrane je najefikasniji način da osnažite imunitet, objašnjava nutricionista i navodi u kojim namirnicama ih možete pronaći:
- Vitamin C se najviše nalazi u citrusnom voću, kiviju, crvenoj paprici i brokoliju.
- Vitamin D nalazimo u masnoj ribi poput lososa, skuše i sardine, zatim u jajima i namirnicama koje su njime obogaćene.
- Vitamin A prisutan je u šargarepi, batatu i spanaću
- Vitamin E unosimo putem orašastih plodova, semenki i biljnih ulja.
- Cink je najzastupljeniji u semenkama bundeve, mesu i mahunarkama,
- Magnezijum u tamnoj čokoladi, bademima, integralnim žitaricama i zelenom lisnatom povrću.
Da li postoji rizik od prekomernog unosa vitamina za imunitet?
Iako se često misli da je više vitamina uvek bolje, to nije tačno.
- Višak vitamina C se zaista najčešće izlučuje putem mokraće, ali prevelike doze mogu izazvati stomačne tegobe. S druge strane, vitamini D, A i E su rastvorljivi u mastima, što znači da se skladište u organizmu, pa njihov višak može postati štetan - ističe Živić.
Zbog toga je važno pridržavati se preporučenih dnevnih doza i ne uzimati suplemente na svoju ruku bez prethodne konsultacije s lekarom ili farmaceutom.
Zašto je važno da proverite nivo vitamina u krvi?
Preporučuje se da se osnovni status vitamina proverava bar jednom godišnje, a idealno u jesen, pre nego što počne sezona gripa i prehlada. I ovde važi savet da ih ne bi trebalo proizvoljno uzimati pre nego što proverite da li zaista imate njihov nedostatak.
- Posebno je važno proveriti nivo vitamina D, naročito ako imate neko od metaboličkih stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), insulinske rezistencije ili dijabetesa. Uz vitamin D, važno je obratiti pažnju i na nivoe gvožđa i magnezijuma, jer su njihovi nedostaci među najčešćima u našoj populaciji - kaže za kraj Živić.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Koji vitamini su opasni ako se uzimaju istovremeno? Kratki vodič za bezbedno korišćenje suplemenata