Evo kada bi trebalo da popijete poslednju kafu u danu: Izbegnite uznemirenost, ubrzan rad srca i nesanicu
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Evo kada bi trebalo da popijete poslednju kafu u danu: Izbegnite uznemirenost, ubrzan rad srca i nesanicu

Zdravlje -

Tokom radne nedelje većina nas se suočava sa popodnevnim padom energije kada jednostavno ne možemo držati oči otvorene. Šoljica kafe je prvo za čim mnogi posegnu. Ali da li bi trebalo da napravite popodnevnu kafu ili da ipak izdržite do odlaska u krevet? Evo šta savetuju stručnjaci.

Ako želite da se dobro odmorite, stručnjaci predlažu da prestanete da pijete kofein šest do osam sati pre spavanja. Dakle, ako obično idete u krevet oko 22 sata, poslednju šoljicu kafe tog dana trebalo bi da popijete između 14 i 16 sati.

- To je zato što vašem telu može biti potrebno šest do osam sati da preradi i eliminiše kofein koji konzumirate - rekla je Kristin Dili, dijetetičar za magazin Fortune.

Korisno pravilo je zato da izbegavate kofeina posle ručka.

- Konzumiranje kofeina šest sati pre spavanja može smanjiti ukupno vreme spavanja za jedan sat - kaže Teri Kral, medicinska sestra.

jutarnja kafa, kafa
foto: Shutterstock

Potrebno je oko 30 minuta da se kofein aktivira u organizmu

Kofein je stimulans koji može pomoći u povećanju budnosti i dati vam više energije. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, potrebno je oko 30 minuta da se kofein aktivira, iako je raspon negde od 15 do 45 minuta.

Međutim, potrebno je mnogo više vremena da kofein izađe iz organizma. Polovina doze kofeina i dalje je u vašem organizmu četiri do šest sati nakon konzumiranja.

- Pojedini ljudi postaju osetljiviji na kofein kako stare i možda će im biti potrebno više od osam sati za obradu kofeina - kaže dr Mari-Pjer St-Onge, vanredni profesor nutricionističke medicine na Medicinskom centru Irving Univerziteta Kolumbija.

Kofein deluje tako što blokira adenozinske receptore, hemikaliju u mozgu zbog koje se osećamo pospano.

- Kao rezultat toga, osećamo se manje pospano. Međutim, kofein ne pruža nikakva obnavljajuća svojstva koja ima san, i koja vam mogu pomoći da razmišljate jasno, funkcionišete optimalno ili održavate dobro zdravlje - objašnjava Teri Kral.

kofein
foto: Shutterstock

Kako znate da li ste popili previše kofeina?

Za većinu ljudi, bezbedno je da konzumiraju 400 miligrama kofeina dnevno. Šolja kafe od oko 200 ml ima 95 do 200 miligrama kofeina.

Ovo su neki od znakova prekomerne konzumacije kofeina:

  • nemir
  • nesanica
  • uznemiren stomak
  • ubrzan rad srca
  • vrtoglavica
  • anksioznost
  • dehidratacija
kafa
foto: Shutterstock

Šta da radite umesto da pijete kofein?

Ako želite da smanjite unos kofeina, mogli biste da zamenite popodnevnu kafu jednim od ovih saveta kako biste prebrodili podnevni pad:

  • planirajte unapred doručak bogat proteinima
  • umesto toga, pijte vodu sa limunom, biljni čaj bez kofeina ili smuti
  • odspavajte 30 minuta
  • prošetajte napolju
  • istuširajte se hladnom vodom

Takođe, pravljenje kraćih pauza tokom radnog dana može vam pomoći da obnovite energiju, a sve to bez gutljaja kofeina.

- Ako napravite 10-minutnu pauzu na svakih 90 minuta, to vam može pomoći da resetujete pažnju i zadržite koncentraciju za još jedan 90-minutni radni interval - rekla je Tanja Tar, naučnica koja istražuje ponašanju.

Prenela: O.M.

(izvor: Fortune.com/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track