SKRIVENI IZAZOVI OBILNIH MENSTRUALNIH CIKLUSA: Anemija i njene posledice
Foto: Shutterstock

SKRIVENI IZAZOVI OBILNIH MENSTRUALNIH CIKLUSA: Anemija i njene posledice

Zdravlje -

Obilni i produženi menstrualni ciklusi značajno utiču na kvalitet života žene. Anemija uzrokovana gubitkom gvožđa je čest pratilac ovih stanja, zbog čega je adekvatna suplementacija gvožđem ključna. Anemija utiče na fizičko i emocionalno zdravlje žene.

Obilno krvarenje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući hormonski disbalans, odnosno neravnotežu hromona (estrogena i progesterona). Stanja koja utiču na endometrijum mogu dovesti do krvarenja izvan normalnog menstrualnog ciklusa (endometrioza ili adenomioza). Takođe, dobroćudne promene u materici mogu izazvati nepravilno krvarenje (polipi ili fibroidi). Upotreba spirala (izuzev hormonalnih) može izazvati obilno krvarenje, posebno u prvim mesecima nakon postavljanja. Infekcije reproduktivnog trakta mogu uzrokovati nepravilno krvarenje. Vanmaterična trudnoća, pobačaj, ali i upotreba određenih lekova može izazvati nepravilno krvarenje.

Gvožđe je ključni mineral za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima, omogućavajući prenos kiseonika do organa i tkiva.

Da bi se postavila dijagnoza anemije potrebno je uzimanje anamneze, fizički pregled i laboratorijske testove kao što su kompletna krvna slika (feritin, gvožđe, ukupan kapacitet vezivanja gvožđa (TIBC) i zasićenje transferina), na osnovu kojih se ocenjuju zalihe gvožđa i stepen anemije.

Prof. dr Ljiljana Mirković, ginekolog akušer subspecijalista perinatalne medicine, GAK UKCS
Prof. dr Ljiljana Mirković, ginekolog akušer subspecijalista perinatalne medicine, GAK UKCSfoto: Promo/Andreja Leko

Obilni menstrualni ciklusi mogu dovesti do smanjenja nivoa gvožđa i razvoja anemije, manifestujući se simptomima kao što su hronični umor, bledilo, nedostatak energije i kratkoća daha. Nelečena anemija može imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući povećan rizik od infekcija i smanjenu produktivnost kod radno sposobnih žena. Zdrav životni stil, redovno vežbanje, dovoljno sna, i pravilna ishrana prvi su korak za poboljšanje simptoma anemije i održavanje zdravlja reproduktivnog sistema. Upotreba namirnica bogatih gvožđem u ishrani, uključujući crveno meso, ribu, živinsko meso ili belo meso, mahunarke i zeleno lisnato povrće, sledeći je važan korak. Gvožđe iz životinjskih izvora se lakše apsorbuje, dok vitamin C može poboljšati apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora.

Kada se potvrdi nedostatak gvožđa neophodno je krenuti sa suplementacijom gvožđa. Doza varira od individualnih potreba, a praćenje nivoa gvožđa u krvi je ključno za izbegavanje predoziranja.

Tretman anamije može uključivati suplementaciju gvožđa uz neophodno otklanjanje osnovnih uzroka anemije koje se postiže hormonalnom terapijom, hirurškom intervencijom ili upotrebom specifičnih medicinskih uređaja, zavisno od uzroka obilnog krvarenje ili produženog ciklusa.

BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster je zbog svoje jedinstvene, patentirane formulacije i unapređene apsorpcije dobar izbor. U odnosu na ostale preparate na tržištu procenat iskoristljivosti aktivnih sastojaka je i do 2 puta veći, te su i rezultati mnogo brže uočljivi. Neželjeni efekti sistema za varenje (npr. zatvor) su svedeni na minimum jer BiVits® ACTIVA Gvožđe Booster dolazi u formulaciji s proteinima surutke koja štiti gvožđe od oksidacije i pomaže da se spreči pojava ovih neželjenih efekata. Značajna pozitivna strana ovog preparata je da se može se uzimati na prazan stomak bez nuspojava u digestivnom traktu. Još jedna prednost Bivits® ACTIVA Gvožđe Booster je što dolazi u pakovanju od 60 kapsula koje je dovoljno za dvomesečnu primenu jer jedna kapsula dnevno pokriva potrebe organizma za suplementom gvožđa. Praktičan je i za trudnice i za sve osobe koje su osetljive na gluten jer je gluten-free.

Za zdravlje ženske populacije i dobar kvalitet života, od velikog značaja je podrška i edukacija o menstrualnom zdravlju, koji su ključni da žena prepozna simptome i potraži odgovarajuću medicinsku pomoć.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track