STOMATOLOG SAVETUJE: Ovo su najbolji lekovi za ZUBOBOLJU ali ne smete ih uzimati na svoju ruku
Foto: profimedia

DOBRO JE ZNATI

STOMATOLOG SAVETUJE: Ovo su najbolji lekovi za ZUBOBOLJU ali ne smete ih uzimati na svoju ruku

Zdravlje -

Kada vas zaboli zub, pre nego što posegnete za lekom, uzmite u obzir intenzitet i uzrok bola kako biste odabrali najbolju terapiju.

Zubobolja je simptom mnogih stomatoloških oboljenja i u zavisnosti od ozbiljnosti problema koji je izaziva, može biti blaga do izuzetno intenzivna. Bol može biti lociran samo u zubu a može se širiti i kroz vilicu ka uhu i otežavati jelo i piće.

- Većina lekova za zubobolju može se nabaviti u apoteci bez recepta, ali nemojte uzimati prvi koji vam padne pod ruku već prvo utvrdite uzrok bola kako biste odabrali onaj koji će vam olakšati tegobu. Svakako, zubobolja je samo simptom većeg problema i ne treba ga ignorisati i maskirati lekovima na duže, već je potrebno u najkraćem roku posetiti stomatologa kako bi se problem otklonio - kaže Miloš Gazivoda, doktor stomatologije.

Šta sve može biti uzrok zubobolje?

Različita stanja i problemi mogu da izazovu bol u zubu - od pokvarenog zuba preko zubne infekcije i komplikacija (zubni apsces), zatim povreda zuba ili vilice, bosleti desni, škrgutanja zubima (bruksizam) do impakritanog umnjaka. U zavisnosti od uzroka bola i njegovog intenziteta, zavisiće i preporuka za lek koji će ga ublažiti.

zubobolja, bol
foto: Shutterstock

Koji lekovi se preporučuju za zubobolju?

Za bol koji je izazvan karijesom preporučuju se lekovi iz grupe iburpofena, paracetamola i acetisalne kiseline.

Nakon hiruških procedura savetuju se lekovi iz grupe iburpofena koji ne utiču na krvarenje.

Ukoliko tražite lek koji je najbrže ublažiti bolove, tu su nesterodini antiinflamatorni lekovi koji su formulisani da brzo deluju.

Svakako, pre upotrebe bilo kod medikamenta, potrebno je posavetovati se sa stomatologom, lekarom ili farmaceutom. Ova preporuka se odnosi i na lekove koji se mogu kupiti i bez recepta.

U pojedinim slučajevima, kod prisustva dentogenih infekcija ili infekcija koje su nastale nakon hiruških postupaka, stomatolog može uključiti i antibiotike. Oni se nekada mogu dati i preventivno, kod pacijenata pre stomatološke intervencije kako bi se sprečila pojava infekcije.

Kada se primenjuju lokalni anestetici?

Ukoliko pacijent ima afte ili herpes na usni kao i u situacijama kada je potrebno umrtvljenje bolnog područja, koriste se lokalni analgetici u formi gela, masti kreme ili tečnosti koje utiču na smanjenje ili uklanjanje bola.

Lokalni anestetici primenjuju se i pre izvođenja određenih stomatoloških intervencija kako pacijent ne bi trpeo bolove u toku intervencije. Lokalna anestezija se ubrizgava u meko tkivo usta kako bi inhibirala impulse iz nerava koji osećaju bol. Primenjuje se kod intervencija u kojima je potrebno brušenje zuba, lečenje zubnog živca, sečenje tkiva i uklanjanje karijesa.

Ne uzimajte antibiotike bez saveta lekara

Najvažnije je da se nakon hiruških intervencija lekovi nikako ne uzimaju na svoju ruku, čak i oni koji imaju široku primenu u stomatologiji i koji se izdaju bez recepta. Antibiotici se nikada ne smeju uzimati bez preporuke lekara. Uz upotrebu antibiotika uvek se preporučuje i upotreba probiotika radi očuvanja srevne flore.

(kurir.rs/permadent.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track